Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Zsíroskenyeret ebédeltek az országgyűlési képviselők

A szegénység világnapja alkalmából október 17-én az Országházban rendeztek vitanapot az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljairól, amelyek a szegénység különböző formáinak leküzdésére irányulnak, valamint a világ országai közötti fejlesztési célú együttműködést tűzték ki célul.

A rendezvényen részt vettek országgyűlési képviselők, kormányzati szervek munkatársai, a tudományos élet képviselői, valamint olyan civil szervezetek, melyek nemzetközi segélyezési projekteket hajtanak végre. Az ENSZ Fejlesztési programja (UNDP) és az Európai Bizottság által kezdeményezett vitanap célja, hogy felhívja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét Magyarország szerepére a nemzetközi fejlesztési célok megvalósulásában.

Az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott 12 tagállamban hasonló parlamenti vitanapokat rendeznek, a mai napon éppen Litvániában, Lengyelországban és Szlovéniában. Az újonnan csatlakozott tucatnyi ország hozzájárulása a nemzetközi fejlesztési projektekhez 2010-re eléri az egy milliárd eurót. Jellemzően olyan országokról van szó, melyek korábban részesültek hasonló segélyekből, most azonban donorként részt vállalhatnak az ENSZ fejlesztési céljainak elérésében.

A szervező Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) a szegénység problémájára külön szeretné felhívni a figyelmet azáltal is, hogy a vitanapot követően a szokásostól eltérően zsíros kenyeret és csapvizet szolgál fel ebédre a honatyák és a vitanap többi neves résztvevője részére. Az így megtakarított összeget egy humanitárius feladatokkal foglalkozó civil szervezet részére fogják átutalni.

2000-ben a Millenniumi Közgyűlésen az ENSZ 189 tagállama, köztük Magyarország elfogadta a Millenniumi Fejlesztési Célokat. A célkitűzések lehetővé teszik a fejlődő országok, a donor országok és a nemzetközi szervezetek számára, hogy a fejlődés eredményei számokban is mérhetőek legyenek.

A célkitűzések között szerepel többek között a súlyos szegénység és éhínség leküzdése, a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás, a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása, a gyermekhalandóság csökkentése és a világ országainak együttműködése a fejlődés érdekében is.


Follow hrportal_hu on Twitter