Megjelent: 2 éve

10-ből 6 hely üresen marad szeptembertől a szakközépiskolákban

Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos tanuló a szakközépiskolákban (korábban szakiskola) mint ahányan idén ősszel kezdik a tanévet. A szülők szívesebben választanak olyan iskolát a gyereknek, ahol nem kell rögtön szakmát tanulni - írja az eduline.hu az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

images

images

18 168 diák került be valamelyik szakközépiskolába az idei középfokú felvételin. Húsz éve folyamatosan csökken a létszám, de ilyen kevés még sohasem volt, ez az adat azt jelenti, hogy 10 férőhelyből hat üresen marad - írják.

Az 1999/2000-es tanévben még több 30 ezren, tíz évvel ezelőtt már csak 23 073-an, tavaly pedig már csak 18 818-an kezdték meg tanulmányaikat a hároméves képzésen.

Az intézmények összesen 50 769 férőhelyet hirdettek meg, ebből 32 601 üresen marad.

A szakgimnáziumokban is egyre kevesebb a kilencedikes diák, idén megállt a csökkenés. Jelenleg ez a legnépszerűbb középfokú intézménytípus: idén a négy és öt évfolyamos gimnáziumokba 28 750-en, a hatosztályos gimnáziumokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a visszaesés egyik oka egyértelműen demográfiai, emellett azonban az is szerepet játszik, hogy a nyolcadikos általános iskolások nem tudják, milyen kilátásaik lennének a különböző szakmákkal. Szerinte szükség lenne arra, hogy a cégek bekapcsolódjanak a pályaválasztásba, ismertessék a különböző szakmák életpályamodelljeit, karrierlehetőségeit. "A duális képzés elképzelhetetlen a cégek aktivitása nélkül" - nyilatkozta.

Korábban mi is írtunk arról milyen hátrányai lehetnek abból, ha egy 12 évesnek kell szakmát választania.

Tóth József szerint ezt úgy lehet megoldani, ha négyéves lenne a képzés a szakközépiskolákban is, az első két évben csak alapismereteket tanulnának, és 10. osztály végén kellene csak szakmát választani. Jelenleg az ide jelentkező diákok három évig tanulják a szakmát, de általános tudást nem szereznek, mivel kilencedikesek összesen heti tizenkét órában tanulnak magyart, matematikát, idegen nyelvet, társadalom- és természetismeretet. 11. osztálytól kezdve pedig megszűnik a matek és a magyar is.

A hiányszakmát tanulóknak kiírt Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj sem jelent elég nagy vonzerőt a felvételizők számára, hiszen ez havonta mindössze 10-35 ezer forintot jelent. Tóth szerint ennél jóval magasabb összeggel lehetne motiválni a diákokat.

Fotó:Pixabay
eduline.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter