2010-es szinten ragadt a versenyszféra dolgozói száma"/>
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

2010-es szinten ragadt a versenyszféra dolgozói száma

Bár nemzetgazdasági szinten többen állnak alkalmazásban, mint tavaly júniusban, vagy épp idén májusban, a versenyszféra még képtelen magára találni. Volt ugyan pozitívként értelmezhető adat a friss statisztikában, más szemszögből megvilágítva a dolgot, kiderül, hogy már tavaly december óta semmi sem változik.

images

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel publikálta június hónapra vonatkozó létszám és kereset statisztikáját, melynek egyik részét pozitívként, másik része negatívként értelmezhető. A reálbérek továbbra is növekedtek, a versenyszféra létszáma azonban jottányit sem képes előremozdulni. Utóbbi azért is különösen fontos, hiszen bár dübörög az állami munkahelyteremtés (a közfoglalkoztatottak júniusi száma újabb csúcsra, 151 ezer főre emelkedett), az igazi változásokat a magánszektorban bekövetkező növekvő létszám tudná elhozni.

Az már a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájából is kiderült, hogy valamivel több munkaerőigényt támaszt a piaci szektor, ám ez annyira csekély növekedés, hogy a létszámstatisztikákban érdemi fordulatot még nem képes okozni. A KSH által júniusra közölt 1,821 millió alkalmazásban álló legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél a versenyszférában előző hónaphoz képest közel 5000 fős növekedést jelent, a tavaly júniusi állapotnál még mindig 1800-zal elmarad a mostani létszám. Ez a mínusz, mióta 2011 végén elkezdődött a lejtmenet, a legalacsonyabb eltérésnek mutatkozik, tehát akár lehetne némi bizakodás is a közelgő érdemi fordulatban, amikor már éves bázison is tudna növekedni a létszám.

Annak érdekében, hogy pontosabban értelmezhessük ezt a "rekordalacsony" mínuszt, megnéztük az alkalmazásban állók számának 12 havi mozgó átlagát, ami azt mutatja: tavaly év vége óta 2010-es szinten stagnál a létszám. 2012 decemberében a kalkulált mozgó átlag 1,817 alkalmazottat mutatott a versenyszférában, a legfrissebb, júniusi adat szerint pedig 1,812 millióról beszélhetünk. Vagyis, úgy tűnik, mintha elérte volna a padlót az alkalmazotti létszám a versenyszférában; megállt a jó ideje tartó zuhanás. Az persze más kérdés, hogy mikor kezd el felfelé kanyarodni a grafikon sávja.

Mindemellett egyébként a teljes gazdaságban az állami és nonprofit szektorral együtt 2,714 millióan álltak alkalmazásban idén júniusban, ami májushoz képest 7000-es, tavaly júniushoz képest pedig 15 ezres növekedés eredménye.

Az alacsony infláció miatt tovább nőnek a reálbérek

Hazánkban júniusban nemzetgazdasági szinten és a versenyszférában is valamennyit csökkentek a rendszeres, tehát prémiumok nélküli bruttó átlagkeresetek előző hónaphoz képest - a tavalyi júniusi szintet azért még meghaladják. A KSH országos átlagra 213 ezer forintot közölt, a versenyszférára pedig 222 ezret. A közszférában azonban májushoz képest közel 4000-rel emelkedtek a bruttók.

A nettó bérek a nemzetgazdaságban 5,1 százalékkal 149,9 ezerre emelkedtek tavalyhoz képest, a versenyszférára közölt 155,9 ezer pedig 4,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Mivel korábban a KSH 1,9 százalékos inflációt közölt, a reálbérek tovább emelkedtek. Ezen belül országos átlagban 3,1, a versenyszférában pedig 2,5 százalékkal érnek többet most a fizetések, mint 2012 júniusában.

Székely Sarolta
mfor.hu

Follow hrportal_hu on Twitter