Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 7 éve

500 éves a CV - de van-e jövője?

Az első önéletrajz a munkatapasztalatok felsorolásából állt. Ma már részletesebb önéletrajzot várnak a munkáltatók, bár olyan cég is létezik, amely megelégszik egy általa nyújtott adatlap kitöltésével. A borítékba csomagolt önéletrajz ma már inkább nevetségessé vált, egészen modern technikák segítenek mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak. Gondoljunk csak a közösségi oldalakra, vagy éppen az interneten történő önéletrajz „rendelésre”.

images

Az önéletrajznak van jövője

Leonardo Da Vinci találta fel az önéletrajzot. 1482-ben benyújtotta az önéletrajzát a milánói hercegnek, amiben részletesen taglalta a sokrétű, lenyűgöző tapasztalatait. Nyilvánvaló, hogy az önéletrajz azóta sokat fejlődött, de potenciálisan fejlődhet-e addig a pontig, mikor nem lesz többé?

Polyák György
A mai önéletrajzok egyre inkább uniformizálódnak (lásd: Europass), ez egyszerűbbé teszi a kezelésüket a HR-esek számára, de akadnak üdítő kivételek, amik egyedi dizájnnal vagy tartalommal rendelkeznek – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Polyák György, a VPS Group Kft. ügyvezetője. Az önéletrajz valószínűleg nem fog eltűnni, bár vannak olyan nagy foglalkoztatók (főleg multik), akik megelégszenek a saját karrierportáljukon lévő formok kitöltésével.

Tanay Marcell, az Euwork Állásközvetítő Iroda ügyvezetője szerint nincs kilátásban az önéletrajzok alapvető megváltoztatása, inkább a már meglévő nemzetközi elvárások jelennek majd meg hangsúlyosabban Magyarországon is. Tehát amerikai típusú, de szakmailag részletes önéletrajz nélkül nem fognak a nemzetközi cégek behívni senkit állás interjúra. Egyáltalán nincs kilátásban az önéletrajzok elhagyása, hisz a HR-esek mindenhol ezek alapján döntenek a felvételi folyamat és interjúztatás megkezdéséről.

A borítékba zárt önéletrajztól a keresőfelhőkig

Salamon Csilla
Sokat változtak tartalmilag és formailag is a szakmai önéletrajzokkal szembeni elvárások az elmúlt évek során – tette hozzá Salamon Csilla, az APT Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője. 15-20 évvel ezelőtt még a „mesélős” kézzel írott, igazolványképpel ellátott önéletrajzokkal megrakodva csengetett be irodánkba a postás, elővéve a kézbesítési papírokat. Ma már szinte megdöbbenünk, ha néha egy-egy CV-t kapunk szépen borítékba zárva és feltesszük magunkban a kérdést, hogy vajon ez komoly?

Ma Magyarországon még a legelterjedtebb formája az álláspályázatoknak az önéletrajzzal történő jelentkezés – közölte Bor Katalin, a Humán Centrum Kft. cégvezetője. Az önéletrajz tartalmaz minden szükséges információt, sőt a kialakult struktúrája miatt a toborzást végző HR-eseknek a szeme már automatikusan arra az információra fókuszál, ami releváns az adott pozícióval kapcsolatban. Hátránya az önéletrajznak, hogy nagy mennyiségben lassú a feldolgozása, nehezen szűrhető.

Bor Katalin
Léteznek toborzást támogató programok, alkalmazások, ahol a jelöltnek kötelező minden adatot megadni magáról, amire a munkáltató kíváncsi, és így akár több ezer jelentkezőből is gyorsan ki tudja szűrni az elvárásoknak megfelelő munkavállalókat a specialista. A LinkedIn, illetve az egyéb álláskereső portálok is egységes felületeket, „profilokat” kreálnak a munkakeresőknek, és modern technikákkal segítik mind a munkakereső, mind a munkáltató feladatát, pl: keresőfelhők, QR-kódok megjelenése.

Hazudunk-e az önéletrajzban?

Sok vezető szerint óriási jelentősége van az önéletrajznak. De miért? Azt már tudjuk, hogy sok önéletrajzot feldíszítenek hazugságokkal és részleges igazságokkal. Egy külföldi szakportál szerint az alkalmazással foglalkozó vezetők ötvennyolc százaléka felismeri a hazugságokat az önéletrajzokban. Továbbá ez a külföldi szakportál azt is megjegyzi, hogy az alkalmazással foglalkozó vezetők negyvenkét százaléka legalább két percet tölt azzal, hogy felülvizsgáljon minden egyes szakmai önéletrajzot, amelyet kapnak.

Többnyire az önéletrajzok valós adatokat tartalmaznak, de számos csúsztatással vagy lényeges információk elhallgatásával is lehet találkozni – mondta Polyák György. Tipikus példa, amikor a tanulmányok felsorolásánál meg van jelölve egy intézmény időtartammal, de a jelölt "elfelejti" odaírni, hogy nem fejezte be a tanulmányait, vagy csak abszolutóriuma van, mivel hiányzik a nyelvvizsgája. Sok önéletrajzból nem derül ki, hogy a jelölt jelenleg nem dolgozik, hónapok óta álláskereső.

Tanay Marcell
Az Euwork ügyvezetője szerint Magyarországon nem jellemző, hogy a munkavállalók kifejezetten hazudnának az önéletrajzban. Nincs is értelme, hisz a nyelvtudást az interjún a gyakorlatban is leellenőrzik, a végzettségünket igazoló bizonyítványunkat bekérhetik, a korábbi munkahelyeinket pedig referenciaképp felhívhatják, akkor pedig úgyis kiderül a turpisság.

Már rendelhető is önéletrajz

„Azt, hogy megszűnik az önéletrajz, mint olyan, azt nehezen tudom elképzelni, hiszen ez már csupán azért is fontos, hogy a dokumentumon keresztül az állásra pályázó jelölt a személyiségéről „nyilatkozzon”, mutasson egy képet” – tette hozzá Salamon Csilla. A szakember el tudja képzelni, hogy a személyes jellegét elveszíti az önéletrajz és előre gyártott panelek lesznek összerakosgatva benne. Így a valóságtartalom torzulni fog és nem feltétlen azáltal, hogy az álláskereső manipulálni akarja a leendő munkáltatóját.

Léteznek olyan cégek, melyek vakon, az emberekkel való személyes találkozást mellőzve, kérdőívek kitöltögetésével állítják össze a virtuális térben a „személyre szabott” önéletrajzot, mely x összegért a neten megrendelhető. Sőt, a választott önéletrajz mellé megrendelhető az ugyanolyan dizájnnal rendelkező motivációs levél is.
A Humán Centrum Kft. cégvezetője szerint mindkét félnek az lenne az érdeke, hogy valós adatokat tartalmazzanak az önéletrajzok. Előfordul, hogy nem teljesen felel meg a valóságnak a CV tartalma –de a személyes interjúk során előbb-utóbb kiderül a valóság. A legtöbb adatot dokumentumokkal, bizonyítványokkal igazolni lehet, és a munkaszerződés aláírása előtt ellenőrizhető eredetisége. Gyakori a korábbi munkáltatóktól a referenciakérés is. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiválasztást végző személyek a személyiség tesztekre, kompetencia tesztekre, szituációs gyakorlatokra.

A fejvadászok közösségi oldalakon is tájékozódnak

Ma még mindig nagyon fontos a CV papír alapú / elektronikus változata – tette hozzá Bor Katalin. Például ügyfélszolgálati pozícióknál fontos az ápolt, kellemes megjelenés, ezért sokszor a továbbléptetése a jelöltnek a fényképes CV hiányában megreked.

A technológia uralta társadalomban élünk. Már vannak módszerek arra, hogy az emberek életéről intrikus vagy intim részleteket találjunk, gondoljunk csak a közösségi oldalakra; Linkedin, Facebook, Twitter. A legtöbb toborzó először a közösségi média oldalain tájékozódik, s aztán hívja be interjúzni a jelölteket. A Linkedinen nagyon részletes önéletrajzokat lehet találni, például ajánlásokat is egy munkavállalóról; a facebook egy jelölt személyesebb jellegű profilját nyújtja; a Twitter 140 karakteres pillanatképet tár elénk arról, hogy mit talál valaki fontosnak személyes és szakmai szempontból is.

Mi segíthet még, hogy munkát találjunk?

Tanay Marcell szerint személyes kapcsolatokon, ajánlásokon keresztül is lehet egy állásra jelentkezni, de önéletrajz akkor is szükséges. Tehát a személyes ajánlás csak egy plusz pont lehet az elbírálásnál, de nem helyettesíti a szokásos felvételi procedúrát.

Az egyik legjobban bevált módszer külföldön a LinkedIn profil létrehozása és menedzselése – mondta a Humán Centrum cégvezetője. Hazánkban csak kis réteg él vele, jobbára magasabb vezetői beosztásban dolgozók kezdték el használni, de számuk egyre nő. Szakmai fejlődést tekintve is hasznos oldal, mert külföldi csoportokba is lehet csatlakozni, megosztani egymással módszereket, segítséget kérni, újat tanulni, és nem utolsó sorban; újat mutatni másoknak. A HR-esek figyelemmel kísérik ezeket az oldalakat, és sok esetben hasznos lehet, ha egy-egy szakmai cikkel, hozzászólással felhívjuk magunkra a figyelmet.

A személyzeti cégeknek jobb rálátásuk van a munkaerő piaci igényekre, mint egy álláskeresőnek, tehát esélyes, hogy éppen a személyzeti cég fogja megtalálni a munkavállaló által keresett állást – nyilatkozta az Euwork ügyvezetője. Annak is érdemes lehet személyzeti irodához fordulnia, aki jelenleg is dolgozik, és ezért nem tud elég időt fordítani a direkt álláskereséshez – ezt a munkát veheti át tőle a személyzeti cég. Végezetül pedig a személyzeti cég hasznos tanácsokkal láthat el minket a jó önéletrajz, vagy éppen a sikeres állásinterjúk kapcsán.

A személyzeti cégek általában az adott tevékenységre specializálódtak.
Jellemzően egyszerre több állásportálon toboroznak –nagyobb a megfelelő jelölt elérési aránya, adatbázis hozzáféréssel rendelkeznek illetve saját adatbázisuk is van.

Hatékony teszteket alkalmaznak a kiválasztási folyamat során és nem utolsó sorban garanciát vállalnak a kiválasztott munkavállalóért.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter