Megjelent: 12 éve

6,2 százalékkal csökkent a reálkereset az első félévben

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-júliusban átlagosan 2 millió 776 ezer volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

images

Eközben a január-júliusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett) 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első hét hónapjában a költségvetési szférában 759 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 942 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,6 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb lett a létszám, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti, módszertani okból mutatkozó létszámmozgás hatását kiszűrjük.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 100 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206 700 forint volt, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást.

Január-júliusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 4,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (18,9 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,6 százalék), a kereskedelem, javítás (11,4 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,9 százalék) gazdasági ágban. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak júniusi és júliusi bruttó átlagkeresete már tartalmazza az egyhavi külön juttatás egytizenketted részét. Így a költségvetési intézményeknél júliusban bruttó értéken 9,3 százalék, nettó értéken 2,5 százalék keresetnövekedés mutatkozott a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az év első hét hónapjában a nettó keresetek átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 1 százalékos csökkenés következett be. A nettó keresetek alacsony növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 112 400 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 700 forint, a szellemi foglalkozásúaké 144 900 forint volt. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 191 700 forintra nőtt, 8,5 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-júliusban átlagosan 5,3 százalék volt.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter