kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

A bankszektor közép-és felsővezetőire van a legnagyobb igény

Egyre többen keresnek munkaerőt: 6,1 százalékkal több volt az álláshirdetések száma ez év első félévében, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az álláskeresők száma is nőtt, méghozzá 18,8 százalékkal - derül ki egy állásportál kutatásából, amely arra is rávilágít, mely szektorok, munkakörök a nyerők.

images

Egyre több állást hirdetnek meg a cégek

A Workania internetes állásportál legutóbbi kutatásában a munkaerőpiac változásait vizsgálta az álláskeresők és a megjelenő hirdetések tükrében. A 2010-es év első félévében aktív álláskeresők és a meghirdetett állásajánlatok számát hasonlították össze az előző év azonos időszakának adataival.

Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy nőtt a munkaerő-kereslet a válság után, ugyanis 6,1 százalékkal több állást hirdettek meg a cégek ez év első félévében, mint egy évvel korábban. A honlap adatai szerint ugyanakkor az álláskeresők száma is 18,8 százalékkal nőtt.

Mely szektorokban keresik a munkaerőt?


Érdekes eredményeket mutat azonban a különböző szektorok, illetve munkaköri kategóriák szerinti összehasonlítás, néhány esetben ugyanis jelentős volt a visszaesés.

Ahol több az álláskereső, mint az állás

A felmérés eredményei alapján a technika és fejlesztés területéhez kapcsolódó álláshirdetések mennyisége esett vissza legnagyobb mértékben az előző évhez képest: 57 százalék volt a csökkenés. Szintén jelentős mértékben, 52,5 százalékkal csökkent a telekommunikációhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma, az ezen a területen elhelyezkedni kívánók száma azonban 23 százalékkal nőtt.

Az építőipar, ingatlan kategóriában negyedével kevesebb volt az álláshirdetés, mint egy évvel korábban, az elhelyezkedni szándékozók száma pedig 17 százalékkal nőtt.

A közgazdaságtan, pénzügy, könyvelés területéhez kapcsolódó álláshirdetések száma 23 százalékkal csökkent az első félévében, azonban 8 százalékkal nőtt azok száma, akik ezen a területen kerestek új álláslehetőséget.

Az iskolaügy, oktatás, tudomány és kutatás területén 21 százalékkal csökkent az álláshirdetések száma 2010. első felében.

A legnagyobb mértékkel, 37 százalékkal az állami- és közszféra területén nőtt az álláskeresők száma.

Bank, biztosítás, értékesítés: sok az új állás

Voltak olyan szektorok, ahol jelentős mértékben nőtt az álláshirdetések száma is. A bankszektorhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma 58 százalékkal nőtt, a biztosítási szektorban pedig 61 százalékkal volt több az álláshirdetés.

Az értékesítés terén 42 százalékkal több munkaerőt kerestek a cégek az 2009 első félévéhez képest, míg az álláskeresők száma 14 százalékkal nőtt e területen.

Az autóipar területén 38 százalékkal nőtt a meghirdetett állások mennyisége, 12 százalékkal nőtt az itt elhelyezkedni szándékozók száma is.

A gépiparban 17 százalékkal több állást hirdettek meg a cégek, mint egy évvel korábban, az álláskeresők száma azonban csak 4 százalékkal nőtt a korábbi időszakhoz képest.

A közép- és felsővezetők a nyerők

A Workania.hu kutatói megvizsgálták a munkakörök szervezetbeli szintje szerinti változásokat is.

Azonos mértékben, 24 százalékkal nőtt az álláshirdetések és az álláskeresők száma is a segédmunkások esetében. A szolgáltatási munkatársakra vonatkozó hirdetések száma 32,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, az e területen állást keresők száma pedig 20 százalékkal.

A műszaki végzettséghez kötött munkakörökre 7 százalékkal több embert kerestek a cégek a műszakis álláskeresők 12 százalékos növekedése mellett.

A szakképzett, de nem műszaki végzettségű beosztott munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 3 százalékkal, az ilyen munkakört keresők száma 14 százalékkal nőtt.

A vállalatok 34,5 százalékkal több középvezetőt kerestek a hirdetések alapján, mint egy évvel korábban, az ilyen munkakörre pályázók száma pedig 17 százalékkal nőtt.

Végezetül, a meghirdetett felsővezetői pozíciók száma 7 százalékkal nőtt, ezekre az állásokra pályázók 2 százalékkal kevesebben voltak idén, mint 2009 első felében.

A Workania internetes állásbörze (www.workania.hu) a győri Lapcom Kft. tulajdonában van. A társaság szlovák testvéroldala - a www.profesia.sk -, hazájában piacvezető.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk