Megjelent: 13 éve

A bevallott bér dupláját keresik a szakmunkások

Szakmunkásként a hivatalos statisztika alapján havi bruttó 80-140 ezer forint között lehet keresni, ám a papíron bevallott fizetés és a valós bér között a legtöbb esetben nagy a különbség. A hivatalos állami bérstatisztikát és a piaci béreket vetettük össze. A legtöbb pozíciónál az eltérés kétszeres.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szakmánkénti kereseti adatai szerint kőművesként bruttó 83 ezer forint kapható hónap végén, a Manpower munkaerő-közvetítő statisztikája ezzel szemben bruttó 250-300 ezer forintos fizetésről árulkodik. Egy általunk megkérdezett pesti építési vállalkozó bruttó 150 ezer forintért foglalkoztatja embereit.

Klímásként nyáron nettó 200 ezer
A szellőző- és klímaberendezések szerelésére specializálódott szakmunkások bruttó 107 200 forintot keresnek. A Manpower adatai szerint viszont inkább a bruttó 250-280 ezer forintos sáv felel meg a valóságnak. A klímásként dolgozó 38 éves József kérdésünkre elmondta: munkájuk nyári főszezonjában, napi 14 órás munkával nettó 180-200 ezer forintos havi kereset realizálható (ez már bruttó 300-350 ezer forint), ám a szezonon kívül hébe-hóba akad csak munka - az ínséges időket a munkáltató havi átlag nettó 100 ezres alapfizetéssel kompenzálja.

Ács és asztalos: bruttó 200 ezer körül
Hivatalosan a villanyszerelők 131 600, a víz, gázszerelők és fűtésszerelők átlagosan 124 ezer forintot keresnek havonta.
A Manpower számai itt is magasabbak (bruttó 200-250 ezer). Egy újságban megjelent álláshirdetésben víz, -gáz,- fűtésszerelési szaktudással felvértezett épületgépészeket toboroztak. Mint megtudtuk nettó 150 ezer forintra lehet számítani.

Kirívó a különbség az ácsok hivatalos bére (104 ezer forint) és a munkaerőközvetítő adata (200 ezer) között. Az asztalosoknál (91 ezer illetve 180 ezer forint) szintén nagy a kontraszt.

CNC marós: nettó 300 ezer is reális lehet
Ugyan a CNC marósok béréről nem találtunk hivatalos állami adatot, a legjobban megfizetett szakmunkások közé tartoznak. A Manpower adatai alapján havi bruttó 300-350 ezer forint üti a szakember markát, ám a szakmában dolgozó huszonéves István úgy tudja: a legjobbak számára 3-4 éves szakmai gyakorlattal, rátermettséggel és jó önérvényesítési készséggel nettóban sem elérhetetlen ez az összeg.

Kozmetikázzák a bért a kozmetikusok
Az ÁFSZ számai a szépségiparban dolgozóknál szintén alacsonyak. 2006-ban a fodrászok havi bruttó 85 700, a kozmetikusok 75 ezer, míg a manikűrrel-pedikűrrel foglalkozók, a műkörömépítők 69 ezer forintot kerestek.
A valóságban ennél jóval többet keresnek. "Fodrászként 2-3 éves szakmai gyakorlattal, kialakult, vendégkörrel, a vállalkozói lét fenntartásával járó költségek és a 60 ezer forintos havi székbérlet kitermelése mellett nettó 120-150 ezer forint akár napi 6 órás munkával megkereshető"- állítja Anett, egy pesti szépségszalon tulajdonosnője.

"Műkörmösként havonta - szalontól, gyakorlattól, tapasztalattól és vendégkörtől függően nettó 80-150 ezer forintot lehet keresni" - összegezte tapasztalatait a szakmában dolgozó 24 éves Orsolya.


Takács Gabriella

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Táppénz mértéke

A munkavállaló betegsége esetén, ha nem tud dolgozni, először 15 nap betegszabadság jár. Ha ez az időszak lejár, akkor további keresőképtelenség... Teljes cikk

Áfacsapdába léphetnek a rosszul felkészült katások

Hiába 12 millió forint a kata és az áfamentesség éves határa, számos olyan apró részletszabály van, ami miatt nem várt meglepetések érhetik a... Teljes cikk

A gyenge forint segít megtartani az állásokat

Ha a munkáltatók oldaláról nézzük, akkor a gyenge forint árfolyam elsősorban az exportszektornak kedvez, és jó hatással van a munkaerőpiacra, mivel... Teljes cikk