Szilágyi Katalin
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A cégek kétharmadának fontos a dolgozók képzése

images

A cégek munkavállalóinak képzését támogató pályázat a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) egyik legnépszerűbb intézkedése: 1900 pályázat érkezett be és 1000 nyert támogatást - ismertette Köves Alexandra, az Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda programigazgatója, a Cegos Kft. üzleti rendezvényén. Mint mondta, a pályázattal az általános, a szakosított képzéseket valamint a szaktanácsadói tevékenységet támogatják.

A legtöbb pályázat Közép-Magyarországról érkezett, a munkaerő fejlesztésre, a munkavállalók képzésére viszont vidéken lenne nagyobb szükség - mutatott rá Köves Alexandra. A pályázók többsége a nagyvállalatok köréből került ki, amelyek fontosnak tartják és sokkal inkább terveznek képzéseket. Ehhez külön költségvetést is készítenek, amely a több milliós nagyságrendet is elérheti, míg a kisebb cégeknél a képzés nem tervszerű, finanszírozása pedig az aktuális pénzügyi helyzetüktől is függ.

A cégek kétharmadának elvileg fontos a dolgozók képzése, azok a cégek, ahol viszont nem finanszírozott a képzés, ezt egyebek között azzal magyarázzák, hogy ez a munkavállaló egyéni döntése és 31 százalékuk szerint nincs elég forrás - idézte egy felmérés adatait Köves Alexandra, hozzátéve: 2005-ben négy cégből háromban finanszíroztak képzést. A vállalatok általában a külső képzéseket preferálják, elsősorban a szakmai képzésekre áldoznak, ezt követik a nyelvi képzések, a számítástechnikai, informatikai képzések, valamint a vezetőképzés. A hatékonysággal kapcsolatosan egyértelműen pozitív a cégek tapasztalata - tette hozzá a programigazgató.

Köves Alexandra megjegyezte, a pályázók gyakran tévesen hiszik azt, hogy már nem elég egy pályázat sikeréhez, hogy az formailag és tartalmilag is jó legyen, emellett a cégek bonyolultnak tartják a pályázati rendszert, bizonytalannak látják a pályázati pénzek finanszírozását, gyakran tapasztalják, hogy a kifizetések késnek, vagy elmaradnak. A programigazgató szerint az is baj hazánkban, hogy a pályáztatás nem a bizalmon alapul, és sokan azt feltételezik, előre megvan, kik lesznek a nyertesek.

Április 1-jétől a szakképzési hozzájárulásból a saját munkavállaló képzésére fordítható rész mikro-, kis- és középvállalkozások esetében 60 százalék, egyéb gazdálkodó szervezet esetén 33 százalék - ismertette Szmicsek Sándor, a Mazars Metrum Kft. partnere. A saját hatáskörben felhasználható rész azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek nem folytatnak gyakorlati képzést, 80-ról 70 százalékra csökkent. Az elszámolható költségek köre viszont bővült.

Felfüggesztették a vállalati képzést szolgáló pályázatot
Már csak péntekig lehet benyújtani a pályaműveket az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi megújulás operatív programja (TÁMOP) keretében a vállalati képzés támogatására kiírt pályázatra. Az eddig beérkezett igénylések összértéke ugyanis elérte a rendelkezésre álló keretet. Az 1,057 milliárd forintos összegre a mikro- és kisvállalkozások nyújthatták be kérelmüket, egyenként 1-25 millió forint közötti uniós támogatásra. Az április 6-át követő napokban értékelik a beérkezett pályázatokat és megvizsgálják annak lehetőségét, hogy van-e mód a többletigények kielégítésére.


Szilágyi Katalin
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bérügyintéző képzés: a népszerűség töretlen de alkalmazkodni kell a megváltozott igényekhez

Nyelvtudást, informatikai és jogi ismeretek is megkövetel a piac. Itt az ideje, hogy az elvárások és a lehetőségek terén is szintet lépjen a... Teljes cikk

A szaktudás gyors elévülése az IT-szakma legnagyobb kihívása

Az Országos IT Megmérettetés által készített felmérésből kiderül az informatikusok 85 százaléka számára a bérezés mellett jelenleg a szakmai... Teljes cikk

Készségek és kompetenciák fejlesztése élethosszig

Már nem csak élethosszig tartó tanulásra, hanem a készségek, kompetenciák folyamatos fejlesztésére van szükség, ameddig valaki aktív a... Teljes cikk