Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 10 éve

A dolgozók közérzetén sokat javíthatnak a mozgásprogramok

A vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs adat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészségfejlesztés irányába. Szerencsére egyre több vezető kezdi elismerni az egészségmegtartó programok ösztönző és hatékonyság növelő hatását, amivel a dolgozók életmódváltását is elősegítik.

A napi 10-12 óra munka, a teljesítménykényszer, a stressz - ami a mai munkahelyekre jellemző, negatívan hatnak életünkre, egészségünkre. Szakemberek nem győzik hangsúlyozni a pszichoszomatikus betegségek veszélyeit, az ezzel járó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt pedig nem lehet csodálkozni azon, ha az elhízás vagy a szív és érrendszeri betegségek népegészségügyi problémának számítanak hazánkban is. Szép János, a Wellsite Kft. ügyvezető igazgatója szerint mindezek miatt nagyon fontos olyan vállalkozásokat vagy szervezeteket bemutatni, ahol már tettek lépéseket a munkahelyi egészségfejlesztés irányába, mert csak ezek a munkahelyi közösségek tudják igazolni, hogy ez az egyik legnagyobb hatásfokú és rövidtávon megtérülő megoldás, amelyet a cégek, dolgozók és az egész társadalom szemléletváltozása és egészsége érdekében tenni lehet.

A szakember örvendetesnek tartja, hogy egyre több egészségmegőrzésre irányuló pályázatot írnak ki, de szerinte ennek a hatékonysága a kiíró szervezeten is múlik. -"Amennyiben szánnak elég erőforrást a célzott szegmens tájékoztatására, valamint a rendelkezésre álló pénz elegendő ahhoz, hogy érdemi változást idézzen elő az adott vállalkozásnál, akkor a pályázat hatékony lehet. Ebben a tárgykörben azonban érzek némi űrt a kiíró szervezet és a vállalkozások között. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs számadat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészségfejlesztés irányába. A miértet nem túl nehéz bizonyítani. Egyrészt az adott vállalkozásnak koncepcionális elképzelése kell, hogy legyen a munkavállalói egészség jövőjéről, másrészt a vezetőknek az alkalmazottak életmódváltó döntését kell elősegítenie a lehetőségekkel. Ez pont olyan folyamat, mint az üzleti életben. Minden más esetben marad a napi munka utáni lustaság és fáradtság" - hangsúlyozta Szép János.

Egyre népszerűbbek a természetez kötődő mozgásprogramok

Mint mondta, sok jó példát tapasztaltak a vállalkozások vezetőinek hozzáállásáról, sőt, leginkább "csak" a forráshiányra hivatkozva nem vágnak bele az egészségbarát programokba. A vezetők jelentős hányada érzi, hogy a jövő egyik legfontosabb kérdése az alkalmazottak megtartása lesz, ehhez pedig új motivációs eszközöket kell keresni. Ilyenek például a nordic walking alapú mozgásprogramok. Kicsi az eszközigénye, mindenki elsajátíthatja, és nem lengik körül azok a sztereotípiák, mint a "trendi" sportágakat. A programválasztás nem a vállalkozás nagyságán múlik: a Wellsite partnerei között van kis létszámú hazai magánvállalkozás és nagy létszámú nemzetközi vállalkozás is. Szép János elmondása alapján a program csaknem két év alatt érett olyanná, hogy mindenkinek tudnak valamilyen mozgásprogramot összeállítani. A munkahelyi nordic walking foglalkozás pedig nem kerül többe, mint egy konditermi vagy uszoda belépő, úgy, hogy az eszközöket a Wellsite biztosítja - tette hozzá.

Szép János a természethez kötődő mozgásprogramok mellett tette le a voksot, mert mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek hatékonysága nagyobb, mint a termi foglalkozásoké. - "A természet egy autentikus élménykörnyezet, "köze van" az emberhez. Főként a városi ember számára lenne égetően fontos érezni a közelségét. Figyeljük csak meg mennyire eltűntek az évszakok sok ember életéből. Klimatizált épületből ki, légkondis kocsiba be... Azt a testi-szellemi töltetet, amit a természet kínál, nem lehet semmivel pótolni. A mozgásprogramok során azt tapasztaltuk, hogy egy kis emocionális többlet, egy-két jó szó már sokat lendít a közérzeten" - emelte ki a szakember.

A nordic walking bevált a Procter & Gamble-nél

A Procter & Gamble egyik dolgozóján keresztül lépett kapcsolatba a Wellsite-tal és így a nordic walkinggal, amely már az első pillanattól kezdve sikerélményt nyújtott azoknak is, akik nem sportolnak rendszeresen - mondta portálunknak Földi Flóra HR menedzser. Azok, akik első alkalommal kipróbálták, másodszorra is elmentek, őket a korai kelés és az irodától távol eső találkozási hely sem tartotta vissza. A bemutatók óta az egyik kolléga önként vállalta, hogy sportszakosztályi keretek között próbálja megszervezni a nordic walking-ot. Ebbe a csömöri gyár dolgozóit is szeretnék bevonni. A munkatársak értékelik az értük tett lépéseket, és a hozzáállásuk, kezdeményezőkészségük is pozitív. A második nordic walking bemutató után néhányan botot kértek kölcsön, hogy hétvégén a családjukkal, kollégáikkal gyakorolhassanak, túrázhassanak. - "Ez is bizonyítja, hogy a sportot érdemes megszerettetni a munkahelyen is, mivel aki jó példával jár elöl, azt szívesen követik a többiek is" - jegyezte meg Földi Flóra. A cégnél a rugalmas munkaidőnek köszönhetően sokan nordic walking-gal kezdhetik a napot, de arra is van lehetőség, hogy a munkavállalók napközben a fitness teremben töltsenek el egy-egy órát.

Orvosi szűrések, táplálkozási tanácsadás is szerepel az egészségprogramban

A Procter & Gamble-nél az egészségbarát szemlélet a vezetőség és a dolgozók számára is fontos, amit a szervezeten belüli felmérések bizonyítanak. A foglalkozás-egészségügyi orvos heti rendszerességgel rendel az irodában, ezzel is biztosítva a tanácsadást és a megelőzést. A cég egészségprogramot dolgozott ki, amelynek megvalósításában egy orvosi és asszisztensi csapat nyújtott segítséget. Idén indították el a Well-being Journey nevű programsorozatot, melynek keretében tematikus programokkal hívják fel a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára és lehetőségeire. A sorozat stressz-szintméréssel és tanácsadással indult, ezt követően szűréseket (allergia, szív- és érrendszeri betegségek, kockázatok) szerveztek. Májusban a sporté volt a főszerep, a korábbi visszajelzéseknek köszönhetően a programba bekerült a nordic walking és a jóga. A nyár folyamán az egészséges táplálkozásra helyezik a hangsúlyt, ennek keretében gyümölcsnapokat tartanak, recepteket gyűjtenek, amelyeket közzé tesznek - fejtette ki a HR menedzser.

A vállalat jelenleg több módon is támogatja a dolgozók sportolását: kedvezményes sportolási lehetőséget biztosítanak egy helyi fitness teremben, valamint sportszakosztályokat (football, kosárlabda, tenisz, stb.) működtetnek. A munkahelyi felfrissülést irodai mobil masszírozással biztosítják. Ezen túlmenően az egészséges életmódot, illetve a munka-magánélet közötti egyensúly elérésének technikáit oktató, saját fejlesztésű tréninget is indítottak júniusban. A dolgozók látása védelmében idén is megszervezték a látásvizsgálatot, a cég a monitor-szemüvegek készítését is támogatja. Novemberben megismételik a sport-hónapot és céges bajnokságot is terveznek, ősszel a dohányzásról való leszokást segítő programot indítanak. Ebben az évben már tartottak allergia-napot, vitamin-szint mérést, a jövőben pedig szeretnének egészségnapot és családi napot szervezni.

- "Mi azt az elvet valljuk, hogy a munkavállaló és a cég érdeke - ez esetben a munkavállaló egészsége és jóléte - elválaszthatatlan, hiszen az egészséges dolgozó jobban érzi magát és jobb teljesítményre képes. Ezért az egészségmegőrzés és a megelőzés mindkettőnk felelőssége és kötelessége. Cégünk ehhez biztosítja a szükséges feltételeket, motiválja a dolgozókat a részvételre, viszont a munkavállalók felelőssége is, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel" - mutatott rá Földi Flóra.

Szilágyi Katalin, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter

Felértékelődik a munkavállalók egészségmegőrzése

Egyre inkább szükség van a foglalkozás-egészségügyben az újabb irányok kijelölésére. Ezt leginkább az elmúlt években tapasztalható munkaerőpiaci átalakulás hozza magával. a dolgozók egészségi állapotának megőrzése egyre fontosabbá vált, főleg a közszférában.tovább..

További cikkek
Az aktív munkavállalókat már kifizette a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolója

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már... Teljes cikk

Emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban

Januártól átlagosan 4,7 százalékkal, mintegy 900 koronával (11 160 forint) emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban - írja az MTI. Teljes cikk

Kizsákmányolják az Amazonnak dolgozó futárokat

Fizetésmegvonással fenyegetik a sofőröket, akik sokszor 16 órát dolgoznak, de WC-re sem tudnak kimenni. Erről nem feltétlenül az Amazon, hanem az... Teljes cikk

Több adót fizet az EU-s munkavállaló, mint a született angol

Sokkal több adóval járulnak hozzá a bevándorlók a brit állam működéséhez, mint a született helyiek -írja a Daily Telegraph. Teljes cikk

Nők vezetői székben: jó vezetői attitűd, a férfi-női arányok és a gazdasági kilátások

A felsővezetői optimizmus alapvető, de nőként nem könnyű - derült ki az Egyenlítő Alapítvány és a KPMG Női vezetők kerekasztal-beszélgetésén. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár