kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

A felelős foglalkoztató kifejezést tartalommal is meg kell tölteni

A vállalatok több mint kétharmada égető munkaerőhiánnyal küzd. Milyen felelősségük van a vállalatoknak a fluktuáció, a kereslet-kínálat egymásra nem találásában, a negatív folyamatok kialakulásában és azok visszafordításában? Mit tehetünk azért, hogy egy munkavállaló itthon lássa biztosítottnak jövőjét és Magyarországon akarja befektetni meglévő tudását? Az Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. új kezdeményezése „Az Év Felelős Foglalkoztatója” díj túllép a kisvállalatok számára gyakran a saját üzleti felfogásukhoz nehezen illeszthető „jótékony kerítésfestés” szemléleten. Pálfalvi Márta, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. Vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy miért éri meg felelős foglalkoztatónak lenni.

Időszerű-e Ön szerint a felelős foglalkoztatásról beszélni?

A felelős foglalkoztatás kérdése mindig időszerű, azonban fontos, hogy meg is töltsük tartalommal ezt a kifejezést, ne maradjon meg a retorika szintjén. Én jobban szeretek gondoskodó vállalatról beszélni, mivel ez jobban kifejezi azt az érzelmi töltetet, ami nélkül nem lehet valódi elköteleződést elérni a kollégáknál. Ha egy cég törődik a dolgozóival, akkor ők is törődni fognak a vállalattal.

Mit jelent önnek a felelős foglalkoztatás és mitől felelős egy foglalkoztató?

A felelős foglalkoztatás számomra azon magatartásformák és intézkedések összessége, amelyek olyan körülményeket teremtenek, hogy a munkavállalók kiegyensúlyozottan, egzisztenciális és egészségügyi biztonságuk tudatában, legjobb tudásukkal és tehetségük teljes kibontakoztatásával járulhassanak hozzá a vállalat sikeres működéséhez. Bár ez esetleg öncélúnak, vagy önzőnek hangozhat, de véleményem szerint nem vezet célra az, ha képmutató, hamis ideálokat hangoztatunk, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy minden profitorientált vállalat a részvényeseinek tartozik elszámolással az üzleti sikereket illetően.

Mitől felelős Ön, mint foglalkoztató?

A legfontosabb, hogy meghallgassuk a kollégák véleményét arról, hogy számukra mit jelent a gondoskodás. Ezért is szervezünk a Heinekennél évente globális szinten kutatást arról, hogy milyen a munkahelyi klíma, és ebben a foglalkoztatás minden területére kiterjedően megkérdezzük, hogy hol tudunk javítani a munkakörülményeken, vagy akár a vállalat működésén. Az eredményekből képzett általános index fontos mutatószám a cég vezetésének megítélésében. Én személy szerint is nagyon hiszek abban, hogy fontos a kétirányú kommunikáció, hiszen lehet, hogy én nagy hangsúlyt fektetek egy intézkedésre, ami a kollégák számára nem olyan jelentőségű, míg más intézkedésekkel felelősebben tudunk tenni a dolgozókért.
Pálfalvi MártaPálfalvi Márta

Miért tartja fontosnak a felelős vezetői szemléletet?

Ez a záloga a felelős vállalati kultúrának. Nagyon hiszek a példamutatásban, ha ez hiányzik, akkor valóban csak tartalom nélküli, üres jelmondat a felelős foglalkoztatás. Ahol a legnagyobb kihívásnak látom ezt, az az alsóbb vezetői szinteken elérni, hogy a szemléletet tényleg magukévá tegyék a kollégák. Ők vannak ugyanis a legnagyobb közvetlen hatással a szervezetre.

Hogyan lehet összehangolni a vállalati célokat a társadalmi/szociális elvárásokkal?

Egy vállalkozás része annak a közösségnek, amelyben működik. Bármi, ami jó a közösségnek, jó a cégnek is, ez a körkörös gazdaság alapelve, és ezzel maximálisan egyetértek. Ami jó a közösségnek, az jó a vállalatnak is, sőt számszerűsíthető üzleti haszna van. Szerintem ez a legfontosabb paradigmaváltás, ami jó lenne, ha minden cégnél megtörténne, hiszen a társadalmi felelősségvállalást sok helyen még amolyan „kötelező feladatnak” tekintik, nem pedig a hatékony üzleti gazdálkodás részének.

Milyen haszna származhat egy cégnek, ha felelős foglalkoztató?

Csak elkötelezett, érzelmileg motivált dolgozókkal lehet kimagasló eredményeket, növekedést elérni. Egy gondoskodó vállalat gondos munkatársakat eredményez. A fiatal munkavállalók többsége megemlíti a felvételi interjúban, hogy számít neki a vállalat társadalmi felelősségvállalása, és ahhoz, hogy a millenniumi generáció tagjait megtartsuk, ezek a kérdések nagyon előtérbe kerülnek. Ma már nem csupán arról szól a dolog, hogy kiikszeljük a megfelelő mutatókat, mert ez az elvárás.

Ütközött-e korlátokba valamelyik program megvalósítása során, és ha igen, mik voltak azok?

Jelenleg is dolgozunk azon, hogy több megváltozott munkaképességű dolgozót tudjunk foglalkoztatni. Nagyon körültekintően kell eljárnunk a munkatársak kiválasztásánál és a szervezet felkészítésénél egyaránt, mivel szeretnénk, ha nem kizárólag irodai munkakörökben, hanem a termelésben is találnánk helyet számukra.

A gondoskodó vállalat koncepció bevezetésénél elsősorban azt kellett elfogadtatni üzletileg a vezetőséggel, hogy azok a plusz juttatások, amelyek költségekkel járnak, valóban megtérülnek az elkötelezettebb kollégák munkája által.

Hogyan látja a helyzetet, mi a víziója erről a (felelős) szemléletmódról 10-15 év múlva?

Az érzelmi elkötelezettség egyre nagyobb szerepet fog kapni a munkavállalók életében. Ezért csak azok a vállalkozások tudnak nyerni a piaci versenyben, amelyek képesek ezt megteremteni. Véleményem szerint ennek egyre fontosabb része lesz a felelős gondolkodás.
Miért lehet hasznos az OFA nKft. által meghirdetett Felelős Foglalkoztató 2016 kezdeményezés?

A kezdeményezés remek módja a jó gyakorlatok megosztásának, és motiválhatja a cégeket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek ezek megvalósítására. Segít ráirányítani a figyelmet arra a tényre, hogy a felelős foglalkoztatás az üzleti siker záloga is, nem pedig öncélú kezdeményezés.

Miért szeretne az Ön általa irányított vállalat 2016 felelős foglalkoztatója lenni?

A szervezet életében nagyon fontos a Gondoskodó vállalat program, a kollégák is büszkék arra, hogy ilyen cégnél dolgozhatnak. Ennek visszaigazolása lehet a cím elnyerése.


A részletes pályázati felhívás a www.ofa.hu weboldalon olvasható.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk