Megjelent: 4 éve

A jó önéletrajzhoz belbecs is kell

A tanév vége felé sokakat ér csalódás, amikor a különböző cégekhez elküldött jelentkezésükre semmilyen válasz nem érkezik, vagy épp semmitmondó választ kapnak kézhez. Sokan hajlamosak ilyenkor a cégek HR szakembereit hibáztatni, pedig néhány lényeges szempont szem előtt tartásával megelőzhető lenne, hogy az önéletrajz a kukában végezze.

images

A tartalomra történő odafigyeléssel még az is elérhető, hogy az önéletrajz egyből felkeltse a vállalat HR-seinek figyelmét. A Job Kft. szakértői azokat a tapasztalatokat gyűjtötték össze, amelyek segítenek átütő erejű önéletrajzot összeállítani.

Sokan szembesülnek azzal, hogy miközben a legkülönbözőbb állásokra pályáznak, minden igyekezet ellenére sem hívják be őket interjúra. A tapasztalatok szerint ilyenkor az önéletrajz nem keltette fel az adott cég személyzeti munkatársainak figyelmét, így pedig a személyes találkozás sem jön létre.

“Egy közepes vagy nagyobb cég HR-ese naponta akár tucatnyi CV-t is kézhez kap. Tapasztalatunk alapján vannak olyan buktatók, amelyeket könnyűszerrel ki lehet kerülni.” - magyarázta Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója. “Mindehhez a HR-es fejével érdemes gondolkodni, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint végiggondolni, mi milyen küldeményt szeretünk például e-mailben kapni. Magánemberként mi sem szívesen olvasunk olyan levelet, amiről látszik, hogy nem is nekünk szól, érdektelen információk vannak benne, hemzseg az elütésektől, vagy rossz a tördelése. A HR-esek sincsenek ezzel másképp, és joggal kérdőjelezik meg, hogy vajon milyen munkatárs is lenne abból, aki a saját névjegyével ennyire nemtörődöm” - mondta Dobár Attila.

A munkaadók az önéletrajzokban az elmúlt években egyre inkább azokat az elemeket keresik, amelyek az ún. soft skillek meglétére utalnak: legyen a jelentkezőnek önálló munkavégzési tapasztalata, legyen jele annak, hogy akár csapatjátékosként, akár kreatív, kezdeményező, megoldás-orientált emberként már bizonyított. A többféle munkatapasztalatot nem tekintik hátránynak a cégek, épp ellenkezőleg, többnyire azokat keresik, akik akár gyorsan változó körülményekhez alkalmazkodva is tudnak teljesíteni. Fontosnak tartják, hogy az illető képes legyen konfliktust kezelni, legyen nyitott az együttműködésre és arra, hogy az új ismereteket nem egyszer gyorsan kell elsajátítani.

“Fogadok, hogy sok HR-es lecsap arra a jelentkezőre, aki például fél évet Sri Lankán dolgozott önkéntesként és árvaházban nevelkedő gyerekeket tanított angolra. Egy hozzáértőnek ez az egy információ sok mindent elárul: az illető képes önállóan dolgozni, nyitott az együttműködésre, jól használható angol nyelvtudással rendelkezik, képes váratlan körülmények között is teljesíteni, ráadásul a társadalmi problémákra, a különböző kultúrák és élethelyzetek kezelésére is érzékeny. Egy ilyen információ megnöveli annak az esélyét, hogy a jelentkező önéletrajza fennakad a rostán és behívják interjúra. Ezért mondjuk a hozzánk jelentkezőknek, hogy az önéletrajzban minden munkatapasztalatot érdemes megjeleníteni. Az előző példánál maradva, ha az illető csak annyit írt volna be, hogy szakmai gyakorlaton volt Dél-Kelet-Ázsiában, akkor ezzel a saját esélyeit rontotta volna, egy pár mondatos leírásból viszont máris kiviláglanak a jelentkező készségei. Persze csak a valós tapasztalatokat érdemes megjeleníteni, azokat viszont semmiképp ne rejtsük el” - mondta Dobár Attila.

Egy önéletrajz helyes kitöltése nem jelenthet nehézséget. Az internetről számos önéletrajz minta letölthető, a különböző állásbörzéken pedig mindig vannak az önéletrajz megírását segítő előadások, konzultációs lehetőségek.

“Miközben statisztikáink szerint az önéletrajz írási tippek jelentik honlapunk egyik leglátogatottabb oldalát, addig az igazán ütős CV-hez többre is szükség van. Azokra az elemekre érdemes koncentrálnunk, amelyek megkülönböztetik a miénket a többi, akár velünk együtt végzett pályázó önéletrajzától. Vannak akik rövid, frappáns mondatban összefoglalják életfilozófiájukat, ezzel hívják fel magukra a szelektálást végző munkatárs figyelmét, mások a szakdolgozatuk különleges vonatkozásait emelik ki. Akárhogy is, egy munkavállalónak épp úgy fel kell építenie az egyéniségét és erősségeit tükröző mini-márkát, mint ahogy ezt a cégek teszik saját munkáltatói márkájukkal, ebben pedig egy jól összeállított önéletrajz alapvető szerepet játszik” - mondta Dobár Attila.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter