Szerző: Berta László
Megjelent: 1 éve

A jó tréninget nem elég megvenni, csinálni is kell

A haladó szemléletű vezető a kapcsolódásra koncentrál és nem a kontrollra, tudja, hogy miért épül be a tréning a gyakorlatba, és szeret adatok alapján dönteni. A Tréning Kerekasztal és a HR Portal szervezésében a tréning szakma meghatározó képviselői azzal foglalkoztak, milyen területeken vannak jelen a céges tréningek és milyen problémákra kínálnak megoldást.

images

A vezetés lényege a kapcsolódás. A jó kapcsolódáshoz pedig profi táncosok szükségesek. A tökéletes kapcsolódás metaforájaként egy ilyen párról mutatott videót Kocsis Zoltán, hogy innen vezessen át munkahelyi történetekbe. „Ha a vezetés és a követés jó, akkor megvalósul a felek között minden fontos dolog” - mondta a Skull trénere és coacha. A vezető szerepét úgy emelte ki, hogy közben kiderült, miben botlik meg leggyakrabban a munkahelyi tánc közben, sok esetben demoralizálva ezzel környezetét:

 • nem ismeri el a jól teljesítőket, viszont nem kezeli a rosszul dolgozók helyzetét

 • vezetési stílusa nem jön be sokaknak

 • pedig a kollégáinak több mint fele egy jó vezető kedvéért kevesebb fizetésért is maradna.

De miért ilyenek a főnökök? „A vezetők magányosak, belső érzelmi indulatok kínozzák őket” - mondta Kocsis Zoltán, és az ilyen vezetők tényleg nem képesek összefogni egy csapatot. Kiemelte, hogy sosem voltunk olyan távol egymástól, mint most az Ipar 4.0-ban, amivel persze lehet vitatkozni, de érezni benne az igazságot. „Ha magam rendben vagyok, akkor tudok a munkatársaim számára vezetőként teljes lenni” - összegezte, és így festette le ennek a kevesebbet botló főnöknek a képét:

 • felismeri a munkatársai valós nehézségeit, és támogatja őket abban, hogy megküzdjenek vele

 • amikor „helyzet” van, akkor a kapcsolódásra koncentrál és nem a kontrollra.

Kocsis szerint, „ha ezt az érzést nem kapom meg, menekülni fogok” - ezzel szemben nehéz érveket felhozni, mégis a kétely ott ül meg sokakban, hogy mutasson valaki egy ilyen embert, aki nem kell, hogy 24/24-ben, de legalább 8/2 órában ilyen tudna lenni, és az sem árt, ha munkaidő alatt. Az előadó megkísérelte körülírni, és mintha csomó pozitív tulajdonságot öntött volna bele egy nagy zsákba, amiből nehezen körvonalazódhat ki egy épkézláb figura, akit nem szed szét az élet, mint általában a főnököket.

Hogyan érhető el, hogy beépüljenek a tréningek?

„A tréningek tudásanyagát a résztvevők 15%-a építi be a mindennapi gyakorlatba, de lehet, hogy ezek az emberek tréning nélkül, maguktól is megoldották volna, annyira innovatívak” - ezt a merész mondatot Stremeny Gábortól, a Develor senior trénerétől halottuk. Az általa említett statisztika szerint a maradék 15% nem próbálja ki soha, 70% pedig kipróbálja, de elhagyja. Ez nem a tréneren múlik, mert a munkáltató vagy csinálja, vagy nem, ami a szervezetre jótékony hatással volna, a tréner nem tudja helyette elvégezni. Ebben az esetbe az áll fenn, hogy a trénert és tevékenységét, a munkája beépülését:

 • nem támogatják felülről
 • nem támogató a környezet sem
 • nincs belső motiváció
 • nagy a mennyiség
 • nincs rá idő
 • nincs utánkövetés.

Az alacsony beépülés okai után sorra vette, hogyan lehet javítani a megtérülést:

 • elvárás rendszer megváltoztatása
 • azokat küldjék, akiknek kell a tréning
 • utánkövetés
 • szerepgyakorlatok.

„Jó hír az, hogy erre van megoldás. A rossz hír, hogy nem vehető meg a piacról készen, csak segíteni tudnak benne a trénerek” - mondta az előadó. Ezt a megállapítást erősíti az felhozott statisztika, amely szerint a tréningek anyagát a 70% az esemény után tanulja meg.

Stremeny GáborStremeny Gábor
Stremeny szerint a trénerek munkáját nehezíti, hogy a vezetők HR-szerepazonossága alacsony szintű. Az előadó szerint úgy mutatkozik ez meg, hogy az ilyen főnök szerint a „hülye két nap tréning után okos lesz”, míg ezzel szemben „ha a kompetens munkaerőt előállítja a HR, akkor miért van szükség a vezetőre?” Persze, ha a vezetés nem áll bele, akkor a HR-nek nem fog sikerülni, pedig van rá példa, hogy az elvárt üzleti mutatókra jó hatással van, amikor a tréning esszenciája megjelenik a gyakorlatban.

Ezt követően Stremeny Gábor ábrákon keresztül betekintést adott egy modellbe, amellyel a hallgatóság kis csoportokba osztva megpróbált a megoldás irányába vinni egy-egy neki fontos HR-es problémát. A modell bonyolult volt, és bár bőségesen beszélt róla, úgy tűnik, a hallgatóság kevésbé értette meg, hogyan működik, ezért a feladat közben az előadó körbejárva igazította ki a szálakat. Ez persze senkit nem tört le, sőt, mivel az egész Tréning Kerekasztal jellemző, hogy sokan jönnek megoldásokért konkrét HR-es problémáikra, az előadás ilyen tekintetben is végig ébren tartotta a figyelmet.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A jó tréninget nem elég megvenni, csinálni is kell
2. oldal - A szervezeti kultúra dönt a cégek közötti versenyben
 • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
 • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
 • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter