Megjelent: 8 hónapja

A komplex tudásra helyezi a hangsúlyt az OKJ helyébe lépő szakképzés

A megszűnő Országos Képzési Jegyzék helyébe lépő új szakstruktúra kialakítása még javában tart, de egyes területeken már elkészültek a konkrét átalakítási javaslatok - írja a Magyar Nemzet.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, jövőre megszűnik az OKJ-s képzési rendszer. Bár az új struktúra még nincs kész, a Magyar Nemzet már több konkrét javaslatról is tud.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt mondta a lapnak, hogy biztosan változásra kell számítani a gépjárműipari ágazatban, ahol az autóelektronikai műszerész, autószerelő, autótechnikus és gépjármű-mechatronikus szakmákat technikusi szinten összevonják. A cikk szerint a tanulók így az imént említett szakmákat átfogó, komplex tudást kapnak majd. Az elektronikai ágazatban a több mint negyvenféle OKJ-s szakképesítésből csak hét alapszakma maradna, az egészségügyi és szociális szegmensek felé pedig minél több fiatalt próbálnak terelni.

Az átalakítási javaslatok egyik fontos eleme továbbá, hogy a tankötelezettséget mindenképp valamilyen végzettség megszerzéséhez kötné a kormány.

Magyar Nemzet
fotó: Pixabay
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter