kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 15 éve

A lakosság fele digitális analfabéta

Önkormányzatokra, illetve a kis- és középvállalkozásokra támaszkodva növelné a magyarországi távmunkások arányát az I-Work Közhasznú Alapítvány. "A projekt során első lépésben reálisan 15-20 térségi központban nyílna lehetőség távmunka-központok létrehozására, 1000-1300 új munkahely kialakításával" - mondta Déri Tamás, a szervezet szakmai igazgatója, aki egyúttal harcot hirdetett a digitális írástudatlanság és a megtévesztő távmunka-ajánlatok ellen.

Önkormányzati partnerprogramot, illetve országos szintű, komplex távmunkaház programot hirdetett az I-Work Internetes Munkavégzést Támogató Közhasznú Alapítvány - derült ki a szervezet február 2-ai sajtótájékoztatóján. A tervek szerint az alapítvány a partnerprogram keretében felméri a települések, kistérségek területén felmerülő - internetes munkavégzéssel is megvalósítható - munkalehetőségeket, majd az önkormányzatok koordinációjával bevonja a programba az ebben érdekelt vállalatokat. Az I-Work munkatársai természetesen a helyi sajátosságokat is figyelembe veszik: az előkészületek során felkeresik azokat a mikro- és kisvállalkozásokat, amelyek munkafolyamataikban már internetes munkavégzést alkalmaznak, hogy munkavégzési, -szervezési tapasztalataikat elérhetővé tegyék mások számára is. "A projekt során első lépésben reálisan 15-20 térségi központban nyílna lehetőség távmunka-központok létrehozására, 1000-1300 új munkahely kialakításával. Ezek egyben a települések gazdasági és kulturális életének fellendítését is elősegítik, hiszen a cégek adóik révén hozzájárulnak a település felvirágoztatásához, amit a dolgozók távmunkában megszerzett jövedelmeikkel tartanak fent hosszú távon" - magyarázta Déri Tamás, az alapítvány szakmai igazgatója.

Innovációs Pontokkal újítanak

Az I-Work Alapítvány Önkormányzati Partnerprogramjához kapcsolódóan elindítja az Innovációs Hálózat Programot. Az elmúlt egy hónapban már négy települési önkormányzat is jelezte csatlakozási szándékát a hálózathoz, amely során a szervezet partnerei Innovációs Pontokat hoznak majd létre a honlapjukon, tájékoztatást nyújtva az internetes munkavégzéssel kapcsolatos tapasztalataikról - tette hozzá Petrényi Szilvia, az I-Work programigazgatója. Természetesen a projektben részt vevő önkormányzatok is kiveszik ebből a részüket: helyi információs pontként összefogják a hozzá tartozó mintaprojekteket, és a honlapjaikon külön rovatban közzéteszik a vállalkozások munkamódszereit, illetőleg tájékoztatást nyújtnak az internetes munkavégzés lehetőségeiről.

Az alapítvány mindezen túl információs programokat is szervez a programban részt vevő települések lakosai számára, hogy bemutassa az interneten elérhető közszolgáltatásokat és ügyintézési lehetőségeket. "Magyarországon túl sokat beszélnek a tudásalapú gazdaság fontosságáról, tenni azonban csak kevesen tesznek. Jelenleg 50 százalékos a digitális írástudatlanság az országban, márpedig ennek a felszámolása elengedhetetlen az információs társadalom létrehozásához" - vetette közbe Bóna Ákos, az I-Work informatikai igazgatója.

HR-fortélyok a kkv-knál

Az alapítvány a színtiszta HR oldaláról is meg kívánja közelíteni a kérdést - jelezte Breiner Ildikó, az I-Work HR igazgatója. Elvégre nemcsak a nagyvállalatok ragadhatják meg a személyügyben rejlő lehetőségeket, a kkv-knak is kihasználhatják a humán erőforrás gazdálkodás előnyeit. A mikro- és kivállalkozások számára azonban szinte értelmezhetetlen a vállalati HR, ezért az alapítvány a legfontosabb HR-elemek megismertetésével igyekszik népszerűsíteni azokat a személyügyi módszereket, amelyek a távmunka-foglalkoztatásban is alkalmazhatók. A HR-eszközök kisvállalati adaptálása mellett az alapítvány eljárási protokoll kidolgozásával is hozzájárul az internetes munkavégzés/munkavállalás jogbiztonságának növeléséhez: az újonnan kifejlesztett minőségbiztosítási rendszer az adott vállalkozás sajátosságaihoz igazítva megmutatja majd, milyen jogszabályokat, munkaszervezési, -biztonsági vagy éppen ergonómiai szempontokat kell figyelembe vennie a ennek a foglalkoztatási formának az alkalmazása során.

Kiszorítják a piacról a csaló ígérgetőket

Habár Magyarországon a távmunka még gyerekcipőben jár, a megtévesztő távmunkás állásajánlatok piaca meglepően jól prosperál. Ez ellen az eFair Play program meghirdetésével próbál tenni az alapítvány: a szakértői által megbízhatónak minősített honlapokat eFair Play védjeggyel látja majd el, illetőleg tanácsadással segíti azokat a vállalkozásokat, amelyek internetes felületükön keresztül - már az esetleges regisztrációt megelőzően is - részletes, korrekt tájékoztatást adnak a kínált szolgáltatás vagy munkalehetőség tartalmáról, a kötelezettségekről, valamint az elszámolás módjáról. "A kezdeményezéssel fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy hamisak és felelőtlenek azok az állítások, amelyek azt hitetik el az emberekkel, hogy kizárólag marketingeszközök alkalmazásával, internetes munkavégzés útján milliomosok születhetnek. Ahogy hamisak azok a hirdetések is, amelyek a számviteli, TB- és adófizetési kötelezettségek figyelmen kívül hagyásával ígérnek jövedelemszerzési lehetőséget az internetet használóknak" - mondta Déri Tamás.

A félreértések, félrevezetések és visszaélések megelőzésében fontos szerepe van a jogtudatos magatartás ösztönzésének, amelyhez az I-Work szakmai rendezvénysorozatával, felvilágosító kampányaival kíván segítséget nyújtani - tette hozzá a szakember. Önmagában azonban ez vélhetőleg nem lesz elég, az országban mindenkinek hozzá kell járulnia a digitális írástudatlanság felszámolásához, ezért az alapítvány Munkaerő-piaci Innovációs Díjat hoz létre, hogy ezzel is ösztönözze a magánszemélyeket, vállalkozókat, vállalkozásokat, hivatalokat és a sajtó képviselőit a rugalmas foglalkoztatási formák népszerűsítésére.

Távmunka válság idején

Minderre "kitűnő" alkalmat ad az elmúlt hónapokban szalagcímeket uraló gazdasági válság, hiszen a távmunkával jelentős költségeket takaríthatnak meg a vállalatok: többek közt nem kell irodát bérelni, magas üzemanyagárakat fizetni, és még a közlekedési sztrájkok sem akadályozzák a munkába járást. Ami azonban ezeknél sokkal fontosabb, hogy hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. "Nem kellene tehát ódzkodniuk a cégeknek a távmunkától, ott ugyanis, ahol biztosítva van a teljesítményalapú bérezés, nem fognak ellustulni az emberek" - utalt saját cégének gyakorlatára Pataki Gábor, a SKAWA Technologies Kft. informatikai igazgatója. A Gepelo.hu-t üzemeltető cég tömeges hang- és videoanyagok feldolgozását, lektorált leiratkészítését végzi távmunkásaival, méghozzá egyedülálló módon: a honlapra feltöltött hanganyagokat kisebb időszeletekre darabolja a rendszer, hogy azokat a távmunkában dolgozó operátorok párhuzamosan dolgozzák fel, így a több órás konferencia, interjú, sajtótájékoztató feldolgozása akár egy órán belüli határidővel is rendelkezésre állhat. A távmunkásoknak ily módon érdekük fűződik ahhoz, hogy sokat és jól dolgozzanak, ha ugyanis túl sok hibát vétenek, a lektor kapja meg a körülbelül 800-1500 forintos sikerdíjat.

Az ehhez hasonló távmunkás megoldásokból nemcsak az "átlagos" munkavállalók profitálhatnak, egyben ideális lehetőséget kínálnak a kismamák, diákok, hátrányosabb régiókban élők és természetesen a megváltozott munkaképességű személyek számára is. "Sőt akár Magyarország vízfejűségét csökkenthetné, hiszen manapság egyre többen csak a munka kedvéért járnak be Budapestre, amúgy jól meglennének a főváros vonzáskörzetében. Ha azonban távmunkával kiváltanánk az erre alkalmas munkahelyeket, jelentősen csökkenthetnénk az ingázók számát" - mutatott rá Petrényi Szilvia. Vélhetően valami ilyesmi fordult meg az eseményen váratlanul felszólaló Bíró Anna fejében, aki a Nógrád megyei Legénden örökölt kastélyát alakítaná át távmunkaházzá. Ehhez azonban segítségre van szüksége, mind a munkaadók, mind a -közvetítők részéről, amiről a megjelentek rögtön biztosították is őt.

A fenti kezdeményezések meglehetősen biztatóak, különösen, hogy HR részről a P&Bert Consulting, informatikai részről pedig a Google is támogatja őket, s így talán van esélye elmozdulni Magyarországnak a holtpontról. Hazánkban ugyanis a távmunkások aránya még mindig 3-6 százalékra tehető, szemben a 13 százalékos európai uniós átlaggal, s akkor még nem is beszéltünk a csúcstartó Hollandiáról, ahol minden második (!) munkáltató alkalmaz távmunkást.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Home office munka

A home office az otthonról végezhető munkát jelenti. Lehetősége szélesebb körben a koronavírus-járvány idején terjedt el. A pandémia óta az ilyen... Teljes cikk

Egyre több vállalatnál döntenek a home office megszüntetése mellett

A home office a COVID előtt, jellemzően multinacionális vállalatnál dolgozók kiváltsága volt, a járvány alatt viszont irodai munkakörökben... Teljes cikk

Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk