Megjelent: 6 éve

A motivációs levél, amire felfigyel a HR-es

images

Az interneten találunk motivációs leveleket pályakezdőknek és banki állásra jelentkezőknek, angolul és magyarul, tapasztalat és tapasztalat nélküli jelentkezők számára. Egyszóval mindenféle helyzetű álláskereső találhat sablonokat.

Vajon a gondos felkészülés hogyan tűnik fel a másik oldalon? Milyennek látja a szakember a mi precíz erőfeszítéseinket? Mi válik találattá, és van-e bármi, ami szerintünk remek húzás, ámde sajnos végül kapufa?

A kevesebb több

Tóth Ágnes HR-tanácsadó szerint sokan elfeledkeznek arról az egyszerű dologról, hogy a kevesebb több. Szintén gyakori hiba, hogy a levél maga nem az álláskiírásra válaszol, hanem a jelentkező önmagát fényezi a mondataival. Az a motivációs levél hasznos, amelyik a kiírt álláshirdetéshez kapcsolódik - saját, megfogalmazott mondatainkkal kell beszámolni arról, hogy mit csináltunk korábban. El kell mondani, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak erre az állásra - a tapasztalatainkkal bizonyítva azt. Meg kell erősítenie, hogy a hirdetésben felsorolt elvárásokkal rendelkezik, méghozzá kedvesen és korrektül, a helyzethez illő stílusban. Persze nehéz újszerűt, frappánsat írni. A HR-tanácsadó számos kollégája úgy áll hozzá, hogy ha jó is a szakmai anyaga, de nem jó a levele, akkor nem fogja behívni állásinterjúra.

Bumeránghatás

Nem kell túlbuzgónak lenni: az biztosan jópont, hogy fontos neki az adott állás, de túlzottan rápörögni sem kell. A szakértő szerint fontos, hogy motivációs levelet mindenki akkor küldjön, ha a cég kéri. Ha a HR-es csak egyfélét kér, például csak magyar nyelvű levelet, akkor nem kell angolul is küldeni: ez irritáló lehet.

Rövid, lényegretörő

Sok HR-tanácsadó a kísérőlevéllel kezdi, azt hosszasan tanulmányozza, mert nem szereti az önéletrajzokat. Más éppen a cv-ből indul ki, annak alapján dönti el, hozzáolvassa-e a tíz-tizenöt soros levelet. A nagyon hosszú irománynak senki nem fog nekiveselkedni, erre figyeljen a jelentkező. Az is fontos, hogy ne ugyanazt a sablont küldje mindenhová, hiszen a levélnek korrelálni kell a hirdetéssel.

Üzletrész
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter