Megjelent: 9 éve

A munkavállalók 30 százaléka nem kap semmilyen juttatást - tavaly még kevesebben kaptak

Az év első felében a munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen juttatást - derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből. Tavaly ez az arány 33 százalék volt, míg egy évvel korábban 28 százalék. A legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány és a SZÉP-kártya.

images

A Workania állásportál által működtett online fizetési felmérés legújabb eredményei alapján 2013 első hat hónapjában a munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen juttatást munkaadójától - ez némi javulás tavalyhoz képest, hiszen akkor az arány 33 százalék volt.

Az anonim bérkutatás részletes kimutatásaira tekintve még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során: legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, az ő esetükben 52 százalék azok aránya, akik semmilyen juttatást sem kapnak, de a felsővezetők közül is 13 százalék csak a fizetésére számíthat. Mindkét pozíciószint esetében enyhe javulás történt az elmúlt évhez képest, 2012-ben ugyanis a segédmunkásoknál 55 százalék, a felsővezetőknél pedig 16 százalék volt ez az arány.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatásnélküliek aránya a tavalyi 24 százalékról idén 22 százalékra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43 százaléka, a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede, illetve az admisztratív alkalmazottak 40 százaléka. Érdekesség, hogy ez utóbbi esetében 4 százalékos növekedés történt 2012-höz képest.

Az összes dolgozót figyelembe véve idén is a legnépszerűbb juttatás az Erzsébet utalvány, hiszen minden harmadik dolgozó megkapja a munkaadójától. A második legnépszerűbb juttatási forma pedig a SZÉP-kártya - ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a kérdőívben résztvevők 17 százaléka ezt jelölte meg.

A hazai munkavállalók több mint tíz százaléka kap még egészségpénztári támogatást (14 százalék), utazási bérletet (12 százalék), rugalmas munkaidőt (11 százalék), valamint meleg étkezési utalványt (10 százalék) munkaadójától. Érdekesség, hogy az ingyenes italellátás a tavalyi 11 százalékról idén 7 százalékra csökkent. Fél év elteltével is legritkább cafeteria a sport- és kulturális juttatás (2 százalék), a lakástámogatás (1,2 százalék), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8 százalék).

A pozíciószint természetesen nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül: a segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26 százaléka kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28 százalék, középvezetők és felsővezetők esetében 33 százalék, a műszaki területen szakképzett alkalmazottaknál pedig egészen 37 százalék.

De a juttatások nyilvánvalóan a munkavégzéshez szükséges igényekhez is nagyban igazodnak: SZÉP-kártyában a segédmunkások csupán 7 százaléka részesül, ezen kívül még a egészségpénztári támogatás (9 százalék), a hideg- és meleg étkeztetés, valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7 százalékos gyakoriságával.

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP-kártyát 14 százalékuk kap, egészségpénztári támogatást 10 százalék, helyi utazási bérletet pedig 9 százalék.

A műszaki és technikai szakemberek 16 százaléka rugalmas munkaidőben dolgozik, 20 százalékuk mobiltelefont kap magáncélokra, 10 százalékuk céges notebook-ot is használ, de természetesen az utazási bérlet (13 százalék), valamint az egészségpénztár (17 százalék) is népszerű.

Felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38 százalékuknál megjelenik, a notebookot 41 százalék, a mobiltelefont pedig 58 százalék jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30 százalék).
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek