Megjelent: 5 éve

A nemzetközi mobilitás növekedése globális HR-stratégiát tesz szükségessé

images

Mi jelenti az Ön számára a motivációt?

Szenvedélyem, hogy egyszerűbbé tegyem a globális online toborzást-kiválasztást. 2002 óta a vállalatnál legfontosabb értékeinkre koncentráltunk: kényelem-egyszerűség, lefedettség és a szakértelem. Ezek továbbra is kiemelt területeink a folyamatosan változó globális munkaerő-piacon.

A világ lakossága növekszik, ennek ellenére a megfelelően képzett munkaerőből továbbra is hiány van és ez egyre növekvő terheket rak a HR szakemberekre, valamint a vállalatokra, akik a tehetségeseket szeretnék megtalálni és megtartani. Véleményem szerint az állásportálok továbbra is elengedhetetlen színterei annak, hogy a jelöltek és a toborzók találkozzanak és egymásra találjanak.

Hiszek benne, hogy fokozódó lefedettségünk, csúcstechnológiánk és adataink továbbra is lehetővé teszik, hogy a toborzási-és kiválasztási szakértők megtalálják, megszólítsák és bevonzzák a tehetségeket. Ilyen sok ország esetén rendkívül fontos, hogy helyi támogatást nyújtsunk, csak így érhetünk el sikereket és építhetünk ki hosszú távú kapcsolatot a munkaadókkal. Továbbra is azon leszünk, hogy jobban megértsük a jelöltek viselkedését és növeljük esélyeiket, bármilyen eszközt használjanak is következő karrierlépésükhöz.

Mi volt a legnagyobb szakmai siker eddigi pályafutása során?

Amellett, hogy létrehoztuk a világ jelenlegi legszélesebb körű, állásportálok közti szövetségét, mely 133 országot foglal magában és több ezer ügyféllel dolgozik együtt, továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a toborzók számára elérhetővé tegyük a Global Talent Survey-t. Legfrissebb kutatási hullámunk az eddigi legszélesebb körű felmérés a maga nemében, melyet a Boston Consulting Group-al együtt folytattunk le 203 ezer jelölt megkérdezésével 189 ország részvételével.

A felmérés arra szolgál, hogy a munkáltatók megértsék a globális tehetségek mobilitási szokásait és motivációit a különböző iparágakban és foglalkozási csoportokban. Először 2006-ban végeztük el a kutatást, azóta folyamatosan növekszik azok száma, akik hajlandóak külföldön dolgozni. Hiszek abban, hogy segíthetjük a tehetségeket karrier stratégiájukban, valamint a vállalatokat toborzási taktikájuk sikerességében.

Hogyan mutatkozik a globalizáció hatása a nemzetközi munkaerőpiacon?

A Global Talent Survey egyik legérdekesebb részlete, hogy bizonyos foglalkozásoknál a jelöltek többsége már hajlandó külföldön dolgozni. Természetesen bizonyos országok és városok jóval népszerűbbek, mint a többi. A trendre jellemző, hogy világszinten az aktív munkakeresők 64 százaléka már hajlandó külföldön dolgozni, ezen belül 72 százalékuk mérnöki területen dolgozik, illetve az IT és a telekommunikációban. Az erősebben szabályozott szektorokban jóval kevesebb a mobilitási hajlandóság, a szociális gondozásban 50 százalék, az egészségügyben és a gyógyszeriparban pedig 56 százalék lenne hajlandó átlépni az országhatárokat a munka kedvéért.

A külföldi munkavállalás mögötti motiváció is változott az elmúlt kilenc évben. Világszinten a „munkatapasztalatot” és a „munkáért járó elismerést, pozitív visszajelzéseket” említették, mint a legfontosabb szempontot, a magyarok pedig a „magasabb jövedelmet” és a „biztos munkahelyet” jelölték meg a kiköltözés indokaként.

Mit jelentenek ezek a trendek a HR számára?

A munkavállalás földrajzi határainak leomlásával elengedhetetlenné válik egy olyan stratégia létrehozása, mely nemzetközi szinteken is működik. Nem túlzás azt mondani, hogy a munkaerő tervezés a cégek számára legalább olyan fontossá kezd válni, mint a pénzügyi tervezés.

Bővebben is hallhat a témáról a Budapest Music Centerben szeptember 30-án!
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter