Megjelent: 4 éve

A sikerhez jó hangulatú csapat kell

Nyitott, családias, lehet kérdezni és dolgozni. Kütyükkel foglalkozni és karriert építeni. Legjobb munkahely lett 2017-ben a HRP Europe Kft, amely az elmúlt két évben komoly szervezeti kultúraváltáson esett át. Az átalakulás tulajdonosi szándék volt, mely úton a menedzsment és a HR tudatosan haladt előre. Az AON Legjobb Munkahely Díjból következően, amelyet a munkatársi visszajelzések alapján osztanak ki, sikerrel - mesélte a cég HR vezetője, Pálné Molnár Eszter és a cég marketing vezetője Berger Ádám.

Új menedzsment alakult a hardverrel és szoftverrel egyaránt foglalkozó cégnél két évvel ezelőtt, ami koncepcióváltást hozott magával. „Akkoriban határoztuk el, hogy olyan légkör és olyan céges kultúraváltás történjen meg, ami a munkát is könnyebbé teszi, valamint a fiatal tehetségek bevonzására is nagyobb lehetőséget teremt” - mondta Berger Ádám.


HRP Europe
A lépések, amelyekkel a díjhoz eljutottak:

  • rendszeres karrier megbeszéléseket tartanak a kollégákkal, hogy mindenkinek megtalálják a számára legmegfelelőbb karrierutat
  • mentorprogramot vezettek be, hogy az új munkatársak minél könnyebben és gyorsabban be tudjanak illeszkedni
  • új középvezetői réteget alakítottak ki, akiket a kollégákból választottak ki, tréningeztek az adott pozíciókra
  • a kollégák véleményének, ötleteinek figyelembe vétele: ötletláda áll rendelkezésre a folyosón, ahová sokféle javaslatot, megjegyzést be lehet dobni.
  • mindennapokba a kellemes, fesztelen hangulat kialakítása, mert abban hisznek, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha jó a csapat, jól érzik magukat a munkavállalók. Ezt elősegítendő, a konyhában egészség megőrző gyümölcsök várják a HRP-s dolgozókat. Nőnapon a hölgy dolgozóknak virággal kedveskednek, és ha valamelyik kollegát gyermekáldás éri, akkor „HRP Baba Csomagot” kap a cégtől.
  • közös programok: havonta HRP-s reggeli, ahol az egész cég együtt reggelizik, évértékelő vacsora, nyáron főző és ügyességi versenyek, télen Mikulás-party a dolgozók gyermekeinek, sőt irodai masszázsra és munka utáni jógára is van lehetőség. Illetve idén először rendezik meg a HRP csapat Mikulás futását.


Nagy család vagyunk, tabuk nélkül, ahol mindent meg lehet beszélniA legjobb munkahelyek között egyre magasabb számban szereplő kis- és középvállalatok sikere abban jelentkezik, hogy náluk könnyebb elérni a felsővezetőket, jobb a megítélésük is, a kollégák véleményét jobban figyelembe veszik, emellett nyíltabban és egyértelműbben kommunikálnak, a munka-magánélet egyensúlyát is könnyebb ebben a szektorban fenntartani. Ennek eredményeképp a legjobb munkahelyek dolgozói 20%-al elkötelezettebbek, mint a magyar átlag.

A HRP Europe-nál is visszaigazolódik a nyitottság jótékony hatása. Molnár Eszter HR vezető hangsúlyozta, hogy HR-esként is azt tartja szem előtt, hogy bizalmi viszony alakuljon ki a kollégákkal, minden felmerülő problémára lehessen megoldást találni, és a szervezetben követni tudják, hogy jól érezik-e magukat a kollégák a cégnél az adott pozícióban, amelyet éppen betöltenek. A közvetlen vezető és az ügyvezető ajtaja is mindig nyitva van, és bárki bemehet, ha arra van szükség.

A kollégák megtartása terén komoly előrelépés történt, sikerült csökkenteni a fluktuációt, amiben az is segített, hogy a cégen belül is lehet mozogni, van átjárás a pozíciók között, ha valakiben más területre látnak indíttatást, vagy valamilyen új irányba képzi magát.

Minden évben van karriermegbeszélés, amikor a kollégákkal egyeztetik az éves elképzeléseket, esetleges előrelépési lehetőséget. „Ugyanakkor, ha valaki 5 év múlva is termékmenedzser szeretne lenni, az is rendben van - hangsúlyozta Molnár Eszter. Akkor azt igyekszünk elérni, hogy a pozíció 5 év múlva érdekes legyen, és a dolgozó megtalálja benne a napi kihívásokat. Ha viszont valaki vezető szeretne majd lenni, akkor őt elkezdjük képezni a kívánt irányba. Nagyjából fél évvel ezelőtt kerestünk sales vezetőt, a pozíciót a cégen belül hirdettük meg, két kolléga pályázott, versenyzett a helyért. Ráadásul, a kolléga, aki végül a kinevezést megkapta, már nagyon szép karrierívet tudhat maga mögött nálunk: raktárosként kezdte, majd sales-es lett, most pedig értékesítési vezető.”

HRP Europe Kft.

Több mint 25 éve működő magyar középvállalat. Éves árbevétel: 26,5 milliárd HUF (2016) Dolgozók létszáma: 140 fő. A cég ma már nem csupán hardver és szoftver nagykereskedelemmel foglalkozik, hanem az igények változásával egyre több IT területen jelenik meg, úgynevezett értéknövelt disztribútorként (value added distributor), szakmai támogatást és tanácsadást nyújtva ügyfeleinek.


A vezetőkkel kialakított bizalmi viszony, a jó csapatok létrehozása az alapja az elégedettségnekTörekszünk arra, hogy azok a kollégák is megismerjék egymást, akik egyébként nem dolgoznak szorosan együtt. Nyaranta főzőversenyeket, tematikus napokat szervezünk, amelyeken a jó hangulaton túl az is cél, hogy a különböző területekről érkező, a főzőcsapatokban jól „megkevert” munkatársak emberileg közelebb kerüljenek egymáshoz, vázolta Berger Ádám. Az egymás felé így kialakuló nyitottság és bizalom a szervezetre, így a napi munkára is hatással van. Generációs problémák sem merülnek fel ennek köszönhetően a cégnél, pedig vannak fiatalabb vezetők, akik idősebb kollégákat irányítanak. Maga az IT is, amivel a cég foglalkozik hidat jelent a munkavállalók között, hiszen sokaknak nem csak a munkája, hanem hobbija is az informatika.

„A kollégák büszkék arra, hogy a cégnél dolgozhatnak, hiszen a céggel kapcsolatos jó híreket a saját közösségi média felületeiken is megosztják. Ez nekünk jó visszaigazolás. Közös sikernek élték meg, például a Legjobb Munkahely Díjat is.” - folytatja Berger Ádám.

Most már a következő lépcsőfok a kérdés a cég számára a szervezetfejlesztésben. Komoly eredményeket értek el az elmúlt két évben. „Sikerült megvalósítani azt a tulajdonosi és ügyvezetői elvárást, hogy a számszerű eredmények mellett kialakult egy jó hangulatú csapat is, akik jól érzik magukat a munkahelyükön, szeretnek ott dolgozni. Ezt a légkört szeretnénk most már megőrizni, hogy szívesen jöjjenek a HRP-hez, és maradjanak is a cégnél a munkavállalók. A környezet folyamatosan változik, így azon kell dolgozni, hogy az elért eredményeket fenntartsuk.” - húzta alá Pálné Molnár Eszter.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új idő - új fogalom: munkaerő-túlkereslet

A megváltozott munkaerőpiac - melyet a gazdasági változások és a pandémia utáni újranyitás generált - új fogalmakat hozott. Munkaerő-túlkereslet... Teljes cikk

Megjelent „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázati felhívás

Napjainkban a hazai munkaerőpiac folyamatos átalakuláson megy keresztül. Az előző évek visszajelzései és beérkezett pályázatai alapján egyre... Teljes cikk

Munkavállalói támogató programmal gondoskodik dolgozóiról a PENNY Market!

Gondoskodó munkáltatóként a PENNY Market igyekszik mindig a leghatékonyabban támogatni a dolgozóit. A vállalat ezért is indította el május 1-jétől... Teljes cikk