kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

A sikerhez jó hangulatú csapat kell

Nyitott, családias, lehet kérdezni és dolgozni. Kütyükkel foglalkozni és karriert építeni. Legjobb munkahely lett 2017-ben a HRP Europe Kft, amely az elmúlt két évben komoly szervezeti kultúraváltáson esett át. Az átalakulás tulajdonosi szándék volt, mely úton a menedzsment és a HR tudatosan haladt előre. Az AON Legjobb Munkahely Díjból következően, amelyet a munkatársi visszajelzések alapján osztanak ki, sikerrel - mesélte a cég HR vezetője, Pálné Molnár Eszter és a cég marketing vezetője Berger Ádám.

Új menedzsment alakult a hardverrel és szoftverrel egyaránt foglalkozó cégnél két évvel ezelőtt, ami koncepcióváltást hozott magával. „Akkoriban határoztuk el, hogy olyan légkör és olyan céges kultúraváltás történjen meg, ami a munkát is könnyebbé teszi, valamint a fiatal tehetségek bevonzására is nagyobb lehetőséget teremt” - mondta Berger Ádám.


HRP Europe
A lépések, amelyekkel a díjhoz eljutottak:

  • rendszeres karrier megbeszéléseket tartanak a kollégákkal, hogy mindenkinek megtalálják a számára legmegfelelőbb karrierutat
  • mentorprogramot vezettek be, hogy az új munkatársak minél könnyebben és gyorsabban be tudjanak illeszkedni
  • új középvezetői réteget alakítottak ki, akiket a kollégákból választottak ki, tréningeztek az adott pozíciókra
  • a kollégák véleményének, ötleteinek figyelembe vétele: ötletláda áll rendelkezésre a folyosón, ahová sokféle javaslatot, megjegyzést be lehet dobni.
  • mindennapokba a kellemes, fesztelen hangulat kialakítása, mert abban hisznek, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha jó a csapat, jól érzik magukat a munkavállalók. Ezt elősegítendő, a konyhában egészség megőrző gyümölcsök várják a HRP-s dolgozókat. Nőnapon a hölgy dolgozóknak virággal kedveskednek, és ha valamelyik kollegát gyermekáldás éri, akkor „HRP Baba Csomagot” kap a cégtől.
  • közös programok: havonta HRP-s reggeli, ahol az egész cég együtt reggelizik, évértékelő vacsora, nyáron főző és ügyességi versenyek, télen Mikulás-party a dolgozók gyermekeinek, sőt irodai masszázsra és munka utáni jógára is van lehetőség. Illetve idén először rendezik meg a HRP csapat Mikulás futását.


Nagy család vagyunk, tabuk nélkül, ahol mindent meg lehet beszélni



A legjobb munkahelyek között egyre magasabb számban szereplő kis- és középvállalatok sikere abban jelentkezik, hogy náluk könnyebb elérni a felsővezetőket, jobb a megítélésük is, a kollégák véleményét jobban figyelembe veszik, emellett nyíltabban és egyértelműbben kommunikálnak, a munka-magánélet egyensúlyát is könnyebb ebben a szektorban fenntartani. Ennek eredményeképp a legjobb munkahelyek dolgozói 20%-al elkötelezettebbek, mint a magyar átlag.

A HRP Europe-nál is visszaigazolódik a nyitottság jótékony hatása. Molnár Eszter HR vezető hangsúlyozta, hogy HR-esként is azt tartja szem előtt, hogy bizalmi viszony alakuljon ki a kollégákkal, minden felmerülő problémára lehessen megoldást találni, és a szervezetben követni tudják, hogy jól érezik-e magukat a kollégák a cégnél az adott pozícióban, amelyet éppen betöltenek. A közvetlen vezető és az ügyvezető ajtaja is mindig nyitva van, és bárki bemehet, ha arra van szükség.

A kollégák megtartása terén komoly előrelépés történt, sikerült csökkenteni a fluktuációt, amiben az is segített, hogy a cégen belül is lehet mozogni, van átjárás a pozíciók között, ha valakiben más területre látnak indíttatást, vagy valamilyen új irányba képzi magát.

Minden évben van karriermegbeszélés, amikor a kollégákkal egyeztetik az éves elképzeléseket, esetleges előrelépési lehetőséget. „Ugyanakkor, ha valaki 5 év múlva is termékmenedzser szeretne lenni, az is rendben van - hangsúlyozta Molnár Eszter. Akkor azt igyekszünk elérni, hogy a pozíció 5 év múlva érdekes legyen, és a dolgozó megtalálja benne a napi kihívásokat. Ha viszont valaki vezető szeretne majd lenni, akkor őt elkezdjük képezni a kívánt irányba. Nagyjából fél évvel ezelőtt kerestünk sales vezetőt, a pozíciót a cégen belül hirdettük meg, két kolléga pályázott, versenyzett a helyért. Ráadásul, a kolléga, aki végül a kinevezést megkapta, már nagyon szép karrierívet tudhat maga mögött nálunk: raktárosként kezdte, majd sales-es lett, most pedig értékesítési vezető.”

HRP Europe Kft.

Több mint 25 éve működő magyar középvállalat. Éves árbevétel: 26,5 milliárd HUF (2016) Dolgozók létszáma: 140 fő. A cég ma már nem csupán hardver és szoftver nagykereskedelemmel foglalkozik, hanem az igények változásával egyre több IT területen jelenik meg, úgynevezett értéknövelt disztribútorként (value added distributor), szakmai támogatást és tanácsadást nyújtva ügyfeleinek.


A vezetőkkel kialakított bizalmi viszony, a jó csapatok létrehozása az alapja az elégedettségnek



Törekszünk arra, hogy azok a kollégák is megismerjék egymást, akik egyébként nem dolgoznak szorosan együtt. Nyaranta főzőversenyeket, tematikus napokat szervezünk, amelyeken a jó hangulaton túl az is cél, hogy a különböző területekről érkező, a főzőcsapatokban jól „megkevert” munkatársak emberileg közelebb kerüljenek egymáshoz, vázolta Berger Ádám. Az egymás felé így kialakuló nyitottság és bizalom a szervezetre, így a napi munkára is hatással van. Generációs problémák sem merülnek fel ennek köszönhetően a cégnél, pedig vannak fiatalabb vezetők, akik idősebb kollégákat irányítanak. Maga az IT is, amivel a cég foglalkozik hidat jelent a munkavállalók között, hiszen sokaknak nem csak a munkája, hanem hobbija is az informatika.

„A kollégák büszkék arra, hogy a cégnél dolgozhatnak, hiszen a céggel kapcsolatos jó híreket a saját közösségi média felületeiken is megosztják. Ez nekünk jó visszaigazolás. Közös sikernek élték meg, például a Legjobb Munkahely Díjat is.” - folytatja Berger Ádám.

Most már a következő lépcsőfok a kérdés a cég számára a szervezetfejlesztésben. Komoly eredményeket értek el az elmúlt két évben. „Sikerült megvalósítani azt a tulajdonosi és ügyvezetői elvárást, hogy a számszerű eredmények mellett kialakult egy jó hangulatú csapat is, akik jól érzik magukat a munkahelyükön, szeretnek ott dolgozni. Ezt a légkört szeretnénk most már megőrizni, hogy szívesen jöjjenek a HRP-hez, és maradjanak is a cégnél a munkavállalók. A környezet folyamatosan változik, így azon kell dolgozni, hogy az elért eredményeket fenntartsuk.” - húzta alá Pálné Molnár Eszter.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk