Megjelent: 2 éve

A sikerhez jó hangulatú csapat kell

Nyitott, családias, lehet kérdezni és dolgozni. Kütyükkel foglalkozni és karriert építeni. Legjobb munkahely lett 2017-ben a HRP Europe Kft, amely az elmúlt két évben komoly szervezeti kultúraváltáson esett át. Az átalakulás tulajdonosi szándék volt, mely úton a menedzsment és a HR tudatosan haladt előre. Az AON Legjobb Munkahely Díjból következően, amelyet a munkatársi visszajelzések alapján osztanak ki, sikerrel - mesélte a cég HR vezetője, Pálné Molnár Eszter és a cég marketing vezetője Berger Ádám.

Új menedzsment alakult a hardverrel és szoftverrel egyaránt foglalkozó cégnél két évvel ezelőtt, ami koncepcióváltást hozott magával. „Akkoriban határoztuk el, hogy olyan légkör és olyan céges kultúraváltás történjen meg, ami a munkát is könnyebbé teszi, valamint a fiatal tehetségek bevonzására is nagyobb lehetőséget teremt” - mondta Berger Ádám.


HRP Europe
A lépések, amelyekkel a díjhoz eljutottak:

  • rendszeres karrier megbeszéléseket tartanak a kollégákkal, hogy mindenkinek megtalálják a számára legmegfelelőbb karrierutat
  • mentorprogramot vezettek be, hogy az új munkatársak minél könnyebben és gyorsabban be tudjanak illeszkedni
  • új középvezetői réteget alakítottak ki, akiket a kollégákból választottak ki, tréningeztek az adott pozíciókra
  • a kollégák véleményének, ötleteinek figyelembe vétele: ötletláda áll rendelkezésre a folyosón, ahová sokféle javaslatot, megjegyzést be lehet dobni.
  • mindennapokba a kellemes, fesztelen hangulat kialakítása, mert abban hisznek, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha jó a csapat, jól érzik magukat a munkavállalók. Ezt elősegítendő, a konyhában egészség megőrző gyümölcsök várják a HRP-s dolgozókat. Nőnapon a hölgy dolgozóknak virággal kedveskednek, és ha valamelyik kollegát gyermekáldás éri, akkor „HRP Baba Csomagot” kap a cégtől.
  • közös programok: havonta HRP-s reggeli, ahol az egész cég együtt reggelizik, évértékelő vacsora, nyáron főző és ügyességi versenyek, télen Mikulás-party a dolgozók gyermekeinek, sőt irodai masszázsra és munka utáni jógára is van lehetőség. Illetve idén először rendezik meg a HRP csapat Mikulás futását.


Nagy család vagyunk, tabuk nélkül, ahol mindent meg lehet beszélni

A legjobb munkahelyek között egyre magasabb számban szereplő kis- és középvállalatok sikere abban jelentkezik, hogy náluk könnyebb elérni a felsővezetőket, jobb a megítélésük is, a kollégák véleményét jobban figyelembe veszik, emellett nyíltabban és egyértelműbben kommunikálnak, a munka-magánélet egyensúlyát is könnyebb ebben a szektorban fenntartani. Ennek eredményeképp a legjobb munkahelyek dolgozói 20%-al elkötelezettebbek, mint a magyar átlag.

A HRP Europe-nál is visszaigazolódik a nyitottság jótékony hatása. Molnár Eszter HR vezető hangsúlyozta, hogy HR-esként is azt tartja szem előtt, hogy bizalmi viszony alakuljon ki a kollégákkal, minden felmerülő problémára lehessen megoldást találni, és a szervezetben követni tudják, hogy jól érezik-e magukat a kollégák a cégnél az adott pozícióban, amelyet éppen betöltenek. A közvetlen vezető és az ügyvezető ajtaja is mindig nyitva van, és bárki bemehet, ha arra van szükség.

A kollégák megtartása terén komoly előrelépés történt, sikerült csökkenteni a fluktuációt, amiben az is segített, hogy a cégen belül is lehet mozogni, van átjárás a pozíciók között, ha valakiben más területre látnak indíttatást, vagy valamilyen új irányba képzi magát.

Minden évben van karriermegbeszélés, amikor a kollégákkal egyeztetik az éves elképzeléseket, esetleges előrelépési lehetőséget. „Ugyanakkor, ha valaki 5 év múlva is termékmenedzser szeretne lenni, az is rendben van - hangsúlyozta Molnár Eszter. Akkor azt igyekszünk elérni, hogy a pozíció 5 év múlva érdekes legyen, és a dolgozó megtalálja benne a napi kihívásokat. Ha viszont valaki vezető szeretne majd lenni, akkor őt elkezdjük képezni a kívánt irányba. Nagyjából fél évvel ezelőtt kerestünk sales vezetőt, a pozíciót a cégen belül hirdettük meg, két kolléga pályázott, versenyzett a helyért. Ráadásul, a kolléga, aki végül a kinevezést megkapta, már nagyon szép karrierívet tudhat maga mögött nálunk: raktárosként kezdte, majd sales-es lett, most pedig értékesítési vezető.”

HRP Europe Kft.

Több mint 25 éve működő magyar középvállalat. Éves árbevétel: 26,5 milliárd HUF (2016) Dolgozók létszáma: 140 fő. A cég ma már nem csupán hardver és szoftver nagykereskedelemmel foglalkozik, hanem az igények változásával egyre több IT területen jelenik meg, úgynevezett értéknövelt disztribútorként (value added distributor), szakmai támogatást és tanácsadást nyújtva ügyfeleinek.


A vezetőkkel kialakított bizalmi viszony, a jó csapatok létrehozása az alapja az elégedettségnek

Törekszünk arra, hogy azok a kollégák is megismerjék egymást, akik egyébként nem dolgoznak szorosan együtt. Nyaranta főzőversenyeket, tematikus napokat szervezünk, amelyeken a jó hangulaton túl az is cél, hogy a különböző területekről érkező, a főzőcsapatokban jól „megkevert” munkatársak emberileg közelebb kerüljenek egymáshoz, vázolta Berger Ádám. Az egymás felé így kialakuló nyitottság és bizalom a szervezetre, így a napi munkára is hatással van. Generációs problémák sem merülnek fel ennek köszönhetően a cégnél, pedig vannak fiatalabb vezetők, akik idősebb kollégákat irányítanak. Maga az IT is, amivel a cég foglalkozik hidat jelent a munkavállalók között, hiszen sokaknak nem csak a munkája, hanem hobbija is az informatika.

„A kollégák büszkék arra, hogy a cégnél dolgozhatnak, hiszen a céggel kapcsolatos jó híreket a saját közösségi média felületeiken is megosztják. Ez nekünk jó visszaigazolás. Közös sikernek élték meg, például a Legjobb Munkahely Díjat is.” - folytatja Berger Ádám.

Most már a következő lépcsőfok a kérdés a cég számára a szervezetfejlesztésben. Komoly eredményeket értek el az elmúlt két évben. „Sikerült megvalósítani azt a tulajdonosi és ügyvezetői elvárást, hogy a számszerű eredmények mellett kialakult egy jó hangulatú csapat is, akik jól érzik magukat a munkahelyükön, szeretnek ott dolgozni. Ezt a légkört szeretnénk most már megőrizni, hogy szívesen jöjjenek a HRP-hez, és maradjanak is a cégnél a munkavállalók. A környezet folyamatosan változik, így azon kell dolgozni, hogy az elért eredményeket fenntartsuk.” - húzta alá Pálné Molnár Eszter.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A válságkezelő céges kommunikáció kulcsa - díjmentes webinár

A világban, és hazánkban kialakult szomorú helyzet mindnyájunknak új kihívásokat jelent. Olyan szituációkkal kell megbirkóznunk, amikkel még sosem.... Teljes cikk

A hiteltörlesztési moratórium vállalkozássegítő hatása számokban

Múlt hét szerdán jelentette be Orbán Viktor a hiteltörlesztési moratóriumot, amelyet szinte azonnal követett a hozzá kapcsolódó kormányrendelet... Teljes cikk

Koronavírus - AYCM segítség a sportközpontoknak

A koronavírus megfékezése érdekében bevezetett korlátozások és óvintézkedések egyebek mellett a fitnesz iparágat is rendkívül súlyosan érintik.... Teljes cikk