kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A statisztika "téves képet fest a munkaerőpiacról"

Összességében a foglalkoztatottak számának további lassú növekedését, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenését várják az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli közmunkaprogramok jelentősen befolyásolják az adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 15 ezer volt a tavalyi negyedik negyedévben, 107 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt.

A munkanélküliek 403 ezres létszáma 65 ezerrel volt kevesebb a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a munkanélküliségi adatok illeszkednek az előző hónapok trendjébe, folyamatosan csökkenő pályán van a mutató.

A téli közmunkák elindulása azonban erősen látszik a statisztikákon, mind a munkanélküliséget, mind a foglalkoztatást tekintve - mutatott rá.

Az elemző pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy a magánszférában is elkezdődött a foglalkoztatottság bővülése.

Ez összhangban van azzal, hogy a tavalyi harmadik-negyedik negyedévben megindult a hazai gazdaság lassú kilábalási folyamata, ami várhatóan folytatódni fog ebben az évben is - mondta.

Nyeste Orsolya szerint a gazdasági növekedéssel összefüggésben valószínű a foglalkoztatottság további lassú növekedése a versenyszférában.

Az újabb közmunkaprogramok a kormányzati döntésektől függnek majd, ez bizonytalanságot jelent az idei munkanélküliségi ráta előrejelzésénél - közölte.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője rámutatott: egy év alatt csaknem 107 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramok általi 70 ezres növekedésnek köszönhető, de 37 ezerrel bővült a nem támogatott belföldi és külföldi telephelyeken dolgozók létszáma is - hangsúlyozta.

A szakember szerint szezonális hatások, valamint a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, azonban a gazdaság várható élénkülésével az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - tette hozzá.

Suppan Gergely szerint a tavaszi hónapokban 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat, így idén átlagosan 9,7 százalék lehet.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, hogy a közfoglalkoztatási program jelentős bővülése érdemben átrajzolja a statisztikákat.

Igaz ugyan, mégis téves képet fest a hazai munkaerőpiacról az, hogy soha nem látott szinten van a foglalkoztatás és meredeken csökken a munkanélküliség - emelte ki.

Az elemző azt kedvezőnek tartja, hogy a foglalkoztatásban a külföldön dolgozókon és a közmunkásokon túl is látható némi növekedés, ez a bővülés azonban szerinte sokkal lassabb és kisebb mértékű.

A hazai vállalatoknál foglalkoztatott munkaerő emelkedése mellett az újonnan kiírt üres, nem támogatott álláshelyek száma is csaknem 30 százalékkal nőtt 2012 decemberéhez képest - hangsúlyozta.

A gazdasági növekedés beindulása, különösen a munkaintenzív szolgáltatási szektor hozzáadott értékének emelkedése átgyűrűzik a munkaerőpiacra is, de azért még messze vagyunk a helyreállási folyamat végétől - fogalmazott.
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk