kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A statisztika "téves képet fest a munkaerőpiacról"

Összességében a foglalkoztatottak számának további lassú növekedését, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenését várják az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli közmunkaprogramok jelentősen befolyásolják az adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 15 ezer volt a tavalyi negyedik negyedévben, 107 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt.

A munkanélküliek 403 ezres létszáma 65 ezerrel volt kevesebb a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a munkanélküliségi adatok illeszkednek az előző hónapok trendjébe, folyamatosan csökkenő pályán van a mutató.

A téli közmunkák elindulása azonban erősen látszik a statisztikákon, mind a munkanélküliséget, mind a foglalkoztatást tekintve - mutatott rá.

Az elemző pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy a magánszférában is elkezdődött a foglalkoztatottság bővülése.

Ez összhangban van azzal, hogy a tavalyi harmadik-negyedik negyedévben megindult a hazai gazdaság lassú kilábalási folyamata, ami várhatóan folytatódni fog ebben az évben is - mondta.

Nyeste Orsolya szerint a gazdasági növekedéssel összefüggésben valószínű a foglalkoztatottság további lassú növekedése a versenyszférában.

Az újabb közmunkaprogramok a kormányzati döntésektől függnek majd, ez bizonytalanságot jelent az idei munkanélküliségi ráta előrejelzésénél - közölte.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője rámutatott: egy év alatt csaknem 107 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramok általi 70 ezres növekedésnek köszönhető, de 37 ezerrel bővült a nem támogatott belföldi és külföldi telephelyeken dolgozók létszáma is - hangsúlyozta.

A szakember szerint szezonális hatások, valamint a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, azonban a gazdaság várható élénkülésével az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - tette hozzá.

Suppan Gergely szerint a tavaszi hónapokban 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat, így idén átlagosan 9,7 százalék lehet.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, hogy a közfoglalkoztatási program jelentős bővülése érdemben átrajzolja a statisztikákat.

Igaz ugyan, mégis téves képet fest a hazai munkaerőpiacról az, hogy soha nem látott szinten van a foglalkoztatás és meredeken csökken a munkanélküliség - emelte ki.

Az elemző azt kedvezőnek tartja, hogy a foglalkoztatásban a külföldön dolgozókon és a közmunkásokon túl is látható némi növekedés, ez a bővülés azonban szerinte sokkal lassabb és kisebb mértékű.

A hazai vállalatoknál foglalkoztatott munkaerő emelkedése mellett az újonnan kiírt üres, nem támogatott álláshelyek száma is csaknem 30 százalékkal nőtt 2012 decemberéhez képest - hangsúlyozta.

A gazdasági növekedés beindulása, különösen a munkaintenzív szolgáltatási szektor hozzáadott értékének emelkedése átgyűrűzik a munkaerőpiacra is, de azért még messze vagyunk a helyreállási folyamat végétől - fogalmazott.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk