Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Megengedheti magának bárki, hogy ne legyenek elkötelezett alkalmazottai?
Mi kell ahhoz, hogy növekedjen egy munkatárs, egy csapat elkötelezettsége? Elsősorban a motiváció növekedése. Mérésre van szükségünk, hogy tudjuk, honnan indulunk, mert így tudunk tervet készíteni megfelelő és realisztikus (SMART) célok kitűzésével. Steve Jones azt javasolja, hogy a Motivációs TérképetTM használjuk fel az elkötelezettség mérésére. Hiszen az elkötelezettség jelentős részét teszi ki a motiváció. A Motivációs Térkép közös nyelvet és mérhetőséget biztosít, amellyel a tervezett beavatkozások eredményei jól követhetők.

Rendszerelméleti szempontból ez egy visszacsatolási folyamat, amely a szervezet állapotának fokozatos közelítése az optimális állapothoz: mérés - tervezés - beavatkozás - mérés - eltérések felismerése - tervezés - beavatkozás - stb.

Mennyibe kerül a motiváció/elkötelezettség alacsony szintje?

Ezt mindenkinek a saját szervezetére nézve kell megválaszolnia. Figyelembe kell venni a „lazítással”, a tudatos nem-produktív munkával, a valós (produktív) munkával töltött idők arányát. Figyelembe kell venni a betegszabadságokat. Mindezek alapján a motivációból származó előnyök átlagos értékekkel az Egyesült Királyságbeli mérésekre alapozva:

• 18%-al nagyobb produktivitás (termelékenység)
• 12% magasabb profit
• 12%-al elkötelezettebb ügyfelek
• 31 -51% közötti magasabb a jó munkatársak megtartásának aránya
• jelentős megtakarítás a toborzási/betanítási költségekben
• hatékonyabb értékelési és jutalmazási rendszer
• 27%-al kevesebb hiányzás/betegszabadság
• 62%-al kevesebb munkahelyi baleset
• 51%-al kevesebb lopás
(Brit kutatás adatait osztotta meg az előadó)

Steve JonesSteve Jones: az elkötelezettség, és így a motiváció közvetlenül pénzre fordítható.
A számok magukért beszélnek! Vagyis a motivált alkalmazottak jobban dolgoznak, keresik a módot, hogyan adhatnak értéket a szervezet tevékenységéhez, közvetlen utat tálának az innovációhoz, kihasználjuk a szervezetben rejlő növekedési, fejlődési potenciált. Az elkötelezettség közel 50%-os különbséget jelent a növekedésben a nem elkötelezett munkatársakkal működő szervezettel szemben! Kimondhatjuk tehát, hogy az elkötelezettség, és így a motiváció közvetlenül pénzre fordítható - amennyiben le tudjuk írni és meg tudjuk mérni! Ennek hiányában nincs terv, nincs beavatkozás - nincs eredmény! A megválaszolandó kérdések tehát:

• Mi motiválja a munkában az embereket?
• Hogyan tudjuk leírni, hogy mi motiválja az mebereket a munkában?
• Hogyan tudjuk mérni, mi mennyire motiválja az embereket a munkában?
• Hogyan tudjuk megfigyelni, mi motiválja az embereket a munkában?
• Hogyan tudjuk maximalizálni a motivációjukat?

A válaszok ezekre a kérdésekre fontosak a motiváció - inspiráció - jutalmazás témakörben. Steve állítja, hogy a sokkal költségesebb, egyénekre viszont sokkal pontatlanabb munkatársi elkötelezettség mérések helyett hatékonyabb (pontosabb és olcsóbb) a Motivációs Térkép felvétele, amely egyénekre, csapatokra és szervezetekre is kvantitatív eredményeket szolgáltat, pontosan meghatározhatók a beavatkozási pontok és módok. Lehetőség van az ellenőrzésre, az összehasonlításra, azaz a változtatások hatásának pontos kiértékelésre és a korrigáló beavatkozások tervezésére, kivitelezésére.

Fentiek alapján az elkötelezettség növelésének módját ezzel a ciklussal írhatjuk le:

1.[A motiváció mérése] - 2.[A személyes motivátorok azonosítása] - 3. [A fő motivátorok alapján a motiváció szintjének meghatározása] - 4.[A motiváció növelésének összekötése a szervezeti célokkal és a kulcsmutatók meghatározása] - 5.[Motivációs akcióterv készítése és beavatkozás] - 6.[A motiváció és szervezetre gyakorolt hatásának újra mérése] - és a ciklus folytatása.

És végezetül egy idézet Simon Sinek-től, amelyet Steve Jones a workshop résztvevői figyelmébe ajánlott:

„Amennyiben az embereket csak azért fogadod fel, mert el tudják végezni az adott munkát, akkor a pénzedért fognak dolgozni. Amennyiben azonban olyan embereket fogadsz fel, akik hisznek abban, amiben te hiszel, úgy ők vért, verítéket és könnyet nem sajnálva dolgoznak neked.”

Gogolák Zoltán
coach, szervezetfejlesztő, Motivációs Térkép tanácsadó

Fotók: Peredi Ágnes


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A testvérek: motiváció és elköteleződés
2. oldal - Megengedheti magának bárki, hogy ne legyenek elkötelezett alkalmazottai?
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mindenkinek a saját kezébe kerül a karriertervezés

A BT-nél jelenleg globális átalakuláson megy keresztül a HR struktúra, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a rendszer. Felelősségi köröket... Teljes cikk

Ha túl agresszív a főnök

Egy dán kutatás szerint a legtöbben a főnökük miatt hagyják el a munkahelyüket, pedig egy jó vezető elő tudja hozni a kollégáiban lévő... Teljes cikk

Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt... Teljes cikk