Megjelent: 11 hónapja

A jövő a blended megoldásoké? - Alakítsd kedvedre a fejlesztési folyamaTHOD!

Nem csupán az online, de a hibrid tanulási formák elterjedését is felgyorsították az elmúlt év eseményei. A piaci trendekre reagálva olyan fejlesztési megoldás született, amely egyszerre alkalmas képzések és tréningek követése során a résztvevők kompetenciáinak fejlesztésére, valamint szervezetfejlesztési folyamatok támogatására is.

thod

Alig néhány évvel ezelőtt még azt hallottuk a szakma képviselőinek többségétől, hogy a hibrid tanulási formák

 1. még nagyon sokáig nem lesznek itt velünk, a mi életünkben már nem fogjuk látni ezeket a megoldásokat;
 2. itt lesznek velünk, de nem lesznek meghatározóak;
 3. lassan terjednek majd el, ráérünk reagálni erre a folyamatra.  

Alighanem ugyanezeket a megközelítéseket hallhattuk akkor is, amikor a piaci növekedés korai fázisában a személyi számítógépet, a mobiltelefont vagy az elektromos autózást méregették a szakmabeliek. De mennyire új a hibrid, kevert tanulás Magyarországon, és mi a helyzet 2021-ben?

A blended learning elterjedése

A 2010-es években világszerte, így Magyarországon is egyre általánosabbá vált, hogy a fejlesztési folyamatokat valamilyen online eszközzel támogatták a cégek. Először az e-learning megoldások váltak széles körben elterjedtté. Mára, a 2020-as évekre azonban már megjelentek az első hazai, önálló blended platform fejlesztések is.

A blended fejlesztés egy olyan folyamat (“blended learning journey”), amelyben a személyes vagy virtuális kontakt alkalmakat kiegészítik a folyamatos impulzusokat generáló, egyéni vagy kiscsoportos, szinte bárhol és bárhonnan végezhető aktivitások.

A blended beépülését mutatja a Technavio Market Report (2020) is: a vállalati blended tanulás piaca 2020–2024 között 23,74 milliárd dollár növekedést vár, ami az adott időszakra nézve 12% feletti átlagos éves növekedési ütemet jelent.

A hibrid tanulási megoldások népszerűvé válása

A világjárvány hatására a hibrid tanulási megoldások és fejlesztések elterjedése felgyorsult. A meghatározó, élenjáró cégek feltettek ugyanis néhány releváns kérdést:

 • Miért ne lehetne keverten alkalmazni a (sokszor kényszerűségből, gyorsan bejáratott) online tanulási formát a tantermivel?
 • Egy-egy fejlesztés kapcsán miért ne kombinálhatnánk a különböző formák előnyeit?
 • Hogyan ötvözhetnénk a tantermi alkalmak személyességét, az online találkozások költséghatékonyságát az e-learning bármikor és bárhonnan elérhetőségével?

Ahogy a szervezetek elkezdtek reagálni a pandémia következményeire és a környezeti változásokra, láthatóvá vált az elmozdulás a strukturált, közösen tervezett tanulás felől a személyre szabottabb, agilisabb, operatív tanulás felé. A digitális fejlesztés révén a cégek új üzleti lehetőségekre, gyorsabb innovációra valamint versenyelőnyre számítanak. A gyorsan reagáló cégek alkalmazkodtak ezekhez az új fejlesztési irányokhoz és gyorsan képesek voltak megújítani a tanulási kultúrájukat. 

GROW Csoport ezeknek a szervezeteknek az igényeire szabva fejlesztette ki a thod-ot, az új blended tanulást támogató alkalmazást, amelyben egyszerűen és gyorsan felépíthetőek a legbonyolultabb fejlesztési folyamatok is. Ez a megoldás jó példája annak az áttörésnek, ahol az eredetileg még csak tréning fejlesztésre tervezett platformok már komplex, szervezetfejlesztési folyamatokat is támogatni képes eszközzé nőhetik ki magukat.

A thod és a fejlesztési folyamatok támogatása

thod egy sokoldalú, felhasználóbarát applikáció. Számítógépről, IOS vagy Android mobil eszközökről is elérhető. Ez az első magyar fejlesztésű blended eszköz, amely egyszerre alkalmas képzések és tréningek követése során a résztvevők kompetenciáinak fejlesztésére, szervezeti kultúra- és belső együttműködés fejlesztésre, 360 fokos értékelésre valamint általános kompetencia fejlesztésre.

A megoldás újszerűsége abban rejlik, hogy más LMS rendszerekkel szemben, a fejlesztett rendszer a blended tanulás módszertanához igazodik, így strukturáltan és nyomon követhetően valósul meg 70-20-10 módszertani megközelítés.

Külön felületet biztosít a résztvevők, illetve az őket támogató trénerek, tanácsadók számára. A legbonyolultabb fejlesztési folyamatok is egyszerű drag&drop technikával építhetőek fel. A fejlesztés során esedékes interakciók automatizálhatóak, előre beprogramozhatóak. A platform a felhőből, cloud formában bárhonnan, bármikor elérhető a felhasználók számára. Külön érdekesség, hogy a fejlesztés a különböző típusú online felhasználók pszichológiai elemzésére építve teszi otthonossá a környezetet a különböző karakterű felhasználók számára. A tervezés során, nem csak az eltérő tanulási stílusokat vették figyelembe az egyes tevékenységek integrálásakor, de a különböző játékos típusokat is. A thod gamifikált környezetében, minden résztvevő talál magának motivációt az előrehaladásra, legyen az a szociális közeg vagy a kapitányi cím.

A thod tervezésekor a fő szempont az volt, hogy képes legyen hathatósan támogatni a fejlesztési folyamatok egyedi tartalmainak kialakítását, amivel kiterjeszthető a tréningek, workshopok hatása, és jelentős mértékben nő a megszerzett tudásanyag mélyebb és hosszabb távú beépülése.

A thod fejlesztés a VEKOP-2.1.1-15-2016-os pályázat támogatásával valósulhatott meg.

 • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
 • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
 • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
 • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adat nélkül nincs fejlődés... a vállalati oktatásban sem!

Kihívások 2022-ben a vállalati képzések területén? Az L-Soft és a Skilldict szakértői keresik az optimális lehetőségeket és online eszközöket.... Teljes cikk

Agilis vállalatok, agilis kompetenciák fejlesztése

Felgyorsult, kiszámíthatatlan, sérülékeny világban élünk, ahol a cégek napi szinten kényszerülnek üzleti tevékenységeik felülbírálatára,... Teljes cikk

A bérszámfejtés kiszervezése szinte mindenkinek megérheti

Amikor egy cég kiszervezi a bérszámfejtését, a folyamat első és legfontosabb állomása a szolgáltató cég kiválasztása. Bérszámfejtő céget... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek

  Facebook