Megjelent: 1 hónapja

A szakszervezetek szerint 60 százalékos béremelésre lenne szükség az oktatásban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az MSZP is egyetért abban, hogy a mindenkori minimálbérhez kellene kötni a pedagógusbéreket.

images

images

Mint ismert, Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában korábban azt mondta, jövőre 10 százalékos fizetésemelést kaphatnak a pedagógusok, 2023-ban pedig egy nagyobb bérrendezésre számíthatnak. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Spirit Fm-nek azt mondta: a 30 százalék arra elegendő, hogy a garantált bérminimumra, a tábla szerinti bérbe felzárkóztassák a pályakezdő fiatalokat, szerinte az elvándorlás megakadályozásához 60 százalékos emelésre lenne szükség. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint is az a probléma, hogy továbbra is a 2014-es minimálbér alapján számolják ki a pedagógusok bérét, ami a mostani minimálbérekhez képest 60-65 százalékos lemaradást jelent.

"Ha felemelik a minimálbéreket 200 ezer forintra, akkor megint csak elmaradnak még a 60-65 százalékkal felemelt bérek is attól a szinttől, aminek kellene lennie. Ha a kormány tartaná magát ahhoz, hogy a mindenkori minimálbérhez köti a pedagógusbéreket" - mondta az ATV Híradójának Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

Az EMMI felidézte az ATV-nek, hogy a kormány tavaly 10 százalékos béremelést biztosított a pedagógusoknak, melyet, ahogy a miniszterelnök is elmondta, 2023-ban egy nagyobb mértékű bérrendezés követhet. 

"A hitelt már felvették. Ezt a hitelt most elköltik, de ha már így tesznek, akkor ezt legalább költhetnék valamilyen hasznos célra is, például a pedagógusok régóta aktuális béremelésére" - mondta Arató Gergely, a DK képviselője.

Az MSZP a következő kormányak azt javasolja, hogy a pedagógusok bérét két lépésben növelje, és az legyen az első lépés, hogy a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kötik. 

Négy év alatt egészen egy jó masszív 60-65 százalékos béremelésig el kell jutni a következő kormánynak. Ez az a minimum, ez az a kritikus mennyisége a béremelésnek így két lépcsőben, hogy egyáltalán a pályán tartsuk a pedagógusokat, és valamilyen módon vonzóvá tegyük a fiataloknak a pályát

– jelentett ki a párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes.

 

ATV

fotó: unsplash

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az iskolai büfések és a takarítók csak védettségi igazolvánnyal dolgozhatnak

A szigorításra a tanulók és a pedagógusok további védelme miatt volt szükség. Teljes cikk

Újabb szigorítás: a szülők csak védettségi igazolással mehetnek be az iskolába

Decembertől szigorodik a belépés rendje az iskolákban egy friss határozat szerint. Teljes cikk