Megjelent: 7 éve

Aki kérdez: Ladics Viktória

- Sikeres anyabarát céget működtetni ma Magyarországon nagy kihívás. Milyen gyakorlati tapasztalatot tudsz ezzel kapcsolatban megosztani az érdeklődőkkel?

Ladics Viktória
"Miért ázott kiskutyákat foglalkoztatsz? Hol éri meg a cégnek visszatérő nőket foglalkoztatni?" - tette fel nekem a kérdést néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi cég HR-igazgatója. Vagy anyukákat foglalkoztatunk vagy profitot termelünk? Valóban választanunk kell? Szerintem nem.

Cégünkben jelenleg 11 munkatárs dolgozik, közülük kilencen kisgyermekes édesanyák és összesen 15 gyermeket nevelünk. Cégünk filozófiája, hogy tudatosan alkalmazunk kisgyermekes szülőket, mellyel a dolgos hétköznapokban is bizonyítjuk a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci értékét és azt, hogy teljes mértékben rugalmas munkakörökben dolgozó munkavállalók is képesek üzletileg nyereséges vállalkozást működtetni. Eredményességünket mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az elmúlt években a válság és az iparági tendenciákkal szemben folyamatosan profit- és létszámnövekedést tudtunk elérni.

Társadalmi innovációként működő mikrovállakozásunkkal elsősorban nemzetközi ügyfélkört szolgálunk ki HR-szolgáltatásainkkal, de örömmel tapasztaljuk, hogy a kisebb hazai cégek is egyre gyakrabban használnak professzionális külsős HR-tanácsadót.

És hogy milyen gyakorlati tapasztalatokra tettem szert? Az eredményeink egyik fontos tényezőjének azt a rugalmasságot látom, amit a kollégáim is napi szinten megélnek. Munkaidejükben is rugalmas időbeosztásban dolgoznak, lehetőségük van részben otthonról végezni feladataikat, és maguk osztják be a napi munkaidőt. Nálunk a teljesítményen van a hangsúly, és nem az irodában töltött órák számán. A teljesítmény-mutatók jól körülírtak és mérhetőek, mindenki tisztában van vele, hogy mi alapján mérjük az eredményeket. Ehhez az informatikai hátteret, valamint a bizalmon, bíztatáson és a teljes felhatalmazáson alapuló vezetői hozzáállást tudom biztosítani a számukra. Értékrendünkben ugyanolyan hangsúlyt kapnak az ügyfeleink és a családi életünk, de az üzleti eredményességet mindig mindenki szem előtt tartja. Eddigi tapasztalataim szerint nálunk a kollégák közti együttműködés sokkal erősebb egy hagyományos struktúrához képest, hiszen a munka-magánélet adta napi problémákat jobban átérzik a munkatársaink, és gyorsabban sietnek egymás segítségére.

A gyermekeim születése előtt közel 10 évig vezetői munkakörben dolgoztam multinacionális cégek HR-szakterületén. Saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy kisgyermekes édesanyákkal dolgozni nagyszerű élmény. Nem csupán a személyes érintettségem és társadalmi misszióm miatt, hanem sokkal inkább azért a vezetői élményért, amit előtte ritkán tapasztaltam. Munkatársaim számára a cég többet jelent egy munkáltatónál, lojálisan és elkötelezetten végzik a munkájukat, mert azt érzik, hogy az ő érdekeik is szem előtt vannak tartva. Hadd mutassam be ezt néhány példával. Ahogy már említettem nálunk minden munkatárs rugalmas munkaidőben, maga osztja be a munkaidejét, keretidőkben állapodunk meg, visszatéréskor alacsonyabb óraszámban, majd fokozatosan növelve a terhelést a gyerekek és családi teherbírás mértékével. Betegség esetén senki nem néz rosszallóan rájuk, ha otthon maradnak, és onnan látják el feladatukat. Nem viszi el az energiájukat az a folyamatos idegeskedés, hogy vajon mikor adódik egy váratlan családi helyzet, ami miatt a főnöküktől "el kell kérniük magukat". Önállóan hoznak ilyenkor is döntéseket, keresik meg a megoldást az otthoni problémákra. Azt tapasztalom, hogy igen gyorsan megszervezik a helyzeteket, hogy a munkában is teljesíteni tudjanak, és minél kevesebb hiányzással éljenek. Szervezési, hatékonysági és fókuszálási kompetenciáik is fejlődtek az otthon töltött évek alatt, bár néha az önbizalom visszaállításához szükségük van a közvetlen vezető türelmére.

Mi is tanulószervezetként működünk, hiszen fiatal cég vagyunk és az elmúlt 2,5 év alatt nagy fejlődést értünk el. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlesszük szolgáltatásainkat és ügyfélkörünket, ugyanakkor fenntartsuk azt az összhangot, ami a család és a hivatás között ma nálunk sikeresen működik. Valljuk és képviseljük ezt a működési modellt, és reméljük sok cég inspirációt kap általunk egy élhetőbb és szerethetőbb munkahelyi légkör kialakítására.

Akit érdekelnek személyes gondolataim, annak szeretném figyelmébe ajánlani a TEDxWomen2012 rendezvényen elhangzott előadásomat, címe "Hófehérke és az ázott kiskutyák", melyből az is kiderül, hogy a visszatérő anyukák nem ázott kiskutyák, hanem tehetséges és potenciális munkavállalók.KÉRDÉS:

Kérdésem Horváth Tünde, MCC-fokozatú executive coachhoz:

Egy évvel ezelőtt szerezted meg a Master Coach fokozatot az International Coach Federationnél (ICF). Mit jelentett számodra ez a mérföldkő, és milyen izgalmas szakmai témák foglalkoztatnak most?
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Endrei-Kiss Judit

HR Szubjektív rovatunkban Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdez, miután válaszolt Branyiczki Imre, az EPAM... Teljes cikk

Aki kérdez: Branyiczki Imre

HR Szubjektív rovatunkban Branyiczki Imre, az EPAM Systems Kft. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője... Teljes cikk

Aki kérdez: Szabó Zsuzsanna

HR Szubjektív rovatunkban Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője kérdez, miután válaszolt Hegedűs László, a BlackRock HR vezetőjének... Teljes cikk