Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

Ákos: A siker a személyiség erején múlik

A zenei világban nem álláshirdetés útján oldják meg az utánpótlást, hanem személyes ajánlások révén verbuválódnak a zenekarok. - Nem az az elsődleges szempont, hogy valaki jó zenész legyen, hanem az, hogy emberileg egy húron pendüljünk - mondta Ákos a héten rendezett Personal Hungary, Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállításon. Az ismert zeneszerző előadásából az is kiderült, milyen nehéz a kreatív munkakörben dolgozók élete, főként, ha valaki sikeres.

"A HR (Hivatásos Rockzenész) HR (Human Resource) stratégiája" - címet viselte a Personal Hungary egyik legnépszerűbb előadása, amelyet Ákos, az ismert zenész-dalszerző tartott. A zenei világ törvényszerűségeinek taglalása közben körvonalazódott a művész hitvallása, életfelfogása, emberszeretete is. És az is kiderült, milyen ember a nagy zenész és milyen zenész a nagy ember, ahogy az sem maradt titok, milyen nehéz a kreatív munkakörben dolgozók élete, főként, ha valaki sikeres. A csúcson ugyanis nagy a magány.

Vitathatatlan tény, hogy Ákos zenei karrierje mellett új mércét állított fel a popzenei menedzsment területén. A nyolcvanas évek sikercsapatának, a Bonanza Banzai együttesnek énekeseként, vezetőjeként indult zenei pályafutása. - Mitől válik valaki jó vezetővé a popszakmában? Hogyan lehet motiválni egy zenekar tagjait? - az ismert zenész-dalszerző Ákos osztotta meg HR stratégiáját a héten rendezett Personal Hungary, Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállításon.


Sorsunk eleve elrendeltetett



Tóth Csaba, a Roland East Europe Kft. ügyvezetője azzal a kérdéssel indította a szakkiállítás legnépszerűbb előadását, beszélgetését, milyen szerepben tudná elképzelni magát az üzleti életben a dalszerző-üzletember, ha nem zenészi pályára került volna. - Anyagmozgatási szakreferens még lehet belőlem - vágta rá viccelődve Ákos, majd hozzáfűzte: nem tud magára cégvezetőként, munkáltatóként tekinteni, hiszen egészen más recept szerint éli az életét. - Nekem nincs üzletemberi oldalam - vallja be a zenész, hozzátéve: erre a kérdésre amúgy sem tud válaszolni, hiszen utunk, az emberi sors meg van írva és ott vagyunk,
Kovács Ákos a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen külgazdaság szakán végzett. 1993-ban szólókarrierbe kezdett. Zenei munkássága során megannyi díjjal büszkélkedhet. Csaknem harminc lemezen énekelt eddig, több száz koncertet adott, öt verseskötete jelent meg. Számos szakmai díj tulajdonosa, játszott színházban, írt zenét Brecht-előadáshoz, ahogy ő szerezte a Tarzan című egész estés rajzfilm dalainak műfordításait, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Zenei karrierje mellett az Andante Borpatika művészeti- és marketingvezetője. A művész két idegen nyelven, angolul és olaszul beszél.
ahol lennünk kell. Ha letértünk erről az útról, annak is úgy kellett történnie. Az élet Ákos olvasatában az égi kegyelem, szabad akarat kettőséből áll.

Jogász-dinasztia sarjaként egyébként nem volt kérdéses, milyen pályát szán neki édesanyja, édesapja pedig diplomataként képzelte el. Húsz éve azonban Ákos filmrendezőnek készült. - Talán jobb is, hogy nem ezeket az életfeladatokat választottam - konstatálta a művész.


A siker a személyiség erején múlik



Ákos olyan környezetben vezetői egyéniség, amelyre szakmai múltja nem jogosítja fel, hiszen nem a Zeneakadémiáról került a zenei világba. Ennek ellenére képzett zenészekkel dolgozik együtt, akik fejet hajtanak géniusza előtt. - A rockzene, a művészet nem a hangszeres tudásról, zenei képzettségről, virtuozitásról szól, hanem a személyiség erejéről. Éppenséggel nem baj, ha valaki tud zenélni, de nem előírás - teszi hozzá Ákos. - A közönséget az érdekli, tud-e emberileg rezonálni, személyesen viszonyulni a dalaimhoz - magyarázza az énekes. - Fékrendszereket csak úgy lehet gyártani, hogy értesz hozzájuk és mindegyiket tökéletesen adod ki a kezedből. Tökéletes dal azonban nem létezik - érzékeltette a zenész, mennyire más törvényszerűségek érvényesülnek a zenei világban.

Ákos bevallása szerint kiváló zenészekkel dolgozik együtt, akik azért szeretnek vele játszani, mert látják, hogy az erői egészen más dimenzióból erednek. - Ez nem tanult, nem elsajátítható képesség, sőt nem is az enyém. Egy kegyelmi állapotban vagyok, ahol a zenészek több évtizedes szakmai tudásukkal, manuális készségeikkel járulnak hozzá ehhez a teljesítményhez. Ez föltétlenül nagyobb dolog, mint amire egyenként lennénk képesek - véli a zenész.


A kreatív munkakör varázsa



A zenészek munkája egy kreatív és egy reprodukciós szakaszból áll - folytatta az előadóművész. A munka kreatív részét, a lemezkészítést szereti, hiszen erre tette fel az életét, a másik oldala már kevésbé foglalkoztatja. Ákos exhibicionista személyiségként természetesen szeret koncertezni, de a kreativitásnak van köze ahhoz az eszméhez, amiben hisz. A művész bevallotta, ennek az életnek is vannak mélységei és magasságai, s az egész műfajt nem lehet személyes elkötelezettség, lelkesedés nélkül végezni.


Magányosak a sikeres emberek



"Felér-e annak a hangja, aki felrázhatna?" - A katona imája címet viselő új albumáról származó dalsorról így vall az előadóművész: - Amikor kialakul az a kiváltságos helyet, amiben sokak szerint én is benne vagyok, egyszer csak arra lesz figyelmes az ember, hogy teljesen egyedül van. Ha támadják, nincs aki szót emelne érte, aki kiállna érte, mert csak az tehetné ezt meg, aki szintén ott áll. (...) Furcsa dolog, hogy mindig azért küzdünk, hogy mindig a legjobbak, a legnagyobbak legyünk, de nagy átok, ha elérjük a vágyainkat, mivel egyedül maradunk.


Kiválasztás, toborzás a zenei világban



Vajon Ákos hogyan építi fel a csapatát, mi alapján szelektál a hasonló teljesítményű emberek között, milyen kiválasztási szempontokat állít fel, egyáltalán van-e nála felvételi elbeszélgetés? Ezek azért is érdekes kérdések, mert Ákos állandó gárdája 30-40 emberből áll, de szezonálisan 80-100 embert is foglalkoztat a cégvezető.

A zenei világban nyilván nem álláshirdetés útján oldják meg az utánpótlást, hanem személyes ajánlások révén verbuválódnak a zenekarok. - A casting során nem az az elsődleges szempont, hogy valaki jó zenész legyen, hanem az, hogy emberileg egy húron pendüljünk - mondja a zenész. Amikor új gitárost kerestek, egy koncertvideón felcsendült dal eljátszása alapján szelektálták a jelentkezőket. A rostán azok maradtak fenn, akiknek ez hiánytalanul sikerült. Az utolsó körben pedig a humor, a közös nevező megléte dominált. - Egy rohanó vonatra kellett felszállni, ha valakinek ez különösebb lelki sérülések nélkül sikerült, az most velünk játszik - mesélte a zenekar vezetője.


Ákos HR stratégiája



"Ne kímélj, ne is vigasztalj, jobb, ha az ember tapasztal" - árulkodik egy újabb verssor a költő-zeneszerző gondolatvilágáról.

A zenész szűk csapatán belül ritkán cserélődnek az emberek. Saját bevallása szerint sokáig kitart dolgozói mellett, de vannak, akik megpróbálják próbára tenni türelmét, tíz évig dolgozott együtt például egy olyan hangmérnökkel, akinek a teljesítménye hagyott némi kívánnivalót maga után. A zeneszerző abban bízott, hogy a felé irányuló bizalom és ragaszkodás meghozza a gyümölcsét. - Sajnos azonban nem így történt, ez a HR taktika nem mindig jön be - tette hozzá némi öniróniával Ákos.

A zenekar és a stáb tagjaival állandóan értékelik a teljesítményüket, nemcsak koncert előtt vagy után. Ákos él a visszajelzés eszközével, ha valami nem az általa elvárt módon történik, de nem szokta azokat megtorolni. - Olyan vezető vagyok, mint amilyen szülő - vallja Ákos.

Az énekes-dalszerző megtanulta, ki kell adni a munkát, meg kell bízni az emberekben. Gyorsan kiderül ugyanis, ki méltó erre a bizalomra, ki az, aki terhelhető. - Sok minden megtanulható, a tisztesség azonban nem tartozik ezek közé, az belülről jön - véli az üzletember.

Szerinte fontos, hogy legyen egy képünk a jelölt képességeiről, és ahhoz mérten szabjuk ki a feladatot. Ákos elnézi a kisebb hibákat, az emberi gyarlóságot, de a feladatot el kell végezni. Ákos ezen stratégiát követve arra lett figyelmes két évtized után, hogy olyan emberek veszik körül, akikre bátran rábízhatja a munkát.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk