kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Állandó online lét: hatékonyabb a munka, gyorsabb a kiégés

A mobiltechnológia térnyerésével a magyar munkavállalók egyre többet dolgoznak, mivel szinte folyamatosan, egész nap "kapcsolatban maradnak" a munkájukkal, ami javítja ugyan a munkahelyi termelékenységet, ám egyúttal a pihenéstől illetve kikapcsolódástól veszi el az időt - mutat rá a Kelly Services munkaerő-piaci felmérése.

images

images

A legújabb Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérés magyarországi résztvevőinek több mint egyharmada (37 százalék) kényszerítve érzi magát, hogy a normál munkaidején kívül se szakadjon el teljesen a munkájától.

A válaszadók több mint fele (53 százalék) a szokásos munkaidején kívül heti maximum öt órát tölt a munkájához kapcsolódó tevékenységekkel online, 11 százalékuk heti 6-10 órát szán erre, 10 százalékuk pedig 10 óránál is többet. A megkérdezettek 26 százaléka egyáltalán nem fordít időt ilyesmire.

A KGWI ennek a nagymértékben virtuális munkaerőnek a növekedését veszi górcső alá, egyúttal vizsgálva a jelenség munkahelyi produktivitásra, a munka és a magánélet egyensúlyára valamint az állásbiztonságra gyakorolt hatását. A felmérésben 30 ország majdnem 170.000 dolgozója vett részt, köztük mintegy 8.000 magyar munkavállaló.

Bár a megkérdezettek 54 százaléka állítja, hogy a mobiltechnológia használatával javult munkájának hatékonysága és eredményessége, 41 százalék úgy érzi, ugyanez a technológia egyúttal hozzájárul a munkavállalók fokozódó kimerültségéhez és kiégéséhez.

- Az okostelefonok, laptopok és táblagépek elterjedése a munkavállalók egy egész generációja számára nyit meg új lehetőségeket és ruházza fel őket új képességekkel, hiszen lényegében a zsebükben hordják az irodát; ugyanakkor azonban érzékelhetően kevesebb idejük jut pihenésre - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A munka és a szabadidő közötti választóvonal elmosódása valamennyi korosztályt érinti, de a leglátványosabban az ún. "X" generáció és a "baby boomerek" körében, illetve a felsőfokú végzettséggel és/vagy speciális szakismeretekkel rendelkező munkavállalók körében figyelhető meg - ők kényszerülnek rá leginkább, hogy minél rövidebb időre szakadjanak csak el a munkájuktól.

A felmérés további magyarországi eredményei közül figyelmet érdemelnek a következők:

  • Arra a kérdésre, hogy vajon ki vagy mi gyakorolja rá a legnagyobb nyomást, hogy folyamatosan "kapcsolatban maradjon" a munkájával, a válaszadók 42 százaléka a munkaadóját jelölte meg; 23 százalék szerint az iparágban, ahol dolgozik, ez a megszokott; 18 százalék azok aránya, akik nem valamilyen külső tényező miatt, hanem egyfajta belső kényszerből teszik ezt; a megkérdezettek 11 százalékára leginkább az ügyfelek gyakorolnak nyomást, 5 százalékukra pedig saját kollégái.

  • A megkérdezettek több mint egyharmada (35 százalék) számolt be arról, hogy a mobiltechnológia munkacélú használata a munka és a magánélet jobb egyensúlyát eredményezte a számára.

  • Minden ötödik válaszadó úgy véli, az online technológia használatával biztosabbá vált az állása.

  • Több mint kétharmaduk (68 százalék) elgondolkodna a távmunka - vagyis a főként otthonról vagy az irodán kívülről végzett munka - lehetőségén, ha ilyen ajánlatot kapna.

    - Sok munkavállaló számára komoly kihívást jelent a munka és a szabadidő összehangolása - tette hozzá Jónás Anikó. - Napjainkban, amikor a munkavégzés egyre inkább kilép a munkahely keretei közül és a szabadidőre is hatással van, a munkaadóknak mérlegelniük kell, hogy ami egyik oldalról nagyobb rugalmasságot kínál, az a másik oldalról további terhet ró a kulcsfontosságú munkatársakra.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

    A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

    A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

    2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

    Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

    Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk