Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Amiket egy álláskereső nem akar hallani

Miért nem bízzuk rá az álláskeresőre, hogy maga döntse el, mi való neki, mi jó neki? - teszi fel a kérdést JobAngel a HRBlogon.

images

JobAngel összegyűjtötte, milyen kifogásokkal szokták elutasítani az álláskeresőket, akár a pályakezdőket, akár azokat, akik váltani szeretnének. Ha a toborzást üzleti döntésként fogjuk fel, ezek fel sem merülhetnének. Miután munkaerőhiány van, szakemberhiány van, kénytelenek lennének a kiválasztók is félretenni a szakmaiatlan, személyes preferenciáknak megfelelő szempontokat, előítéleteket, semmire sem alapozott feltételezéseket. A jó munkaerőért folyó versenyből az kerül ki győztesen, aki képes erre. A többieknek nem jut majd jó munkaerő, és csődbe mennek.

Ez neki nem elég nagy kihívás

Ezt általában azoknak mondják, akik egy nagyon stresszes munka után, nyugisabb állást keresnek. Mindenki eltudja maga dönteni szakmai előmenetelében segíti-e az adott pozíció, nem kell eldönteni helyette. Van olyan élethelyzet is, amikor bármilyen állás jól jönne a munkakeresőnek, hogy a számláit betudja fizetni. Sokszor azért hozzák fel ezt a kifogást, mert félnek, hogy a munkavállaló hamar tovább áll, ha talál egy jobb lehetőséget. A HR-szakember feladata olyan körülményt teremteni, hogy ez ne így legyen.

Ehhez nincs elég tapasztalata

A toborzók elvárják az ambíciót és a továbblépésre való hajlamot, mégis ezt a kifogást mondják azoknak, akik egy magasabb pozícióra pályáznak. Ráadásul utána panaszkodnak, hogy nincs megfelelő ember. Ha egy szakmailag képzett, tapasztalat munkavállaló szeretne kicsit előrébb lépni, a HR-nek segítenie kell őt ebben, nem pedig megakadályozni.

Messze lakik, nem lesz ez jó neki

Mindenki eltudja dönteni megéri-e sokat utaznia a munkahelyére. Vannak, akiknek kifejezetten jó egy hosszabb utazás, mert útközben is tudnak ötletelni, dolgozni. Az hogy hány kilométerre lakik a munkahelytől nem minősíti a személyiségét, sem a munkáját, emiatt nem szabad elengedni. El kell látni olyan technológiai eszközökkel, amik biztosítják, hogy bármikor bárhonnan betudjon lépni a céges rendszerbe.

A cég, ahol dolgozott, elég gáz

Ez általában politikai kötődésű vagy nagy bukást átélő cégeknél jön fel ellenérvként. De ilyenkor arra kell gondolni, hogy a munkavállalónak sem felelt meg, hiszen ezért akar eljönni onnan. Azt kell nézni milyen szakmai munkát végzett, nem azt, hogy hol.

Ez egy gyenge főiskola

Egy gyenge főiskoláról is jöhet jó szakember.

Nem tudna beilleszkedni a csapatban

Ha ez így van akkor a csapattal van a baj. Vannak módszerek arra is, hogy nehezen kezelhető, rossz természetű emberekből jó csapatjátékos legyen. Ha jó a csapatod, ők is segítik majd az új kolléga beilleszkedését. Ha az új ember és a csapat is szakmailag jól felkészült, akkor is tudnak majd együtt dolgozni, ha unszimpatikusak egymás számára.

Ilyen kaliberű ember biztosan sokat kér

Ettől a magasbeosztású, és a jó cégektől eljövő emberek szenvednek. Mielőtt feltételezel dolgokat, kérdezd meg, hogy mennyit is kérnek. Egy feltételezés miatt nem érdemes elveszíteni egy jó szakembert vagy a versenytárs számára "átjátszani".

A teljes bejegyzés JobAngel" target="_blank">JobAngel blogjánolvasható.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egymilliós jutalék egyetlen match-ért

A munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát összehozó platform felhasználói, a MatchMakerek - szabadúszó recruiterek - egyre többen vannak. Az... Teljes cikk

Így tilos jellemezned magad az önéletrajzodban

Az önéletrajz az álláskereső céljait kell, hogy szolgálja, ha ezek találkoznak a munkáltató céljaival, akkor nyert ügye van mindkét félnek.... Teljes cikk

Erre figyelj, ha álláshirdetést írsz

Álláshirdetés írása esetén rengeteg kérdés merülhet fel. Mi a leggyakoribb hiba? Hogyan lehet feldobni és a célcsoportra fókuszálni egy kiírást?... Teljes cikk