Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Apa, most te jössz!

A férfiakra apaként is gondol a munkáltatójuk, amikor fotópályázatot hirdet apák napjára. Egy informatikai kisvállalkozás arra tesz kísérletet, hogy a férfiak apaként tekintsenek magukra, és ehhez hűen aktivizálják magukat otthon, hogy a családjuknak is jobb élete legyen. Átnéztünk néhányat a Felelős Foglalkoztatói vándordíj helyezést el nem ért pályázatai közül, és találtunk eddig rejtve maradt érdekességeket.

Az OFA Nonprofit Kft. november végén adta át a díjakat a mikró- és kisvállalkozások, közép- és nagyvállalatok, illetve a közszféra szervezeteinek.

Az 59 pályázó zöme úgy gondolkodik a felelős foglalkoztatásban, hogy meg akarja teremteni a munka és a magánélet egyensúlyát, ezért sok a családbarát program.


Apák isA férfiakra apaként is gondolnak a munkáltatók: többen hirdettek programot apák napjára. Egy pályázó arra vállalkozott, hogy azt szeretné elérni, hogy férfi munkatársai apaként tekintsenek magukra, és aktivizálják magukat ebben a szerepben otthon, hogy a családjuknak jobb élete legyen.

„Az apa, most te jössz!” egy zömében férfiakat foglalkoztató informatikai kisvállalkozás kezdeményezése. A PC Trade Kft programjában nem mozdul ki a férfi-fókuszból, és reálisan látva a férfi nem természetét, tenne dolgozói szemléletváltozásáért:

„Az apa szerephez kapcsolódó negatív sztereotípiák mentén, azokat kicsit karikírozva szeretnénk a férfiak számára tükröt tartani” - írják pályázatukban.


Ilyenekre gondolnak például, hogy az apa:
 • nehezen fejezi ki az érzéseit
 • kisebb mértékben vesz részt a gyerekek gondozásában
 • kerüli a szűrővizsgálatokat
 • nem hajlik a reformtáplálkozásraEzért támogatják az:
 • otthoni munkavégzést
 • megbetegedett gyerek otthoni ápolását
 • workshop sorozatot tartottak a munka és a magánélet dolgairól


Tehát „nem pusztán a nők, az anyák segítésére bevett és széles körben ajánlott gyakorlatokat húzzuk rá férfi többségű szervezetünkre, hanem a férfi szemüvegén keresztül megközelítve igyekszünk családbarát intézkedésekkel segíteni a férfi és az apa szerep minél teljesebb megélését” - írják pályázatukban.

„A cég családbarát programja megkönnyíti otthoni helytállásom. Gyermekeim betegsége esetén vagy óvodai szünetekben lehetőségem van otthonról dolgozni, így én is részt tudok venni felügyeletükben, ez nagy segítség a feleségemnek. Szűrővizsgálatokra nem szívesen jártam, de mivel felhívták rá a figyelmem - és erről a feleségem is értesült - így már nem nagyon tudok kibújni alóluk. A programokra a családomat is elhozhatom, megismerték a munkahelyemet, kollégáimat, jobb csapattá váltunk ezzel” - mondta Jenei Károly szenior szoftverfejlesztő.

A munkavállalók életkora 22 és 40 év közé esik, közel felük már családos és szülő is, és úgy tűnik a bizakodó hangvételből, hogy többen fogják követni őket ezen az úton.

A férfi munkavállalók szülői szerepeinek erősítését célzó programban van néhány erőpróbáló gyakorlat:

„Apa bátor, még a doktor bácsitól se fél!” - tematika szűrővizsgálatokat jelent. Népszerűsítik az egészség és a folyamatos munkaképesség megőrzése érdekében az egészségmegőrzést szolgáló helyi és országos kampányokat. Munkaidő-kedvezmény jár az igazolt szűrővizsgálatok idejére (látás-, hallás-, prosztatavizsgálat stb.). A véradókat egész napra mentesítik a munkavégzés alól.

A másik felütése tetszetősebb: „Apa kedvenc étele a töltött káposzta” - de a szépen hangzó mondat valójában egy töltelék nélküli merénylet a férfiak ellen. Ugyanis havi rendszerességgel gyümölcsnapot hirdetnek, egy-egy szezonális gyümölccsel megrakott tállal az asztalokon. Ehhez körlevél jár, melyben szerepel jelesül a körte kultúrtörténete, vitamin- és ásványi anyag tartalma, pozitív élettani hatása.

A tréningekkel, kedvezményekkel és egyéb lehetőségekkel a hölgyek is élhetnek. „Jópofa elemei vannak a programnak, kedvencem a gyümölcsnap, még sosem sikerült eltalálni, hogy melyik gyümölcs lesz a következő havi főszereplő!” - mondta Ádók Judit közbeszerzési munkatárs.

A közösségépítésen túl azt várják a programtól, hogy férfiak tudatosabban, felelősségteljesebben, konfliktusmentesebben és boldogabban éljék családi életüket, éljék meg férfi és apa szerepüket. A magánéletben és a munkában egyaránt kiegyensúlyozottabbá váljanak.

Ide passzol a „kispapa coaching”, amit egy másik pályázó, a Herman Ottó Intézet szeretne megvalósítani. Erről a bizonyára innovatív humánerő-fejlesztésről írni fogunk, mihelyst válasz érkezik kérdésünkre.


Kulcsos gyerek helyett cégesA felelős foglalkoztatásban gondolkodó cégek fontosnak tartják, hogy segítséget adnak a gyerekek elhelyezésében: például a BDO Magyarország irodaházának családi napközijében száz négyzetméteren tizenkét gyerekre vigyáznak szakképzett óvónők, míg szüleik dolgoznak.

Egy ózdi cég így törődik kékgallérosaival:

„a váltó műszakban nálunk dolgozó, egy háztartásban élő pároknak a műszakváltásnál lehetővé tettük a gyermekek folyamatos felügyeletét, kulturált körülmények között a cégen belül” - írja pályázati összefoglalójában a Felkor 2000. Jól látják, hogy bár egyszerűbbek a körülmények egy kkv-nál, mint egy multinál, viszont egyénre szabott figyelemben, ilyen-olyan rugalmasságban ők lehetnek a jobbak, már ha akarnak.

A felnőttek törődése esetenként érdekes mondatokat szül:

„Már az óvódás kortól részt veszünk a gyermekek szemléletformálásában” - melyik szülő gondolna ezzel összefüggésben a területileg illetékes csatornázási művekre? Pedig hibát követnek el, még ha nem is mindennapos tevékenységről van szó, de az Észak-zalai Víz és Csatornamű Zrt. olyan rendezvényeire gondol, amikor a Víz Világnapja van.


Nehéz fizikai munka helyettNe riogasson nehéz fizikai munkával, aki húsipari munkára hívogat, vagyis a fiatal munkaerőnek tudnia kell, hogy a korszerű gépek miatt háttérbe szorul a nehéz fizikai munka, egyes technológiai folyamatok automatizáltak - ilyen finoman közelít a húsipari dolgozók lelkéhez és egyben utánpótlásához a Darno Hús termékeket előállító Funkció Kft. A családi vállalkozásból kinőtt üzem kötődik azokhoz, akik náluk tanulták a szakmát, kollégáik elmennek a szakképzősök ballagására és a diplomaosztókra is.

A közvetlenség másnál is megvan. A veszprémi Maxon Kft fontosnak tartotta leírni pályázatában, hogy napi két órán át tart fogadóórát a HR-es, és bárki beszélgethet az ügyvezető igazgatóval, termelési vezetővel. (Íme, a kisebb cégek varázsa, amely nem véletlenül hasonlít a naggyá lett keletiekéhez, amelyek családi alapon szerveződtek). Egészen különleges, hogy napi öt percben munkaidőben megengedett a testegyensúly-torna (keressük a Maxont, hogy árulja el, mit jelent ez a valóságban), gyógypapucsban dolgozhatnak és (vagy inkább de) a cég teljes területén tilos a dohányzás.

Ezek már csak apró benyomások, de nem hagynánk ki őket. Hátrányos helyzetű gyerekeket segít az Epam Systems azzal, hogy programozó táborban foglalkozik velük - és megjelenik a pályázatok némelyikében a gondoskodó állam is: kamatmentesen igénybe vehető lakáskölcsönt nyújt a Vas Megyei Kormányhivatal.


Képessé tesznek nyerniA nyertesek pályázataiba alaposabb betekintést tettünk, mint korábban.

A mikró- és kisvállalkozások kategória nyertese a ForArea Gazdaságfejlesztő Kft ösztöndíjprogramot indítottak közgazdász hallgatóknak, akik egyetemi tandíjuk finanszírozása mellett szellemi támogatást is kapnak. A mentorrendszerhez hasonló programban elég sok mindent beletettek, hogy javuljanak az iskolai eredményeik, képesek legyenek elismerést szerezni, versenyeket nyerni - írják pályázatukban.

Legalább egy diákot kiválasztanak évente, akiknek 3 és fél éven át kísérik egyetemi tanulmányait. Az elmúlt öt évben kilenc fiatalt támogattak, közülük ketten már elvégezték a Szegedi Tudományegyetem alapképzését, és a ForAreában kezdtek el dolgozni.

apaWorkshop apukáknak

Minden félévben legalább egy alkalommal konferenciára, workshopra, tréningre küldik őket. Belső tréningeket is tartanak:


 • időgazdálkodásból
 • kompetenciafejlesztési tréninggel mérik fel és fejlesztik a távmunkához szükséges kompetenciákat
 • megismerik a projektmenedzsment eszközöket és nézőpontokatKi hogyan motiválható?A közszférában a Heves Megyei Kormányhivatal kapta a fődíjat „Emberarcú közszolgálat” pályázatáért. A több mint 1200 főt foglalkoztató hivatal családbarát programjának tervezésébe bevonták munkatársaikat.

Pályázatuk szerint a legfontosabb teendő a probléma definiálása volt: ehhez kellett a szervezet, vezetőség és a dolgozók közötti kapcsolati háló kiépítése. Ezután kommunikációs szakemberek kereste fel a szervezet összes dolgozóját, felmérte a munkahelyi és családi körülményeket, megismerte a nehézségeiket, igényeiket, mi lenne az az intézkedés, amitől jobban érzenék magukat a munkahelyen.

Miután megismerték a dolgozók élethelyzetét, abból kikövetkeztethették, mivel lesznek motiválhatók: „egy gyesen lévő akkor örül, ha részmunkaidőben dolgozhat, egy kisgyermekes családanya akkor, ha nyári napközit szervez a munkahelye, egy férfi, ha biztosít a munkahelye számára termet ahol focizhatnak vagy éppen kedvezményes uszodabérletet válthat, illetve ha a családját elviheti az céges üdülőbe” - írják pályázatukban.

Ezekre az igényekre a családbarát programon keresztül reagáltak, amire az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Családbarát munkahelyek kialakítása pályázat adott forrást:

„A jólét magába foglalja a testi-lelki egészséget. Nem mindegy, hogy a munkaadó milyen állapotban adja vissza a családjának munkavállalót a munkaidő végén - hangzott el a kormányhivatalról a díjátadón.

A családbarát programban havi újságot állított össze a Heves Megyei Kormányhivatal, melyben kollégákról szóló riportok is vannak. Az újság vendégei voltak mentálhigiénés szakemberek is, akiktől segítséget lehetett kérni családi, párkapcsolati problémák megoldásához is - áll a pályázatban. A Hivatali Mozaikba bekerülnek a magánszféra hírei, ezek közül az egyik legérdekesebb egy kolléga rokonának egzotikus esküvője volt.


Megbecsülik a nyugdíjasokatA közép- és nagyvállalatok kategóriában érkezett a legtöbb pályázat, és az Eon Hungária nyert. Közleményükben írják, hogy segítséget nyújtanak, ha egy munkatársa és családja valamely okból nehéz helyzetbe kerül, ezért 2006-ban megalapították a Gondoskodás Egymásért Alapítványt. Támogatják a nehéz helyzetbe kerülőt, hogy hozni tudja legjobb teljesítményét, és javíthasson megváltozott, nehéz élethelyzetén.

apaAz Eon családi napja

Az Eon munkavállalói jogosultak korlátlan számú magánorvosi járóbeteg-ellátásra, labor- és egyéb diagnosztikai vizsgálatokra, valamint évente korspecifikus, megelőző szűrővizsgálatra. Ezek mellett életmódbeli tanácsadásra is lehetőséget nyújtanak, mint például:

 • súlycsökkentés
 • stresszmentesítés, dohányzásról való leszokás


A prevenciós szűrőnapokon egészségügyi szűréseket tartanak budapesti telephelyükön és egy kamionos mobil állomással vidéken.

Betegségből visszatérő munkavállalók pihenhetnek, regenerálódhatnak: kapnak gyógy- és termálfürdő belépőket, bérleteket, gyógytornát és gyógymasszázst. Rehabilitációjuk alatt kollégáik pénzügyi támogatásért pályázhatnak rehabilitáció költségeik enyhítésére.

„Valljuk, hogy nyugdíjas, volt munkavállalóink teremtették meg vállalatunk alapjait, adták át tudásukat és tapasztalatukat, ezért fontosnak tartjuk az ő támogatásukat is” - írja közleményében az Eon. Ezerötszáz volt munkavállalójukkal tartják a kapcsolatot:

 • rendszeresen szerveznek nyugdíjasklubokat és -találkozókat
 • vállalati üdülőikben pihenhetnekKakaó a kékgallérosoknakA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara különdíjat adott a képzési és szakképzési területen. A szakképzési különdíjas Nestlé Hungária egyik célkitűzése a fiatal generációk munkaerő-piaci integrációjának segítése.

A Flow Csoporttal közösen, 2015 tavaszán hétnapos ingyenes képzést tartottak végzős egyetemistáknak, hogy azokat a készségeket fejlesszék, amelyeket a vállalatok leginkább hiányolnak a frissdiplomásoknál.

apaIpari tanuló a Nestlénél

Foglalkoznak a „fehér galléros” és a „kék galléros” fiatalokkal is. Utóbbiakkal így:
aktivizálják az oktatásból kimaradó és a tartósan munkanélküli fiatalokat, támogatják

 • munkaerő-piaci elhelyezkedésük
 • az automatizálás, robotikai fejlesztésének és munkanélküliek foglalkoztatásának összehangolása
 • a szakmunkás képzések minőségének javítása és mennyiségük növelése, különös tekintettel a duális szakképzésekre
 • a szakmunkás karrierpálya népszerűsítése az érintett fiatalok körében.


A díjátadón elhangzott, hogy a marketing vagy a HR folyamatokba illesztik a társadalmi felelősségvállalást, a bankoknál kockázatkezelésnél találnak neki helyet. Jánosy Zsuzsanna, a BrandTrend márkatanácsadó üzletének társalapítója szerint mindegyik rendben van. A HR osztályon is jó helyen van a CSR, mert a munkavállalók a cég nagykövetei.


A cikk nyitóképén: Rózsaszín Október - mellrákellenes apukás kampány

 • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
 • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
 • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
 • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fenntarthatósági vállalkozói szemléletformáló programot indít az MKIK és a KPMG

Az MKIK Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás programja hazai kkv-k számára teszi lehetővé a fenntarthatóság mindennapi vállalati... Teljes cikk

Ingyenes magyar fejlesztésű online platform is segíti az Ukrajnából menekülőket

A HelpHUB-on lakhatás, munkavállalás, egészségügy, oktatás és egyéb releváns témákban böngészhetnek a magyar cégek, szervezetek és... Teljes cikk

Tolmács, ingyenes bankszámla, krízisvonal - Rengeteg felajánlás érkezik az ukrán menekülteknek

Az Ukrajnában zajló háború miatt az ENSZ legfrissebb becslése szerint eddig több mint másfél millióan hagyták el az országot. Cégek,... Teljes cikk

Facebook