Megjelent: 10 éve

Átlagosan nettó 135 200 forintot keresünk

A reálkereset januárban 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a fogyasztóiár-index 6,4 százalékos növekedése mellett. Az átlagos nettó kereset 135 200 forint volt, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az emelkedés döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának, valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2010. évi eseti kereset-kiegészítés első része kifizetésének köszönhető a KSH jelentése szerint.

Az alkalmazásban állók száma januárban átlagosan 2 millió 611 ezer volt.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek januárban 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 12,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH adatai szerint januárban a versenyszférában 3,8 százalékkal, míg a költségvetési szférában 10,9 százalékkal nőtt a reálkereset. Az alkalmazásban állók létszáma 2010. januárjában átlagosan 2 millió 611 ezer volt.

2010. januárjában a költségvetési szférában 734 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 782 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 3 százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában döntően a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,8 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,6 százalékos a csökkenés. A versenyszférában 6,1 százalékos létszámcsökkenés következett be.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 206 900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 197 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 233 900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 6,5 százalékkal haladták meg az előző évit. Ezen belül a versenyszférában 5,2 százalékkal, a költségvetés területén pedig 8,9 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. Utóbbi területen januárban került sor a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés első részének (49 000 forint/fő) kifizetésére. A versenyszféra átlagát meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a kereskedelem, gépjárműjavítás (6,9 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (5,9 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első hónapjában átlagosan 2,9 százalékkal nőtt, a versenyszférában dolgozók alapbére 4,7 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye az előző évitől 1,2 százalékkal maradt el, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig az úgynevezett illetmény automatizmusnak köszönhetően 1,1 százalékos az emelkedés.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 135 200 forint, (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97 500 forint, a szellemi foglalkozásúaké 173 200 forint) volt. A nettó kereset így átlagosan 12,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 10,4 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 18 százalékos növekedés jelentkezett.

A 216 300 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 5,4 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,3 százaléknak felelt meg.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fontos határidő közeleg, ne feledje az adóbevallását!

Már csak két nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig; május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani... Teljes cikk

Kétmilliárd forint üti a magyar dalszerzők markát

1,967 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus 7477 magyar dalszerzőnek 44 ezer magyar zeneműre május közepén. Ezúttal a televíziókban és... Teljes cikk

Jól jártak az államtitkárok, 35 százalékkal nőtt a fizetésük

Bruttó 1,75 millió forintra nőtt a csak államtitkári posztot betöltők fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, amelyet már év elején... Teljes cikk