kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Az állam is beszállt az állásportálok piacára

Már hetek óta lehetett tudni, hogy hamarosan a munkaügyi központok is "beszállnak" az álláskeresési portálok bizniszébe, azaz saját álláskereső oldalt indít az állam. A VMP (Virtuális Munkaerőpiac Portál) célja természetesen az állástalanok munkához segítése, persze a kérdés az, hogy van-e értelme az amúgy is telített piacra új szereplőnek belépnie. Álláspiaci szakértőket kértünk meg, mondják el véleményüket.

images

Ingyenes, hiteles és kényelmes - így jellemezte Czomba Sándor az új online álláskeresési szolgáltatást, melyet az állam hozott létre. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerint a magyar munkaerőpiacnak mintegy harmadát fedi le a munkaügyi szervezet, vagyis minden harmadik magyar álláskereső rajtuk keresztül talál állást - ezt kívánja tovább bővíteni a VMP.

Az oldalon az indulás utáni héten több mint 33 ezer feltöltött önéletrajz, közel 4 ezer munkaajánlat található. A cégek ingyen tölthetik fel ajánlataikat a VMP-re, ezzel versenyelőnybe kerülhet az oldal, hiszen a nagy álláskereső portálokon csak pénzért hirdethetnek az állást kínálók.

Mi a helyzet az állásportálok piacán?

Ahogy azt már az eNet kutatása alapján korábban megírtuk, az állásportálok és gyűjtőoldalak piacán jelentős visszaesést hozott a válság: a hirdetések száma jelenleg a 2008-as szint 40 százalékát éri el. "Tavaly 20 ezer aktív hirdetés forgott az állásportálok szempontjából túltelített piacon, ahol a magasan vezető Profession (67 százalék) mellett a CV Online, Monster, Workania és Jobline folytat versenyt." (Ezzel a tendenciával némileg ellentétes adatot közöl a Profession sajtóközleménye, mely szerint májusban és júniusban több mint havi 5000 hirdetést adtak fel a cégek a Profession állásportálon, ezzel meghaladva az eddigi legmagasabb, 2008-as szintet.) Egy biztos: a leglátogatottabb oldalak közös jellemzője, hogy fokozatosan HR-szolgáltatókká alakulnak át, híreket szolgáltatnak az álláskeresés, a foglalkoztatás és a HR-szakma világából.

A munkaügyi szervezet honlapjának ilyen törekvései nincsenek, azonban elmondásuk szerint folyamatosan ellenőrzik, hogy a rögzített állásajánlatok és önéletrajzok hitelesek-e. Bár vannak oldalak, melyek hirdetik magukról, hogy minden ajánlatot ellenőriznek, ezt tartja a VMP egyik nagy lehetőségének, kiugrási esélyének Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója: "Mivel több olyan állásportál van, melyeken nem valós álláshirdetések jelennek meg, becsapják az álláskeresőket, esetleg pénzt kérnek tőlük, ezért hasznos kezdeményezésnek tartom, hogy az álláskeresők számára létrejött egy olyan állásportál, amelyen ellenőrzött, kizárólag valós cégek hirdetései találhatóak meg."

A VMP legtöbb ajánlata kereskedelem/értékesítés/szolgáltatás, valamint szakmunkás/fizikai munkás területeken kínál állásokat. Az önéletrajz feltölthetősége miatt a rendszer lehetőséget ad arra, hogy az álláskereső megnézhesse, milyen neki való állásajánlatok vannak a VMP-n, a munkáltató pedig, hogy van-e olyan önéletrajz, ami megfelel az általa elvárt követelményeknek. Az álláskeresők nyomon követhetik, hogy hányan nézték meg önéletrajzukat, valamint hogy a lakóhelyük közelében hol és milyen jellegű szabad állás van.

Kell-e még egy oldal?

A West Hungary Consulting Kft. humánüzletág-vezetője a kérdésre, hogy van-e értelme újabb álláskereső oldalt indítani, kérdéssel válaszolt: "Van-e értelme a McDonald's után Burger Kinget nyitni? Van-e értelme a Coca-Cola után Pepsi Cola gyártásába fogni? Van-e értelme az Adidas mellett Nike sportruházatot gyártani? Van-e értelme privát légitársaságok mellett állami légitársaságot üzemeltetni?" Göltl Viktor szerint minden innovatív, felhasználóbarát és a piaci versenyt erősítő, költségcsökkentő megoldásnak (terméknek, szolgáltatásnak) van értelme, ha a megoldást (terméket/ szolgáltatást) minden fél maximális elégedettséggel, maximális hatékonysággal (ki)használja.

Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója úgy véli, az álláskeresők többnyire a megszokott és bevált csatornákat használják, és ritkán néznek szét ennél alaposabban. A duplikáció inkább a hirdetők szempontjából előnyös, az álláskeresők inkább az információszerzés hatékonyságára és a gyorsaságra törekednek. "Felépítésében viszonylag klasszikus az oldal, nem tűnik ki újszerűségével vagy új funkciókkal. Zavaró, hogy teljesen vegyítve listázza például az egyes kategóriákra kattintva a kékgalléros és a diplomához kötött állásokat, illetve vegyíti a teljesen különböző városokban nyílt pozíciókat. A nagy állásportálokkal összehasonlítva ott egy-két kattintással eljut az álláskereső az összes információhoz, itt pedig körülményesebb, ráadásul csak regisztráció után lehet a hirdetőt látni" - mondja az ügyvezető.

Az, hogy egy új állásportálnak van-e értelme/létjogosultsága a piacon, mindig attól függ, van-e legalább egy szolgáltatás, amely valamiben más, valamivel többet nyújt a felhasználók számára, mint a többi oldal. "Kifejezetten hasznosnak tartom a VMP-n a "Kapcsolódó alkalmazások" részt, így minden szükséges információ megtalálható egy helyen, melyek továbbképzési/átképzési lehetőséget biztosíthatnak az állás nélkül maradt szakembereknek, továbbá szintén hasznos információ lehet a bér és kereseti statisztika, ha elbizonytalanodnának, hogy fizetési igényük relevánsnak mondható-e az adott munkakörre" - mondja Jónás Anikó.

Nehezített regisztráció?

A munka.hu-t nem csak a regisztrált álláskeresők, hanem állást váltók is használhatják - legalábbis Czomba Sándor az oldal bemutatásakor erről beszélt. Az ajánlatokat megnézni azonban csak regisztráció és belépés után lehet, ami viszont bonyolultabb, mint más oldalakon: kell hozzá TAJ-szám és a munkaügyi hivatalnál igényelt IR-azonosító is. Hogy ez utóbbi micsoda, arról az oldalon nincs tájékoztatás. Az internet böngészve azért meg lehet tudni mi fán terem az IR-azonosító: ezt a személyes számsort mindenki az illetékes munkaügyi központnál tudja beszerezni, kizárólag személyesen. Nagy valószínűséggel az állást váltók, illetve az állások közt nézelődők nem fognak ezért elmenni és hosszasan sorban állni.

A Kelly Services szakembere más dolgokat is hiába keresett az oldalon: "A hirdetések megjelenítésénél hiányoljuk a munkaköri feladatok részletezésének megjelenítési lehetőségét. Tapasztalataink szerint első körben a pályázók jelentkezési hajlandóságát a jövőbeni feladatok, juttatások kérdése, a hirdető részéről a leendő munkatárssal szemben támasztott elvárások, valamint az adott cég munkáltatói imázsa befolyásolja leginkább. Az olyan információk, mint a munkavégzés pontos helye, a munkaidő a személyes interjú során kerülhetnek szóba" - mondja az ügyvezető igazgató.

De a másik oldalról - a cégek oldaláról - is van nehezítés. Jónás Anikó szerint a hirdetések feladását eléggé megbonyolítja, hogy sok olyan információt is meg kell adni, melyekkel a közvetítő cégek nem rendelkeznek, vagy megbízóik kérésére az álláshirdetésekben nem adhatnak meg. Véleménye szerint mindenképpen hasznos lenne egy olyan hirdetés feltöltési felület, amely a tanácsadó cégek esetében is releváns.

A nagy álláskereső portálokra ma már szinte 1-2 lépésben feladhatóak a hirdetések, sokuknál automatizált rendszeren keresztül töltődnek át és frissülnek a pozíciók, egy xml feed révén, így a HR-sek legalább a hirdetések feladásával járó adminisztrációs és sokszor nagyon is időigényes feladata alól mentesülhetnek. A VMP-n egyelőre még egyesével kell feltölteni az állásajánlatokat és ez jelentősen lassítja a folyamatot.

Göltl Viktor, a West Hungary Consulting Kft. humán üzletágának vezetője a buktatók ellenére beregisztrált, és alaposan körül is nézett az oldalon. "Az én véleményem szubjektív és a véleményemmel nem akarok megsérteni senkit. Az arculat amolyan "állami- fapados", felhasználóként semmi izgalmas (értsd: új élményt, új szolgáltatást nyújtó) felülettel, alkalmazással nem találkoztam. A színvilágot sem értem igazán, ha összehasonlítom a VMP létrehozásában közreműködő szervezetek honlapjaival (www.nfu.hu, www.esza.hu), vagy akár a Nemzeti Bank (www.mnb.hu) honlapjával." Azért vannak pozitívumok is: a szakember szerint a funkciók felhasználói szempontból egyszerűek, a keresőmezők használata egyértelmű. "A keresők használatakor számomra egy kissé kellemetlen felhasználói élményt nyújt, hogy a keresés során megtalált adatok/ rekordok nem egy egyértelmű helyen lévő profilban összesítve olvashatóak el, hanem adott esetben több adatfülön."

Az oldalon egyelőre olyan alapvető dolgok, mint a hírlevél küldése sem működik, holott ezekből értesülhetne az álláskereső a saját paramétereinek megfelelő friss ajánlatokról. Emellett a hírlevélre kattintva sokkal többen látogatnának vissza az oldalra.

A Hays Hungary ügyvezetője szerint hasznos lehetne az állami álláskereső, ha olyan állásokat kínálna, amelyeket egyéb állásportálok jellemzően nem listáznak, de például a köztisztviselői és közalkalmazotti állások hirdetésére is létezik már külön oldal. Egyelőre nem teljesen világos, hogy miben kínál mást, miben nyújt egyedi szolgáltatást az oldal, melynek első dolga az lesz, hogy fel kell vennie a piac ritmusát. Hiszen a látogatottsága egyelőre alacsony, a marketingje, ismertsége még limitált, így mellékszálon futtatva használhatják a munkaadók. De a tőkeerős cégek, akiknek nem jelent gondot a vezető állásportálokon hirdetni üresedéseiket, vagy toborzó cég szolgáltatásait igénybe venni, elpártolni valószínűleg nem fognak a nagy állásportáloktól. A költségérzékeny kisvállalkozások számára viszont könnyebbség lehet az ingyenes hirdetési lehetőség - fejti ki Tammy Nagy-Stellini.

Kell-e állami szerepvállalás?

A portál mintegy 30 millió forintból valósult meg, amelyet európai uniós forrásból biztosítottak. Vajon miért? Göltl Viktor szerint az államnak piacgazdasági szempontból nem kellene ebben a szegmensben szerepet vállalnia: "Az államnak az a feladata, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, amelyben a piaci szereplők jól érzik magukat, van "kedvük" működni, fejlődni, nőni és nem azon kell gondolkozniuk, hogyan éljenek túl. Számos állásportál működik már, melyeket az emberek ismernek és használnak. Azzal, hogy lesz egy újabb állásportál, még nem lesz több munkalehetőség és nem lesz több munkakereső szakember. Viszont amennyiben a (foglalkoztatás)politikai érdekeknek szükségük van arra, hogy a munkaügyi központok az álláskeresők elhelyezésében emelkedő számokat tudjanak kimutatni, akkor a "nemzeti" állásportál ebben biztosan segíteni fogja a központokat. Kihangsúlyozom, hogy ezzel nem lesz több munkahely, hanem a meglévő üres álláshelyekre több embert fog a munkaügyi központ közvetíteni és ennyivel kevesebbet fognak az egyéb gazdasági társaságok teljesíteni."
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk