Megjelent: 2 hónapja

Az ELTE-n sem kell majd nyelvvizsga a diplomához

Az intézmény jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói számára nem kötelező a nyelvvizsga a diplomaszerzéshez - közölte az intézmény. Mivel azonban az egyetem meghatározó szerepet tulajdonít az idegen nyelvek ismeretének, így egyes esetekben idegennyelv-ismereti követelményeket állít hallgatói elé, a felvételi eljárás során pedig a nyelvvizsgát értékes pontokkal jutalmazza.

Mint ismert, 2022-ben megszavazták a törvénymódosítást, melynek értelmében a felsőoktatási intézmények dönthetik el, hogy milyen nyelvtudást várnak a hallgatóiktól. Az állam a nyelvtudáshoz kapcsolódó képzések megszervezését is az egyetemekre bízza.

Az ELTE jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése az oklevél kiadásához.

Tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben és azt követően megkezdő hallgatók számára az ELTE a tantervében fogja rögzíteni a megszerzendő szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek meglétének szükségességét. A tantervmódosításokat az egyetem 2023. június 30-ig fogja elvégezni, a változásokról valamennyi érintett hallgatóját értesíteni fogja. Mentesülnek az idegen nyelvi kötelezettség teljesítése alól azon hallgatók, akik a 2022/2023-as tanév tavaszi, vagy a 2023/2024-es tanév őszi félévében szerzik meg a végbizonyítványukat.

A doktori képzéshez kapcsolódó nyelvvizsga-követelmények módosításáról az Egyetem Szenátusa külön dönt az Egyetemi Doktori Tanács javaslata alapján.

 

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek