Megjelent: 2 hónapja

Az emberek harmadának csökkent a jövedelme a járvány miatt

Százból 35 ember jövedelme csökkent 2020 januárja és májusa között Magyarországon. A koronavírus negatív hatásai különösen a budapestieket és a férfiakat sújtják. Minél idősebb valaki, annál stabilabb a munkahelye és a jövedelmi helyzete, a végzettség ugyanakkor nem jelent ilyen jellegű védelmet - derült ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös felméréséből.

A magyarok 35 százalékának csökkent a jövedelme 2020 januárja és májusa között, 50 százalékuknak nem változott, és mindössze 4 százalék nyilatkozott úgy, hogy emelkedett a befolyó pénz mennyisége - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A fennmaradó 11 százaléknak nincs bevétele, így nem volt minek változnia.

A válaszadók 8 százalékának felére esett a jövedelme, 7 százalékuk pedig azt mondta, hogy a csökkenés 30 és 50 százalék közé tehető. Az emberek 13 százaléka 10-30 százalékos veszteséget szenvedett el és 7 százalékuk állította, hogy kevesebb mint 10 százalékot faragott le jövedelméből a koronavírus okozta válság.

A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös felméréséből kiderült az is, hogy míg a nők 53 százalékának maradt változatlan a jövedelme, ez az arány a férfiaknál csak 47 százalék.

Ami a korcsoportok szerinti bontást illeti, az adatok alapján úgy tűnik, minél idősebb valaki, annál stabilabb a munkahelye és a jövedelmi helyzete.

A 60 felettiek 62 százaléka semmilyen változásról nem számolt be, a 39 évnél fiatalabbak esetében ugyanakkor csak 37 százaléknak maradt változatlan a jövedelme.

Érdekes, hogy nem jelent érdemi előnyt a felmérés szerint az iskolai végzettség sem a válság átvészelésében. Ez a következtetés vonható le abból, hogy a felsőfokú végzettségűek 52 százalékának nem változott és 6 százalékának nőtt a jövedelme. Ez az arány a középfokú végzettség esetén 43 és 5, alapfoknál pedig 53 és 3 százalék.

Igencsak sújtják a gazdasági nehézségek a fővárosi dolgozókat: Budapesten mindössze az emberek 40 százalékának marad változatlan a jövedelme. A megyeszékhelyeken ez az arány 57 százalék, a vidéki városokban 54, a községekben pedig 48 százalék.

A budapestiek 13 százaléka bevételének több mint felét veszítette el, a többi településtípus esetén ez az arány viszont kevesebb, mint 10 százalék.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így változik július 1-től a társadalombiztosítási rendszer

Négy járulékfajta olvad egybe 2020. július 1-jével: 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, és minden dolgozó nyugdíjast... Teljes cikk

Minimálbér: Magyarország az EU sereghajtói között

Míg az uniós tagállamokban a dolgozók 9 százaléka keres a minimálbér környékén, Magyarországon minden ötödik ember. Bár az elmúlt években... Teljes cikk

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjas mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek