Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Beszédgyakorlatok tárgyalás előtt

Fung Emília beszédtanárt kérdeztük arról, milyen beszédgyakorlatokkal tudjuk kihozni hangunkból az optimális hatást.

Mivel a szóbeli közlés kifogástalansága a tartalom és a forma összhangján múlik, a fontosabb tárgyalások előtt érdemes a tartalmi felkészülés mellett időt szakítani hangszálaink optimalizálására is. A szorongató helyzetek előtt ugyanis a hang remegni kezd, a beszéd akadozóvá válik, ezt hallva pedig a tárgyalópartnerek a beszélő bizonytalanságát tudatosítják magukban, és ettől ők maguk is elbizonytalanodnak. Különböző beszédgyakorlatok segítségével azonban elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Koncentrációs gyakorlatokkal a korai megbeszélésekre

"A tárgyalások előtt - különösen a reggel kezdődőeket megelőzően - mindenkinek érdemes bemelegíteni a hangszálait, arcizmait. A korai órákban és általában a megbeszélések előtt leginkább az úgynevezett kombinált koncentrációs gyakorlatok elvégzése ajánlott. Ilyen a hónapok sorolása oda-vissza egy levegővétellel, a szorzótábla sorolása, nyelvtörő mondókák, illetve mondatok tempós, nagy artikulációval történő, ritmusos mondogatása. Fontos, hogy mindezt közepes hangerővel, legalább 2-3 percig folyamatosan tegyük. Ha néma üzemmódra van csak lehetőség, akkor ajakkerekítéssel-terpesztéssel, és hümmögéssel érhetjük el arcizmaink bemelegedését" - mondta el Fung Emília beszédtanár.

Légzőgyakorlatok a hang optimálizálásához

A koncentrációs gyakorlatok mellett különböző légző- és hangadási gyakorlatok is segíthetnek hangunk optimalizálásában. Légzőgyakorlat például, ha a tükör előtt állva, egy kényelmes levegővel, a szokottnál nagyobb artikulációval egytől tízig elszámolunk, vagy ha mechanikus sorokat (hónapok, napok, évszámok) ismételgetünk egy levegővel. Hangadási gyakorlatként Fung Emília többek között a különböző mondókák, versek, kiszámolók kijelentő, kérdő, és kérdés-válasz metódusban való mondogatását említette.

Alakítsuk normál szintre artikulációnkat

"Mivel stresszhelyzetben a hang elhalkul, és az artikuláció a normálisnál alacsonyabb szintűvé válik, a megbeszélések előtt ajánlott elvégezni néhány, úgynevezett artikulációs mozgásokat aktivizáló gyakorlatot (ilyen a "Sárga bögre, görbe bögre" vagy a "Moszkvics-slusszkulcs van a zakózsebemben" mondatok gyors ismételgetése)" - figyelmeztet Fung Emília. Ezen gyakorlatok segítenek ugyanis normál szintre alakítani az artikulációt, aminek köszönhetően a közlendő - formailag - mások számára is érthetővé válik majd.

Találjuk meg a közepes hangszínt

Tárgyalásra készülve a menedzsereknek tanácsos időt szánniuk a közepes hangszín elérésére is, mivel ez a hangszín a leghatásosabb a résztvevők meggyőzésére. Fung Emília szerint ezen hangszín beállításához legalább napi ötször 10-10 percig szükséges egy-egy mondatot halkan, majd hangosan elmondaniuk, de az is megfelelő, ha először kijelentő módban mondanak el egy mondatot, azt követően pedig felszólítóban: Vidéki dallamban beszélek. Vidéki dallamban beszélj! Városi dallamban beszélek. Városi dallamban beszélj! Az ideális hangszín kiválasztásához kezdetben egy külső személy véleményezése is szükséges.

Fung Emília szerint a mondanivaló hatékony megfogalmazásában leginkább a leíró gyakorlatok segítenek. "Írjunk körül előre meghatározott mondatszámban vagy időtartamban egy személyt vagy egy tevékenységet hangosan" - adott tippet a beszédtanár.

Különösen fontosak a bemelegítő gyakorlatok megfázás esetén. Ilyenkor azonban csak rövid szakaszú tárgyalásokon vegyünk részt, mert bár hangunk a gyakorlatoknak köszönhetően bejáródik és normál szintűvé válik - viszont ez csak 1-2 óráig tart, azt követően rekedtbe fordul át.
Follow hrportal_hu on Twitter

Hétköznapi mobbing és diszkrimináció a munkahelyen

Az utóbbi hónapokban „divatos”, bár valójában örökzöld témáról fogok írni az alábbiakban, a munkajogász szemével. Bár a multinacionális cégeknél jellemzően létezik egy etikai szabályzat, amely tiltja a mobbingot és a diszkriminációt, mégis úgy látom, hogy a mindennapi munkában kevés figyelem terelődik a fenti témákra. tovább..

További cikkek
Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

Hétköznapi mobbing és diszkrimináció a munkahelyen

Az utóbbi hónapokban „divatos”, bár valójában örökzöld témáról fogok írni az alábbiakban, a munkajogász szemével. Bár a multinacionális... Teljes cikk

Se introvertált, se extrovertált nem vagy?

Akkor ideje másképp gondolkodni a személyiségedről! Ahhoz, hogy megfelelően alkalmazkodni tudjunk a munkahelyi környezethez, tudnunk kell, hova esünk... Teljes cikk

Se introvertált, se extrovertált nem vagy?

Akkor ideje másképp gondolkodni a személyiségedről! Ahhoz, hogy megfelelően alkalmazkodni tudjunk a munkahelyi környezethez, tudnunk kell, hova esünk... Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár