Megjelent: 12 éve

Bővülnek az outsourcing lehetőségek

images

images

Az outsourcing, azaz a vállalatok fő tevékenységén kívüli funkciók, feladatok kiszervezése nem új jelenség, sok szolgáltató alakult efféle megrendelésekre. Legtöbbször a HR adminisztráció és bérszámfejtés, TB ügyintézés azok a feladatok, melyeket outsourcinggal foglalkozó külső cégre szokás bízni. A lehetőségek azonban ennél sokkal szélesebbek, akár az összes HR funkció és az emberi erőforrás stratégia megfelelő kialakításáig terjedhetnek.

Olcsó és professzionális megoldás

A kiszervezéshez leginkább költséghatékonysági szempontok vezetnek. Az erre szakosodott szolgáltató számára gyorsan és szakszerűen elintézhető a munkatársak bérével, egyéb juttatásaival, be- és kiléptetésével kapcsolatos összes feladat. Ez a szolgáltatás bővülhet az új munkatársak toborzásával és kiválasztásával, az új munkakörök illetve az összes már korábban is létező munkakör elemzésével, a munkaköri leírások elkészítésével. Mindezek alapján pedig a teljesítményértékelés, az ösztönzési és javadalmazási rendszer és a képzési terv kialakítására is sor kerülhet.

Nincsen siker a megbízó munkája nélkül

E szolgáltatás igénybevétele pontos egyeztetést követel meg a szolgáltató és a megbízó cég között. Hogy az együttműködés valóban azokat a tevékenységeket foglalja magába, amelyeket a megrendelő szeretne. Ehhez többszöri egyeztetésre, kollégákkal készített interjúkra és esetleg kérdőívek kitöltésére van szükség. Amennyiben sikerül úgy kialakítani a kiszervezett folyamatokat, hogy azok megfelelően illeszkedjenek a vállalati tevékenységhez, sikeres, hatékony és hosszútávon megbízható együttműködés jöhet létre.

Frissen betelepülő külföldi igények

A Magyarországra betelepülő vállalatok, amelyek nem ismerik az itteni piacot, a munkajogi szabályozást és a helyi szokásokat, gyakran kérnek ajánlatot HR outscourcingot is kínáló szolgáltatóktól. Egy cég beindításánál a szervezeti ábra elkészítése után a következő lépés az állomány dolgozókkal való feltöltése és a munkavállalók beléptetése. Ebben a jó munkaerőpiaci ismerettel rendelkező szolgáltatók sokat segíthetnek. A megfelelő kollégák megtalálásához ideális toborzási és kiválasztási terv, a konkurencia javadalmazási rendszereinek pontos ismerete, és egy minél kedvezőbb csomagot vagy egyéb motivációs tényezőket magában foglaló ajánlat szükséges.

Aktuális, speciális igények

Az angol nyelvterületről érkező betelepülők körében a leggyakoribb kérés az Employee Handbook, azaz a Munkavállalói kézikönyv, amelynek segítségével minden, a vállalattal kapcsolatos információt összegyűjtve juttathatnak az új munkatársakhoz. Megtalálható benne a cég következő néhány éves tervétől kezdve a bónusz fizetések meghatározásán át a megfelelő munkahelyi öltözék és a megbeszélések emlékeztetőinek elkészítéséhez használatos formanyomtatvány, akárcsak az alapvető értékek és elvárások. Ez a céges összefoglaló kötelező és választható elemeket tartalmaz. Minden handbookban megtalálható például a vállalat megalakulásának és történetének rövid leírása, a kollégákkal szemben támasztott elvárások, a napközi szünetek és szabadságolások menete. Opcionálisan szerepelhet a céges telefon és internet használat, a problémák, panaszok benyújtásának módja.

Milyen egy jó HR outsourcingot kínáló szolgáltató?

Az ideális HR tanácsadó sok tapasztalattal rendelkezik és a bemutatkozás során kérdés nélkül válaszol az újonnan érkező vagy már sikeresen működő vállalat felmerülő problémáira. Pontosan tájékoztat a nehézségekről és azokról a feladatokról, melyek esetében kevesebb munkája lesz a megbízónak. Minden, a HR adminisztrációhoz szükséges formanyomtatvánnyal rendelkezik, amelyek néhány óra alatt testreszabhatók. Felhívja a figyelmet a közeljövő legégetőbb feladataira, és pontos listát ad az összes nélkülözhetetlen tevékenységről. Egy jó szolgáltató olyan, mintha hosszas toborzás és kiválasztás után biztos tudású és rugalmas HR-csapat állna a megbízó rendelkezésére. A teljes HR-rendszer kialakítása és működtetésének elindítása után általában a szolgáltató feladata a belső utód megtalálása is, aki átveszi a munkát és azontúl is számíthat a tanácsadók segítségére.

Mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás?

Minden egyes tárgyaláson az elsők között merül fel ez a kérdés. Természetesen az egyedi igények függvényében nagyon különböző díjak alakulhatnak ki, hüvelykujj szabályként azonban elmondható, hogy első körben a toborzás, kiválasztás a legdrágább eleme az árnak, amely az első néhány hónap után beáll egy állandó, általában létszámtól függő szintre. A vállalatnak azt érdemes mérlegelnie, hogy mennyi időbe és energiába telne a HR-csapat kialakítása és ennek milyen bruttó költségei lennének. Ezzel a díjjal érdemes összehasonlítani a HR outsourcing díját és eldönteni, melyik a megbízhatóbb, szakmailag megalapozottabb, kedvezőbb megoldás.

Hevő Hajnalka
Doit HR Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter