Megjelent: 4 éve

CSED

A csecsemőgondozási díj (CSED) biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás, ami a szülési szabadság idejére, vagyis 24 hétre jár.

Annak a nőnek jár csecsemőgondozási díj, aki a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napig biztosított volt.

Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságból legfeljebb 4 hét eshet a gyermek születése elé. A CSED-re való jogosultság legkésőbb a gyermek születésének napjával nyílik meg és legfeljebb a 168. napig (24 hét) jár.

A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.

A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 100 %-a. Az összeg bruttó összeg, amelyből a kifizető levonja az szja-t. A csecsemőgondozási díj után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.

Az anyán kívül a CSED-et igénybe veheti az örökbefogadó, gyám vagy a vér szerinti apa, ha az anya meghal vagy kikerül a gyermeket gondozó háztartásból vagy felügyeleti joga megszűnik.

A CSED mellett munka nem végezhető, aki kapja nem folytathat semmilyen kereső tevékenységet. (Kivéve: nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony)

Az ellátás iránti kérelmét a biztosítottnak a foglalkoztatójához kell benyújtania.

A CSED kiszámolásáról és egyéb részletekről itt találnak hivatalos információkat.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek