Megjelent: 4 hónapja

CSED

A csecsemőgondozási díj (CSED) biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás, ami a szülési szabadság idejére, vagyis 24 hétre jár.

Annak a nőnek jár csecsemőgondozási díj, aki a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napig biztosított volt.

Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságból legfeljebb 4 hét eshet a gyermek születése elé. A CSED-re való jogosultság legkésőbb a gyermek születésének napjával nyílik meg és legfeljebb a 168. napig (24 hét) jár.

A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.

A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a. Az összeg bruttó összeg, amelyből a kifizető levonja az szja-t. A csecsemőgondozási díj után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.

Az anyán kívül a CSED-et igénybe veheti az örökbefogadó, gyám vagy a vér szerinti apa, ha az anya meghal vagy kikerül a gyermeket gondozó háztartásból vagy felügyeleti joga megszűnik.

A CSED mellett munka nem végezhető, aki kapja nem folytathat semmilyen kereső tevékenységet. (Kivéve: nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony)

Az ellátás iránti kérelmét a biztosítottnak a foglalkoztatójához kell benyújtania.

A CSED kiszámolásáról és egyéb részletekről itt találnak hivatalos információkat.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter