Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 4 éve

Dubaiban senki nem arról beszél, hogy mivel elégedetlen

images

Kérem, meséljen egy kicsit az Emirates előtti karrierjéről. Milyen országokban, pozíciókban dolgozott?

Mivel informatikus végzettségem van, internetes projektekben először fejlesztőként, később tervezőként, projektvezetőként vettem részt. Majd üzletfejlesztés vonalon folytattam a HG Media csoportban. 2010-ben kísérleti jelleggel indítottunk néhány olyan kampányt, ami az online marketing egy speciális ágát, az affiliate marketinget alkalmazta. Miután ezek kicsiben működtek, elindítottuk Magyarországon a TradeTrackert, az első külföldi affiliate hálózatot, ami az ilyen jellegű kampányok szereplőit kötötte össze és biztosította a szükséges technikai hátteret. Öt évig irányítottam a magyar leányvállalatot ügyvezetőként, miközben a hollandiai központból tanulhattam meg a teljes technikai és üzleti hátteret.

Mikor fogalmazódott meg Önben a nemzetközi karrier iránti vágy?

Agárdi Péter szerint odakint senki sem kesereg a sorsán
Még régen, és több példát láttam a közvetlen környezetemből is, hogy aki meglépte, azóta is jól érzi magát külföldön. Az volt alapvető feltételem, hogy ha külföldre megyek, akkor minimum hasonló, vagy magasabb pozícióban tudjam folytatni a munkámat. Ehhez igyekeztem megszerezni a megfelelő tapasztalatot és szaktudást a korábbi pozícióimban.

Feladatait Dubaiban, az Emirates központjában látja el. Most is csak két napra jött haza. Milyen az élet és a munka világa az Egyesült Arab Emírségekben?

Mindegy, hogy egy magas beosztású vezetőkről beszélünk vagy a takarítószemélyzetről, akik egyesével törlik végig a metró a lépcsőit: senki sem kesereg, és nem arról beszél, hogy milyen elégedetlen. Mindenki örül a lehetőségnek, hogy itt dolgozhat és mindenkinek előrelépést jelent, hogy itt van. Ez sok mindent elmond a közhangulatról. A komolyabb vállalatok a világ minden tájáról veszik fel a legjobb szakembereket, akiktől rengeteget lehet tanulni. Emiatt aztán eleve motiválóbb a munkakörnyezet. Az élet gyors és modern. Felhőkarcolók épülnek hónapok leforgása alatt, egymás után jelentik be a világrekordokat döntő projekteket, az autók 2x4 sávon hömpölyögnek és a város 24 órában él. Ha az emberben van valamennyi vállalkozó szellem, akkor ez a hely egy folyamatos inspirációt jelent.

Mi az, amin meglepődött, amikor elkezdett itt dolgozni?

Az Emiratesnél az elképesztő méreteken, az óramű pontossággal működő folyamatokon lepődtem meg a legjobban. Mindennek és mindenkinek megvan a pontos helye. Már kezdés előtt meghívtak egy két napos felmérésre, ekkor voltam először a központban. Hatalmas, kilencemeletes épület központi aulával, több ezer emberrel, saját metrómegállóval, bankokkal, éttermekkel, kávézókkal, saját ajándékbolttal és orvosi rendelővel, fitness központtal. Az interjú, az azt követő beléptetési folyamatok pontosak és gyorsak voltak, ez azóta is jellemző mindenre, amit csinálunk. Ugyanakkor azt furcsálltam, mennyi időt elvisz a céges "politika". Ha bármit szeretnénk csinálni, azt előbb többször is előadjuk a megfelelő embereknek, és ügyelünk rá, hogy senki érdekeit ne sértsük, holott egy cél felé dolgozunk. Ez – feltételezem - minden ekkora méretű szervezetnél jelen van.

Miket mérlegelt, mielőtt elvállalta a jelenlegi állását?

Sok mindent. Dubai előkelő helyen szerepel a világ legdrágább városai közt, így alapos felmérést kellett végezni a kiadásokról. Megkérdeztem az ott élő ismerősöket, LinkedInen kerestem Emiratesnél dolgozó magyarokat, csináltam hétköznapi próbavásárlást webáruházakban és hosszan beszéltem a főnökömmel is az állásajánlatot követően. Mérlegelni kell a lakhatást, az egészségügyi ellátást, helyi utazást és az oktatási lehetőségeket is. Majdnem mindegyik más rendszerben működik, mint Magyarországon és erre oda kell figyelni. Megfontolandó a hazautazási lehetőségek is, hiszen ez elszakadást jelent a baráti körtől és a családtól is. Végül pedig számba kell venni a szakmai fejlődés lehetőségét, bár ez az egy nem volt kérdéses.

Nem lehet könnyű beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, új feladatkörbe és nem is mindig sikerül maradéktalanul. Önnek hogyan sikerült? Mi szükséges hozzá?

Elengedhetetlen a türelem és nyitottság más kultúrák felé. Kétszáz különböző nemzetiségű ember él ebben a városban, meg kell tanulni ezt elfogadni és együtt élni velük. Pár hét után már kezd tudatosulni, hogy ez nem egy nyaralás. Ilyenkor nagyon hasznos lehet pár tapasztaltabb magyar ismerős is, aki átlendít ezen az időszakon.

Jól érzi magát Dubaiban? Van azért honvágya?

Igen, jól. Eltelt pár hónap és mostanra már sikerült úgy berendezkednem, hogy az otthon élő családtagokon, barátokon, meg persze az ételen kívül semmi nem hiányzik. Az előbbit gyakori utazással, az utóbbit nagy bőröndökkel igyekszem kezelni.

Új pozíciójában Ön felel a légitársaság globális online affiliate marketing aktivitásáért. Mit takar ez a munkakör?

Az affiliate marketingben úgy hirdetnek minket weboldalak, hogy kizárólag jutalékot fizetünk a hozzájuk köthető foglalások után. A munkám az erre irányuló stratégia kidolgozása és végrehajtása a kapcsolódó szolgáltatókkal és ügynökségekkel az Emirates összes célpiacán, az összhang megtartása a többi csatorna vezetőivel és a taktikai marketing kampányok támogatása.

Mit szeret a legjobban munkájában?

Szeretem a nemzetközi környezetet és hogy a tevékenységem nem korlátozódik egy piacra. Hozzáférésem van a digitális csúcstechnológiát képviselő eszközökhöz, legyen az big data, A/B teszt vagy e-mail marketing terület. A legnagyobb online weboldalakkal és partnerekkel dolgozhatok együtt az utazási szektorból. Magyarországon "beszivárgó információ" alapján találgattuk, hogy melyek lesznek a trendek, de így is éveket vártunk, mire elterjedtek az új megoldások a piacon. A legjobban az tetszik, hogy itt hirtelen az online marketing világ középpontjában találtam magam.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, mennyi ideig kíván ebben az országban, pozícióban maradni?

Remélem minden körülmény adott lesz, hogy legalább 3 évet el tudjak itt tölteni és véghezvigyem azt a stratégiát, amit kidolgoztam. A célom az, hogy a korábban és itt megszerzett tudásommal naprakész legyek a technológiákban és minden csatornára kiterjedő online marketing és e-kereskedelmi munkát tudjak végezni. Szívesen kipróbálnám Londont és néhány amerikai várost is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Románia is - Interjú a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével

Ahogy arról júliusban mi is hírt adtunk, tavaly 979 orvos és fogorvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok migrációja... Teljes cikk

Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk