Megjelent: 4 éve

Egy (kezdő) üzemi tanács elnök vallomásai - 1. rész

Hogy miként lesz valakiből üzemi tanács tag? Milyen személyes és szervezeti hatások mentén dönthet úgy valaki, hogy tagja legyen egy dolgozói részvételt biztosító testületnek? Bizonyára minden üzemi tanács elnöknek van egy sztorija arról, hogyan is lett ÜT elnök, az én történetem valahogy így kezdődött: "- Szeretnél üzemi tanács tag lenni? - Bocsi, de azt se tudom, hogy azt eszik-e vagy isszák?"

Kutatómunka. Első dolgom az volt, hogy utánanézzek, mi is az üzemi tanács? Persze, a tanulmányaimból valami derengett, de huszonpár éves fejjel, a munka világának eme bugyra teljes mértékben hidegen hagyott. Szóval először is egy gyors definícióra vágytam, mert bevallom, nem sokat tudtam és hallottam a testület működéséről, azonban a szóösszetétel fintort csalt az arcomra. Etimológiai fejtegetést mellőzve az „üzem” és „tanács” szavak miatt az alábbiak szerint képzeltem el: valami elavult, a szocializmusból visszamaradt pszeudo-intézmény, tele aggastyánokkal, akik pogácsamajszolás közben üléseznek a semmiről. Nem az.

A munka törvénykönyve a rendszerváltás után, 1992-ben rendelkezett az üzemi tanács intézményrendszerének létrejöttéről. Nyugati mintára már II. világháború után igyekeztünk átvenni a munkavállalói érdekképviselet eme formáját, ugyanakkor a szocializmusban a kezdeményezés elsorvadt, nem volt rá szükség. Töri óra vége. Miután megsejtettem miről is van szó, már inkább Mel Gibson kékre mázolt arca és a szertehordozott véres kard képe villant fel előttem. Az igazság… az igazság valahol ebben a cikksorozatban van.

Alaposabb utánajárás nélkül röpült is az igen válaszom a választási bizottságnak. A választási procedúra forgatagából pedig váratlanul üzemi tanács elnökként keveredtem ki. Hoppá! Bele a közepébe. De! „Mit kell majd csinálnom? Amit csinálnom kell majd, fogom tudni egyáltalán csinálni? Tényleg akarom ezt az egészet?” Nyugodtan az arcomba vághatod kedves olvasó: „Ezeket a kérdéseket pár nappal a választás előtt kellett volna feltenned magadnak.”

Egyre csak zakatolt a fejemben: mit fogok kezdeni ezzel a helyzettel?Kutatómunka. A helyzet adott. A helyzetet meg kell oldani. Ehhez további információkra volt szükségem, ezért a következő feladat az volt, hogy felmérjem, kitől kaphatok az újonnan felállt tanács működésére, munkájára vonatkozó releváns információt. Meg is lett az első körös lista: HR vezető, munkaügyi vezető, korábbi üzemi tanács tagok, munka törvénykönyve.

Kezdem az utolsóval: Az üzemi tanács feladata és jogköre című fejezet az alábbi mondattal kezdődik: „262. § (1) Az üzemi tanács feladata a munkaviszonyra vonatkozó szabályok megtartásának figyelemmel kisérése.”

Később még idézek néhány sort, vagy bekezdést, mely talán kicsit tisztítja a képet, de ez azért egy jellemző fogalmazás az üzemi tanácsról szóló paragrafusokra. A következő gondolatok jutottak eszembe: Most akkor mi haszna is van az üzemi tanácsnak? - Hát az ilyen szövegeket olvasva, bárki megállapíthatja, hogy semmi! Vagy nagyon is sok. Már az első pár hónapban rájöttem, hogy ez leginkább döntés kérdése. De nem rohanok ennyire előre.

A törvény átnyálazása után jöhetett a kapcsolati háló bővítése. Elsőként az előző üzemi tanács tagokkal beszéltem. Sok kérdésre választ kaptam, sokra nem, viszont legalább informáltak, hogy merre keresgéljek tovább. Az ajánlott olvasmányok között voltak a korábbi üzemi tanácsi emlékeztetők, vagyis meeting memo-k. Néhány sor után ezeket a feljegyzéseket úgy olvastam, mint amikor egy kiskamasz belevág az első horrorfilmjébe: nézné, is meg nem is, és ezt az ellentmondást úgy oldja fel, hogy a kezét a szeme elé teszi, és csak az ujjai között néz át. Elszánt kamikaze pilótákat láttam mindenfelé, akik minden törekvésük ellenére sikertelenül akcióztak. Ezen a ponton komolyan meginogtam. Tényleg így kell majd a dolgozói érdeket képviselnem?

Jött a munkaügyi vezető

. Kimért volt és szűkszavú. Nem tudtam meg sokat tőle, de legalább nem áltatott, nem rabolta az időmet fölösleges udvariassági, semmitmondó formulákkal.

A HR vezető viszont más kérdés volt

. Noha tartotta magát ahhoz az alapvetéshez, hogy a HR vezető a munkáltató oldalát képviseli, mégis csepegtetett infót, úgy, hogy végig PC maradt. Nem árult el kunsztokat, nem látott el stratégiailag fontos információkkal, viszont képbe helyezett, segített megérteni az aktuális céges belpolitikai helyzetet. Ez nagyon sokat számított! Úgy éreztem, kezdem átlátni a helyzetet. Az információs dömpingből ocsúdva indulhatott meg az üzemi tanácsi munka megszervezése.

Folyt. köv.Labancz Norbert
HR közgazdász, üt elnök
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hatalmas kihívás az agilis átalakulás, de működik

Az agilis átállás hatalmas kihívást jelentett, de az eredmények már kézzelfoghatóak, sőt a COVID helyzetre adott gyors választ is nagyban segítette... Teljes cikk

Május a vállalati Sokszínűség Hónapja

Egyedülálló szülők, nők, romák, kisgyermekesek, ötven felettiek, megváltozott munkaképességűek - mindenkinek kihívást jelentett az elmúlt év. ... Teljes cikk