Megjelent: 2 éve

Egy (kezdő) üzemi tanács elnök vallomásai - 1. rész

Hogy miként lesz valakiből üzemi tanács tag? Milyen személyes és szervezeti hatások mentén dönthet úgy valaki, hogy tagja legyen egy dolgozói részvételt biztosító testületnek? Bizonyára minden üzemi tanács elnöknek van egy sztorija arról, hogyan is lett ÜT elnök, az én történetem valahogy így kezdődött: "- Szeretnél üzemi tanács tag lenni? - Bocsi, de azt se tudom, hogy azt eszik-e vagy isszák?"

Kutatómunka. Első dolgom az volt, hogy utánanézzek, mi is az üzemi tanács? Persze, a tanulmányaimból valami derengett, de huszonpár éves fejjel, a munka világának eme bugyra teljes mértékben hidegen hagyott. Szóval először is egy gyors definícióra vágytam, mert bevallom, nem sokat tudtam és hallottam a testület működéséről, azonban a szóösszetétel fintort csalt az arcomra. Etimológiai fejtegetést mellőzve az „üzem” és „tanács” szavak miatt az alábbiak szerint képzeltem el: valami elavult, a szocializmusból visszamaradt pszeudo-intézmény, tele aggastyánokkal, akik pogácsamajszolás közben üléseznek a semmiről. Nem az.

A munka törvénykönyve a rendszerváltás után, 1992-ben rendelkezett az üzemi tanács intézményrendszerének létrejöttéről. Nyugati mintára már II. világháború után igyekeztünk átvenni a munkavállalói érdekképviselet eme formáját, ugyanakkor a szocializmusban a kezdeményezés elsorvadt, nem volt rá szükség. Töri óra vége. Miután megsejtettem miről is van szó, már inkább Mel Gibson kékre mázolt arca és a szertehordozott véres kard képe villant fel előttem. Az igazság… az igazság valahol ebben a cikksorozatban van.

Alaposabb utánajárás nélkül röpült is az igen válaszom a választási bizottságnak. A választási procedúra forgatagából pedig váratlanul üzemi tanács elnökként keveredtem ki. Hoppá! Bele a közepébe. De! „Mit kell majd csinálnom? Amit csinálnom kell majd, fogom tudni egyáltalán csinálni? Tényleg akarom ezt az egészet?” Nyugodtan az arcomba vághatod kedves olvasó: „Ezeket a kérdéseket pár nappal a választás előtt kellett volna feltenned magadnak.”

Egyre csak zakatolt a fejemben: mit fogok kezdeni ezzel a helyzettel?

Kutatómunka. A helyzet adott. A helyzetet meg kell oldani. Ehhez további információkra volt szükségem, ezért a következő feladat az volt, hogy felmérjem, kitől kaphatok az újonnan felállt tanács működésére, munkájára vonatkozó releváns információt. Meg is lett az első körös lista: HR vezető, munkaügyi vezető, korábbi üzemi tanács tagok, munka törvénykönyve.

Kezdem az utolsóval: Az üzemi tanács feladata és jogköre című fejezet az alábbi mondattal kezdődik: „262. § (1) Az üzemi tanács feladata a munkaviszonyra vonatkozó szabályok megtartásának figyelemmel kisérése.”

Később még idézek néhány sort, vagy bekezdést, mely talán kicsit tisztítja a képet, de ez azért egy jellemző fogalmazás az üzemi tanácsról szóló paragrafusokra. A következő gondolatok jutottak eszembe: Most akkor mi haszna is van az üzemi tanácsnak? - Hát az ilyen szövegeket olvasva, bárki megállapíthatja, hogy semmi! Vagy nagyon is sok. Már az első pár hónapban rájöttem, hogy ez leginkább döntés kérdése. De nem rohanok ennyire előre.

A törvény átnyálazása után jöhetett a kapcsolati háló bővítése. Elsőként az előző üzemi tanács tagokkal beszéltem. Sok kérdésre választ kaptam, sokra nem, viszont legalább informáltak, hogy merre keresgéljek tovább. Az ajánlott olvasmányok között voltak a korábbi üzemi tanácsi emlékeztetők, vagyis meeting memo-k. Néhány sor után ezeket a feljegyzéseket úgy olvastam, mint amikor egy kiskamasz belevág az első horrorfilmjébe: nézné, is meg nem is, és ezt az ellentmondást úgy oldja fel, hogy a kezét a szeme elé teszi, és csak az ujjai között néz át. Elszánt kamikaze pilótákat láttam mindenfelé, akik minden törekvésük ellenére sikertelenül akcióztak. Ezen a ponton komolyan meginogtam. Tényleg így kell majd a dolgozói érdeket képviselnem?

Jött a munkaügyi vezető. Kimért volt és szűkszavú. Nem tudtam meg sokat tőle, de legalább nem áltatott, nem rabolta az időmet fölösleges udvariassági, semmitmondó formulákkal.

A HR vezető viszont más kérdés volt. Noha tartotta magát ahhoz az alapvetéshez, hogy a HR vezető a munkáltató oldalát képviseli, mégis csepegtetett infót, úgy, hogy végig PC maradt. Nem árult el kunsztokat, nem látott el stratégiailag fontos információkkal, viszont képbe helyezett, segített megérteni az aktuális céges belpolitikai helyzetet. Ez nagyon sokat számított! Úgy éreztem, kezdem átlátni a helyzetet. Az információs dömpingből ocsúdva indulhatott meg az üzemi tanácsi munka megszervezése.

Folyt. köv.

Labancz Norbert
HR közgazdász, üt elnök
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A cégek piaci értékét is meghatározhatja kultúrájuk

A befektetők és a társadalom is nagyobb nyitottságot vár el a szervezetektől - derül ki az EY több mint 1000 pénzügyi vezető körében készített... Teljes cikk

Mitől lesz elkötelezett a munkavállaló?

A HR nagy témája manapság az employee experience (EX), a munkavállalói élmény. Ha ez rossz, a hatás előbb-utóbb a fő üzleti mutatókban is... Teljes cikk

Ha az alapok nincsenek rendben, ne akarjunk wellbeinggel foglalkozni

A kiégés, elkötelezettség hiánya a legtöbb vállalatnál előtérbe helyezte a wellbeing kérdését, miközben Csikós-Nagy Katalin, fluktuációkezelő... Teljes cikk