Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hete

"Egy vállalaton kívüli mentor más szemmel nézi a munkahelyen felmerülő problémákat"

Vállalaton belüli vagy vállalatok közötti mentorálás? Mikor melyik modell működik jobban? - május 8-án A Nők és a Mentoring konferencián egy panelbeszélgetés keretében ásunk a téma mélyére. A beszélgetés egyik résztvevőjét, Fodor Ágnest, a Business Women's Network alelnökét pedig egy, a közelmúltban vállalatok között történt mentorprogramról, az Y mentoringról kérdeztük.

images

Mi inspirálta az Y mentoring program létrehozását?

A Business Women's Network a Hungarian Business Leaders Forummal együttműködve indította el első mentoring programját 2017-ben. Az Y-Mentoring célja, hogy az Y generációs nőknek nyújtson eligazodást és fejlődést a szakmai életben. Emellett a mentorok számára is kiemelkedő lehetőséget nyújt, hogy megismerjék az Y generáció kihívásait, motivációit.

Kérlek, mesélj egy kicsit magáról a programról, hogyan képzeljük el!

A programnak volt egy megszervezett keretrendszere. Egy éven keresztül személyes találkozókon, telefonos és online kommunikáción keresztül támogatta a mentor az aktuálisan felmerülő kérdések megválaszolásában mentoráltját. Az elején tisztázták, hogy az egy év során mi a céljuk: tapasztalat megosztása, őszinte véleménycsere vagy a személyes és szakmai fejlődés támogatása. A mentorokkal való találkozót egy „rapid randi” keretében valósítottuk meg, ahol személyesen ismerkedhettek meg a mentorok és mentoráltak 2017. május 29-én, ezzel is előkészítve a lehető legjobb párok kialakítását szimpátia és szakmai érdeklődés alapján. A mentoráltakból 3 fős csapatokat alkottunk, amelyek 12 percenként más asztalhoz ültek le, így az esemény végére minden mentor és mentorált ült már egymással szemben. 5 asztal körül asztalonként 3 mentor és egy független megfigyelő foglalt helyet. Minden tag saját preferencialistát állíthatott össze a rövid találkozás alapján, de az egyik legfontosabb az asztalnál ülő független megfigyelő személyek tevékenysége volt, akik figyeltek arra, hogyan reagálnak egymásra a felek - ezzel is támogatva majd a végleges döntést.

Korábban is volt már példa vállalatok közötti mentorálásra Magyarországon, vagy ez volt az első ilyen program?

Lehetséges, de Magyarországon belül kiemelkedő volt a programunk jelentősége, hiszen felső vezető nők mentoráltak Y generációs nőket.

Miben más, miben lehet előnyösebb a vállalatok közötti mentorálás, mint a vállalaton belüli?

Szerintem mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, és tudni kell mikor melyiket érdemes alkalmazni. Egy vállalaton kívüli mentor, mivel kívülálló, így más szemmel nézi a munkahelyen felmerülő problémákat, új innovatív megoldásokat tud kínálni, sokkal őszintébb beszélgetések tudnak lezajlani, mint sokszor vállalaton belüli mentoráció során.

Lesznek még hasonló kezdeményezések?

Most azon dolgozunk, hogy a tagjaink mentoráljanak Z generációs fiatalokat. De szeretnénk újra elindítani egy Y-mentoringot, mivel a tagjaink körében nagy volt a sikere.

Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, vegyen részt Ön is A Nők és a Mentoring című konferencián május 8-án, ahol több oldalról is körbejárjuk a nők munkahelyi mentorálásának témakörét. Várjuk szeretettel: JELENTKEZÉS
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
"A mentorszerep nem köthető nemekhez"

Magyarországon a munkahelyi mentori gyakorlat is épp a helyét keresi, alig alakították ki néhány cégnél, máris megjelent egy újabb kérdés: egyes... Teljes cikk

"Egy vállalaton kívüli mentor más szemmel nézi a munkahelyen felmerülő problémákat"

Vállalaton belüli vagy vállalatok közötti mentorálás? Mikor melyik modell működik jobban? - május 8-án A Nők és a Mentoring konferencián egy... Teljes cikk

Jajj ne, már megint csapatot építünk!

Kevés szervezeti történés vált ki reakciókat az érzelmek annyira széles spektrumán, mint egy csapatépítő tréning. Lelkesen imádjuk és tiszta... Teljes cikk