Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Együttműködés a felnőttképzés fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást írt alá a felnőttképzés fejlesztéséről a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hétfőn Budapesten. A dokumentumot Vizi E. Szilveszter, a TIT, valamint az MTA elnöke és Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter írta alá.

Az ünnepélyes aláíráson Vizi E. Szilveszter külön hangsúlyozta az idegen nyelvek tanulását és az internetet, mint az elsőrendű információs forrás használatának fontosságát. A TIT lehetőséget ad szervezeti rendszerén keresztül, hogy a kormány programjának megfelelően támogassa a felnőttképzés minél hatékonyabb és széles körű terjesztését. Rámutatott: az unió egyik legfontosabb programjának lényege az egész életen át való tanulás.

Elmondta, hogy az egyik legnagyobb civil szervezet, a TIT, amelyet 166 évvel ezelőtt alapítottak, hatékonyan tud közreműködni a felnőttképzés korszerűsítésében.

Kiss Péter egyebek között arról beszélt: a TIT, mint komoly hagyományokkal rendelkező és komoly társadalmi csoportokat megmozgató szervezet, számukra garancia arra, hogy a felnőttképzés hatékonyabb és jobb legyen a jövőben.

A miniszter kitért arra, hogy jelenleg Magyarországon kétmillióan vannak olyanok, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel. Az ő aktivitási esélyeik - tette hozzá - nagyságrendileg alacsonyabbak másokénál. Ezt konkrét számokkal illusztrálta: a diplomások számára az aktivitási esély 80 százalékos, a szakképzetteknél ez 70 százalékos, míg a képzettség nélküliek körében 24-27 százalékot jelent.

"Mi most arra koncentrálunk, hogy a felnőttképzés során az esélyhátrányokat pótolhassuk, illetve az új gazdasági munkaerő-piaci kihívásoknak megfelelően erre lehetőséget adjunk mindazoknak, akikben ehhez kellő erő és elszánás van".

A most megkötött együttműködési megállapodás célja, az egész életen át tartó tanulás, mint a versenyképesség és a foglalkoztathatóság, a társadalmi felzárkóztatás, az aktív állampolgárság és a személyes fejlődés elősegítése elengedhetetlen feltételének közös fejlesztése - olvasható az együttműködési dokumentumban.

Follow hrportal_hu on Twitter