Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Együttműködési megállapodást írtak alá a szakszervezetek

Együttműködési megállapodást írt alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Budapesti Választmánya a vegyipari dolgozók és a városi tömegközlekedési dolgozók érdekképviseletével.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), valamint a PDSZ Budapesti Választmányának vezetői pénteken Budapesten írták alá a megállapodást, amely egyebek között tartalmazza, hogy a két szakszervezet segíti a PDSZ Budapesti Választmánya által meghirdetett rendezvényeket, akciókat, demonstrációkat.

Székely Tamás, a VDSZ, Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke, valamint Benedek Iván, a PDSZ Budapesti Választmányának ügyvivője is kiemelte: az együttműködési megállapodások azt mutatják, hogy a közös érdekek, ügyek és a szolidaritás mentén a konföderációk, a különböző területeken működő szakszervezetek is össze tudnak fogni.

A VDSZ elnöke rámutatott: szélesebb körű szakszervezeti együttműködés szükséges, ezért kötnek szolidaritási és együttműködési megállapodást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével.

Székely Tamás reméli, hogy ez az ágazatok közötti együttműködés mielőbb kiszélesedik konföderációs megállapodássá. Az oktatásban súlyos problémák vannak, amelyek sok családot érintenek, emellett sok az olyan munkahely is, ahol a munkáltató próbálja megsemmisíteni a szakszervezetekkel az együttműködést - hívta fel a figyelmet.

Gulyás Attila szerint a hatalomnak az a gyakorlata, hogy a különböző csoportokat próbálja megosztani, így itt az ideje, hogy nem csak konföderációkon belül, hanem bármilyen csoportok között legyen összefogás, ha azonosak a problémáik. Attól függetlenül, hogy nem egy szakmai csoportban vannak, tudják egymást erősíteni egy-egy demonstrációnál vagy akciónál.

Benedek Iván, a PDSZ Budapesti Választmányának ügyvivője kifejtette: olyan partnereket keresnek, akik hasonlóan gondolkodnak, ezért minden olyan szervezettel összefognak, amelyek hajlandóak fellépni és együttműködni velük a munkavállalók élet- és munkakörülményeinek javításában. Úgy vélekedett, nem kell különválasztani, hogy vegyipari dolgozó, pedagógus vagy BKV dolgozó. Munkavállalók vannak, minden terület problémája kihat egy másik területre is - emelte ki.

"Ha kis egységenként össze tudunk fogni, akkor a konföderációk is rájöhetnek, hogy egységben az erő" - fogalmazott Benedek Iván.

A sajtótájékoztatón kiosztott együttműködési megállapodások szerint a VDSZ és a VTDSZSZ támogatja a PDSZ Budapesti Választmánya minden olyan meghirdetett kezdeményezését, amely az oktatásban foglalkoztatott munkavállalók jobb élet- és munkakörülményeit célozza meg, emellett a PDSZ is támogatja a két másik szakszervezet akcióit, demonstrációit is, és felszólalhatnak egymás rendezvényein.


  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Mi az, és miért éri meg a munkavállalói résztulajdonosi program?

A munkavállalói résztulajdonosi program (MRP), egy több, mint 20 éve létező eszköz, amellyel munkavállalóinkat motiválni, és ösztönözni lehet. A... Teljes cikk

Vezetőként a világ egyik legdrágább országában: jó fizetésért a szakértelemből is könnyebb válogatni

Egy éve dolgozik vezetőként és fejleszt jövőálló szervezetet Popovics László, informatikai szakember a Bahamákon. A cég, ahol dolgozik az elmúlt... Teljes cikk

Mi várható a HR-ben a következő 3 évben? Kihívások és válaszok

Tehetségpiacok létrehozása, belső információáramlás, súrlódásmentes digitalizáció – három lehetőség a HR területek számára, hogy... Teljes cikk