Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Elküldené Balog Zoltánt az új oktatási törvényért demonstráló Tanítanék mozgalom

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének lemondását, önálló oktatásügyi minisztérium létrehozását és új oktatási törvény megalkotását követelték a Tanítanék mozgalom hétfői budapesti demonstrációján - közölte az MTI.

A Kossuth téren tartott demonstráción Törley Katalin, a Tanítanék képviselője a szervezet követeléseit felsorolva elmondta: azt akarják, hogy Balog Zoltán január 31-ig távozzon, vagy váltsa le a miniszterelnök, jöjjön létre önálló, független, szakmai alapokon álló oktatásügyi tárca, és kezdődjön meg az új közoktatási törvény kidolgozása szakmai, demokratikus elvek mentén. Szerinte az öt éve elfogadott köznevelési törvény "soha nem látott mélységekbe taszította" a közoktatást; a koncepció megbukott.

Pilz Olivér, a Tanítanék másik képviselője úgy fogalmazott: a hátrányos helyzetű gyerekeket okolta a december elején napvilágot látott PISA-felmérésekben elért rossz magyar eredményekért.

Pilz Olivér: Balog Zoltán csődminiszter


Miközben egyebek mellett arról beszélt, "szégyen", hogy a korábban magas színvonalú magyar oktatás színvonala "a sereghajtók közé süllyedt", a gyerekek negyede funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolából, és "itt van a világ egyik legszegregáltabb oktatása", a tüntetők a parlament felé fordulva azt skandálták: "szégyen!"

Nahalka István oktatáskutató hangsúlyozta: szerinte van kiút a jelenlegi helyzetből, ezért a Civil Közoktatási Platform kidolgozott egy koncepciót, amelyet az úgynevezett Kockás könyvben bárki elolvashat a szervezet honlapján.

A felszólalók meggyújtották a 2011-ben ezen a napon elfogadott köznevelési törvény egy példányát.

A mintegy ötszáz résztvevő a beszédek elhangzása után az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete elé vonult, ahol kifüggesztették követeléseiket.

Kifüggesztették követeléseiket a minisztériumra


A Parlament oroszlános kapuja előtti kordonnál elhelyeztek egy "Több fényt" feliratú molinót, amely előtt sokan gyertyákat, mécseseket gyújtottak, a szervezők felhívása szerint az oktatásügyért, és azért, hogy "fényt gyújtsanak" az oktatásügy irányítóinak fejében.

Fényt akarnak gyújtani az oktatásügy irányítóinak fejében


A demonstrálók között látni lehetett a Hálózat a tanszabadságért molinóját, valamint a "Magyarország a magyar egészségügyért" feliratot, és mellette a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Máriát.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakmalista

Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 770 képzés szerepel, ami az uniós átlag többszöröse. A válaszható szakmák száma 2020. szeptember... Teljes cikk

Szakképesítések listája 2020

A válaszható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől jelentősen csökkenni fog. A korábbi OKJ racionalizált, átláthatóbb változatában már csak... Teljes cikk

A magyarok több mint fele hajlandó lenne átképezni magát

Világszinten az emberek 67 százaléka lenne hajlandó átképezni magát, hogy megbirkózzon a globalizáció és a technológiai változások... Teljes cikk