Megjelent: 3 éve

Ellenzéki összefogás a "nyugdíjcsökkentésért"

Decemberben 11 ellenzéki párt, a Jobbikot is beleértve, egyeztetett az idősebb nemzedék érdekében szükségesnek tartott intézkedésekről. Fáradságos munkával megegyeztek a fontosnak tartott tennivalókról. Többek között különösen üdvözölendő például a társadalombiztosítás követelményeinek alaptörvényben való rögzítése, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének a biztosítása, a járulékplafon ismételt bevezetése. De sajnálatos módon ebben a „minimumprogramban” egy nem kellően átgondolt, kifejezetten káros és igazságtalan javaslat, a „differenciált nyugdíjemelés” is elfogadásra került, ezzel pedig az ellenzék kormányra kerülve széleskörű nyugdíjcsökkentést hajtana végre. Bán András véleménycikkét olvashatják.

„Az évenkénti nyugdíjemeléseknél az alacsony ellátottak esetén magasabb, míg a nagyobb összegű nyugdíjak esetében alacsonyabb százalékú legyen a nyugdíjemelés”. Ugyanakkor a megállapodásban vállalták a „nyugdíjak értékállóságának garantálását” is, ami köszönő viszonyban sincs az előbb említett vállalással, mivel a kettő teljesen kizárja egymást. Ez bizonyítja az ellenzék felelőtlen, átgondolatlan elképzeléseit amivel hatalomra jutását reméli megvalósulni. Ugyanis jól hangzik ez a demagóg ígéret első hallásra az „egyszerű ember” számára, eltekintve attól, hogy messzemenőkig igazságtalan, mivel egy munkaalapú társadalomban munkaalapú nyugdíj jár.

Úgy látszik az ellenzék a nyugdíjat egyfajta szociális segélyként kezeli, pedig nem az. A nyugdíj az nem szociális segély! Amennyiben differenciálnák az évenkénti korrekciót, azzal felborítanák az értékarányokat a nyugdíjasok között. Ez amellett, hogy méltánytalan a magasabb nyugdíjért megdolgozó nyugdíjasokkal szemben, a mai aktív dolgozók közteher fizetési moráljára is kedvezőtlenül hatna. Ugyanis nem látnák értelmét nyugdíj szempontjából magasabb adót fizetni, ha egy aktuális „osztogató” kormány idővel szociális demagógiával élve idővel úgynevezett „differenciált nyugdíjemeléssel” élve felborítaná az elért nyugdíjpozíciókat.

Aki kevesebbért dolgozott meg...Tisztelet a kivételeknek, például a kedvezőtlen időszakban megállapított nyugdíjakat, sok nyugdíj azért alacsony, mert alacsony nyugdíjért dolgoztak meg. A kedvezőtlen időszakban megállapított nyugdíjak felzárkóztatását pedig folytatni kell, de erre nem a differenciált nyugdíjemelés a megoldás. Nagyon sokan rendelkeznek alacsony nyugdíjjal olyanok is, akik aktív korukban színvonalasan, nagy lábon éltek, és ha nem élték fel a javaikat, akkor ma is luxusautóval, villával és megtakarításokkal rendelkeznek. Egy NAV ellenőrzés során tíz vállalkozóból csupán egy adott számlát a szolgáltatói szektorban. Sokan dolgoznak szürkén, feketén, kettő vagy négy órában bejelentve tizenkét órát dolgozva, zsebbe fizetve. Erre kellene inkább fókuszálni az ellenzéki pártoknak is.

Furcsa egy társadalom lenne az ahol ezeket az alacsony nyugdíjakat a differenciált „emeléssel” azok nyugdíjából zárkóztatnák fel, akik rendesen adóztak, túlóráztak, hétvégén is dolgoztak, míg mások addig fusiztak, adót csaltak, vagy fürdőbe jártak. Akik meg kevesebbet kerestek, azoknak értelemszerűen alacsonyabb a nyugdíjuk is. Ezzel a hozzáállással az adóelkerülők meglopják az államot, a mai nyugdíjasokat és majdani alacsonyabb nyugdíjuk okán saját magukat is. A szolidaritás szem előtt tartása, amire az ellenzék nyugdíjemelés tekintetében hivatkozik hamis, mivel aktív korban a közterhek vállalásában kell szolidárisnak lenni. A mai nyugdíjasok annak idején volt hogy akár 50% feletti személyi jövedelemadót fizettek, míg ma csupán 15% ez az adónem.

Ezzel tovább nyílt az olló a nyugdíjasok és az aktívak között. A 2009 évben bevezetett inflációkövető nyugdíjemeléssel gyakorlatilag befagyasztották a nyugdíjak értékét, míg a bérek lényegesen jobban nőttek, sőt várhatóan jelentősen nőni is fognak. Még akkor is jelentősen nyílt ez az olló, ha az utóbbi néhány évben az infláció felülbecslése miatt infláció felett nőttek a nyugdíjak. A jelenlegi emelési szisztémával kódolva van a nyugdíjasok elszegényítése az aktívakhoz képest.

Svájci mintaEzért nagyon hiányzik az ellenzéki megállapodásból a svájci nyugdíjemelési indexálás visszaállítása. Még ezzel az emelési szisztémával is nőne a különbség az aktívak és a nyugdíjasok között, de nem olyan jelentősen mint a jelenlegi szisztémával. A fedezetet a svájci emelési indexálásra a gazdasági növekedés biztosítja, tehát nem igaz az az állítás hogy „nincs rá pénz”. (Ugyanakkor sokan kapnak igen magas nyugdíjat olyanok, akik egy percet sem dolgoztak Magyarországon.) Az alacsony nyugdíjért megdolgozókat tényleges rászorultság alapján a szociális ellátórendszeren keresztül kell támogatni amennyiben valóban indokolt, és aminek ma is számos formája létezik, a különféle kedvezményekről nem is beszélve amik célzottan az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőket illeti csak meg.

Inflációkövető „emelés” esetén valójában értékmegőrző „korrekcióról” beszélünk. Hamis érvelés az a differenciálás mellett, hogy aki nyugdíjban van az már nem dolgozik, és ezért kell a nyugdíjakat differenciálni, sőt egyformán emelni. Ugyanis ha valaki 1000 tojás értékű nyugdíjpozícióért dolgozott meg, míg a másik 4000 tojás értékéért, akkor az évenkénti „szinten tartó” korrekcióknál ne akarjanak tojásokat átcsoportosítani a több tojásért megdolgozóktól a kevesebb tojásért megdolgozók számára, mert ezzel veszítenek a nyugdíjpozícióból, csökken a nyugdíjuk értéke.

Értelemszerű, hogy magasabb korrekció illeti meg a magasabb nyugdíjért megdolgozót. Sajnálatos, hogy ezt a baloldali pártok és a Jobbik se veszi figyelembe, és ezzel sok ember nyugdíját csökkentenék, illetve értéktelenítenék el elért pozíciójukat amiért megdolgoztak. Még akkor is igazságtalan lenne a differenciált nyugdíjemelés, ha a svájci nyugdíjemelési indexálás bevezetésre kerülne, ugyanis a gazdaság növekedéséből mindenkinek arányosan részesülnie kell. Remélhetőleg ezt az emelési szisztémát mielőbb visszaállítják, annak ellenére, hogy az aláírt megállapodásban nem szerepel.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az ellenzéknek sajnos nem arra van programja hogyan lehetne a tortát nagyobbra sütni, hanem arra, hogy lehet azt évenként újraszeletelni. Ha az ellenzék nyerne a választásokon, remélhetőleg újragondolják majd a nyugdíjemelésre vonatkozó elképzeléseiket, ugyanis a differenciált nyugdíjemelés elhibázott. Nem ösztönzi a mai aktívakat, és igazságtalan azokkal szemben akik fokozottan kivették részüket a munkából és a közterhek fizetéséből. Hosszú távon pedig az egész társadalom kárát látná. Márpedig egy társadalom akkor működik normálisan, ha az munka és értékalapú.

Bán András
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Ladics Viktória

HR Szubjektív rovatunkban Ladics Viktória, a HR Partner Consulting ügyvezető tanácsadója kérdez, miután válaszolt Berzsenyi Márta, a az Avis Budget... Teljes cikk

Tényleg létezik home office? - egy munkajogász kétségei a home office-szal, mint jogintézménnyel kapcsolatban

Vajon tényleg elkülönül egymástól a távmunka és a home office? Az utóbbi egyáltalán létezik, mint jogintézmény? Fodor T. Gábor munkajogász,... Teljes cikk

Hogyan változtak az elvárások a HR-rel szemben? - aki válaszol: Berzsenyi Márta

A koronavírus járvány által generált változások izgalmas dinamikákat hoztak a szervezetek működésében. Hogyan, milyen HR folyamatokat alakított... Teljes cikk