Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Fáradtan nyitnak vasárnap - kis pénz, kevés boltos

A PwC keddi sajtóbeszélgetésén elhangzott, hogy a vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása keresetnövekedést biztosít, másrészt a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint nem lehet keresetnövekedésről beszélni, a 80 ezres bérek miatti létszámhiány következtében legalább egy év kell a létszámbővítés végrehajtására, és nem a teljes állású munkahelyek száma fog növekedni.

„A vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása egyrészről a munkavállalók számára keresetnövekedést biztosít, másrészről viszont a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet, mivel a megnövekedett nyitvatartási idő miatt várhatóan több munkavállalót kell foglalkoztatni” – hangsúlyozza tegnap Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje.

A vasárnapi boltnyitás ellen leghangosabban tiltakozó Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József elnök elmondta lapunknak, hogy a keresetnövekedés nagyon csekély lesz, 2 ezer forint vasárnaponként, a létszámbővülés pedig csak egy év alatt érheti el a kívánt mértéket. Mindkét állítását azzal támasztotta alá, hogy alacsonyak a bérek.

„A vidéken dolgozók 80 százaléka, a teljes létszám 50-60 százaléka szakmunkás minimálbéren van, ez 2 ezer Ft-ot jelent vasárnaponként, ami nem egy nagy növekmény, ha a jelenlegi 50 százalékos vasárnapi pótlékot nézem. Ennyiért nem szívesen vállalják el a vasárnapot az emberek” – mondta el Sáling. Hatalmas létszám érintett, mert a kereskedelmi dolgozók (4 fő fölötti statisztikai adat) 350 ezres létszámát tekintve mintegy 180 ezer fő dolgozik a bruttó 129 ezres szakmunkás minimálbérért, aminek 83 800 Ft a nettója.

Sáling nem értékeli keresetnövekedésnek ezt a pár ezer forintot. Legfeljebb annál a szűkebb körnél, amely bruttó 150 ezret keres, mert annak 3 ezer Ft a pótléka. A dolgozók nagy része azt válaszolta a szakszervezet kérdéseire, hogy ennyiért nem vállalnák fel a vasárnapot. A KASZ célja, hogy a pótlék 100 százalék legyen, amit szerinte a munkáltatók elfogadnak tárgyalási alapnak. (A további tárgyalási pontokat lásd keretes írásunkban.)

Sáling a műszakok számát is kérdésesnek tekinti: ha elég egy műszak vasárnap, akkor az csak a dolgozók egyharmadát érinti, és a pihenőnap kettő vagy három vasárnapra eshet havonta.

A boltzár feloldásakor, vagyis a múlt vasárnap előtti héten kevés volt az idő, csak rendkívüli munkában tudták megszervezni az üzletek, de most vasárnap nincs vita, akinek elrendelték a munkát, annak el kell végeznie. Vagyis várhatóan megoldott a munkaerő-kérdés, mivel nem kell a munkavállaló hozzájárulását kérni, ha „dolgoztatni” akarják vasárnap. Egy héttel korábban be kell osztani a munkáltatókat, és jelenleg nincs önkéntesség. Az Mt. szerint, ha a munkát elrendelik, a munkavállalónak azt be kell tartania. „Tárgyalni szeretnének arról, hogy az Mt.-ben legyen olyan munkavállalói kör, pl. gyerekesek, kismamák, akiknek önkéntességet kell biztosítani a vasárnapi munkavégzés esetében. A munkáltatók hajlandóak erről tárgyalni, mert érzik, hogy felháborodás van” – jelentette ki a KASZ elnöke.

Létszámhiány

Sáling egyetért azzal, hogy a vasárnapi nyitva tartás miatt szükséges lesz a létszámbővítésre, de szerinte nem fog simán menni. Jelenleg létszámhiány van, azaz nincs elég ember, és nem annyi pénzért, amit kínálnak: „A fővárosban, nagyvárosokban el sem mennek 83 ezres szakmunkás minimálbérért dolgozni. Egy év kell ahhoz, hogy feltöltsék a szükséges helyeket.” Sáling kitért arra, hogy mekkora szakemberhiány van a Tescóban a pékekből, hentesekből. A kereskedelemben főleg a kis- és középvezetőkből van hiány, mivel egy-két ezer forintért nem vállalják el, hogy embereket irányítsanak. (Értsd ezt a pénzt a szakmunkás minimálbér felett elnyerhető ezer forintokra.) Vidéken pedig nem vesznek fel embert, mert nagyon vigyáznak a létszámra.
Az Auchan tavaly 10 százalékot emelt a béreken. A Tescóval bértárgyalásban áll a KASZ, és Sáling szerint elképzelhető, hogy 140 ezer forintra emelkedjen a bérek alsó határa, mert különben nem kapnak embert. Azzal érzékeltette, mekkora az érintettek köre, hogy 9 ezer Tesco dolgozóról van szó, vagyis a foglalkoztatottak 60 százaléka minimálbérért dolgozik. A nagyobb városok melletti ipari parkok elszívó hatása is érvényesül, igaz ez a miskolci, szegedi, győri, nyíregyházi ipari parkokra, ahol 160 bruttó körül lehet a legalacsonyabb kereskedelmi bér. Sáling szerint az egy évvel ezelőtt leépített diákmunkásokat, kölcsönzött dolgozókat és részmunkaidősöket fogják visszavenni, vagyis velük növekszik a létszám, nem a teljes állásban dolgozókkal. Ráadásul ezek foglalkoztatása külön felügyeletet igényel.

Egy pénztáros panaszai

Egy SPAR üzletben beszélgettem az éppen kasszát záró pénztárosnővel, amikor téma volt a vasárnapi boltnyitást kezdeményező népszavazás. „Agyon vagyunk hajszolva, nincs elég pénztáros” – mondta. Röviden összefoglalva, hogy miért:

- a rossz székek és egyéb megterhelés miatt gerincsérve lett
- nem keresnek 100 ezer forintot
- örült a vasárnapi bezárásnak a fix pihenőnap miatt, még úgy is, hogy kevesebb a fizetése
- ha visszahozzák a vasárnap nyitva tartást még több kollégája el fog menni

Az érthető, hogy nem lehet regenerálódni 6 naponta egy pihenőnappal: „A 17 évesen végző szakmunkások 65 éves korukig dolgoznak, ezt nem lehet bírni, mindenki kivan. Ezért a 40 éves szolgálati idő leteltével szinte mindenki elmegy, annyira el vannak az emberek fáradva” – reagált Sáling.

„Lázadás van a verseny miatt is, ugyanis a munkaadók egyre nagyobb terhet raknak a fáradt kereskedelmi dolgozókra. A jelenlegi gyakorlat szerint a másik pihenőnapot a munkaidőkeret végén adják ki – ez a keret 1, 2 vagy 3 hónapra szól –, de az nem pihenés, hogy három hónapon át hetente csak egyszer pihenhetnek, a harmadik hónap végén megkapják az öt napot egyben. Emellett nem lehet emberi életet élni, főként nem családdal” – tette hozzá a KASZ elnöke.

A kormányzattól ígéretet kaptak az egyeztetésre azokban a kérdésekben, amiket április 18-án Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével is megtárgyaltak, aki egyeztetésre hívta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét a vasárnapi nyitva tartás munkavállalókra gyakorolt hatásával kapcsolatosan, beleértve „A munka törvénykönyve”, és a nyitva tartás szabályainak lehetséges módosítását is.

A megbeszélésen a KASZ ismertette a kereskedelmi dolgozók követeléseit:

- A vasárnapi munkavégzés idejére járó alapbéren felül, 100 százalékos vasárnapi pótlék (ezt a pótlékot a bevásárlóközpontokban dolgozók is kapják meg)
- Havonta legalább két vasárnapi pihenőnap
- Önkéntes vasárnapi munkavégzés
- Megfelelő létszám a boltokba
- A nyitvatartási idő maximalizálása, azaz legyen elég egy műszak vasárnap, illetve december 24-én és december 31-én legfeljebb 12 óráig legyenek nyitva a boltok
- Csökkentsék a munkabért terhelő járulékokat, hogy a munkáltatók érdemi béremelést tudjanak adni

A KASZ a többi parlamenti párttal is folytat egyeztetéseket.
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Űrhajós kerestetik: felvételt hirdet az Európai Űrügynökség

11 év után most először toboroz széles körben űrhajósokat az Európai Űrügynökség (ESA). Alacsony Föld körüli pályára és a Holdra irányuló... Teljes cikk

Sofőr feladatai

A sofőr feladatai a gépjárművezetőével, gépkocsivezetőével megegyeznek. Hozzájuk hasonlóan személygépkocsit vagy tehergépjárművet vezetnek... Teljes cikk

Már gyerekként az ügyvédi irodába ment „haza” - így telik egy nemzetközi ügyvéd egy napja

Koppány Olivér, ügyvéd tavaly tért vissza az Egyesült Államokból Magyarországra, mert úgy érezte felkészült a feladatra, hogy néhány éven... Teljes cikk