Megjelent: 4 hónapja

Feketemunka: Az építőipar és a vagyonvédelem a legfertőzöttebb

A feketemunka terén toronymagasan az építőipar vezet a személy- és vagyonvédelem, valamint a vendéglátás előtt.

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság az év első felében több mint nyolcezer munkáltatót ellenőrzött, és a foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértést, ami csaknem harmincezer munkavállalót érintett - írja az Index.

Az ellenőrzések szerint a leggyakoribb munkaügyi szabálysértés a feketefoglalkoztatás. Minden hatodik, vizsgálattal érintett munkavállalót (3997 dolgozót) feketén foglalkoztattak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ellenőrzések jelentős része olyan munkahelyre irányult, ahol ténylegesen megsértik a munkavállalók jogait, vagyis hatékonyan történik az ellenőrzési célpontok kiválasztása.

A feketén foglalkoztatott munkavállalók fele az építőiparban dolgozott. Még ennél is lesújtóbb, hogy az építőipari ágazatban minden harmadik ellenőrzött dolgozót feketén foglalkoztattak.

Ugyanakkor kedvező változások történtek a mezőgazdaságban, itt a feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya a tavalyi év azonos időszakához képest négyről két százalékra csökkent. 

A feltárt, feketén foglalkoztatott munkavállalók csaknem tizedét a személy- és vagyonvédelmi munkáltatók adták. Ez azt jelenti, hogy az ágazatban ellenőrzött munkavállalók negyedét feketén alkalmazták.

Az év első felében végzett ellenőrzések tapasztalatai szerint valamelyest nőtt a kereskedelmi ágazatban a feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya: az ellenőrzött munkavállalók több mint nyolc százalékát foglalkoztatták a feketefoglalkoztatás valamelyik formájában.

Nem javult a helyzet a vendéglátásban sem: 2526 ellenőrzött munkavállalóból 395-öt (15,6 százalék) ugyancsak feketén foglalkoztattak.

A feketén foglalkoztatottak arányáról 2011 és 2021 között itt írtunk

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek