Megjelent: 1 éve

Fogalmak és kifejezések, amelyek érdekli a munkavállalókat

Összegyűjtöttünk olyan szakmákat, kifejezéseket, jelentéseket, amelyek munkavállalók számára érdekesek lehetnek. Nézzük őket!

Szakmák és jelentésük

Animátor

Oyan személy, aki bizonyos közösség vagy csoport tevékenységének tudatos irányítását, ösztönzését végzi, a kezdeményezések kibontakozását segíti. Szervező, bátorító személy egy bizonyos közösségben (pl. munkahelyi közösségben, felnőttképzésben, sporttevékenységben stb.)

Supervisor

Felügyeli és ellenőrzi egy adott munkafolyamatot vagy tevékenységet, és biztosítja annak megfelelőségét az előírt normáknak és elvárásoknak. A supervisor felelős az alárendelt munkavállalók irányításáért, támogatásáért és értékeléséért is.

Sales manager

Feladata az értékesítési stratégia kidolgozása, elfogadtatása és végrehajtása mellett az értékesítési csapat vezetését látja el egy adott cég értékesítési folyamataiban. A sales manager feladatai közé tartozik az értékesítési célok meghatározása, az értékesítési csatornák optimális kombinációjának kialakítása, az ügyfelekkel való kapcsolattartás és tárgyalás, valamint az értékesítési eredmények elemzése és javaslattétel a fejlesztésre.

Key account manager

Egy adott cég legfontosabb ügyfeleivel foglalkozik, és felelős azokkal való hosszú távú és eredményes kapcsolat kialakításáért és fenntartásáért. A key account manager feladatai közé tartozik az ügyfelek igényeinek felmérése, az ügyfelekkel való rendszeres kommunikáció, az ügyfeleknek nyújtott termékek vagy szolgáltatások minőségének biztosítása és fejlesztése, valamint az ügyfelek elégedettségének mérése és növelése.

Operátor

Egy adott gépet, berendezést vagy rendszert kezel vagy irányít. Az operátor feladatai közé tartozik a gép vagy berendezés beállítása, indítása, leállítása, karbantartása és javítása, valamint az esetleges hibák elhárítása vagy jelentése.

Recruiter

Olyan személy, aki munkaerőtoborzással foglalkozik. A recruiter feladatai közé tartozik az álláslehetőségek meghirdetése, az önéletrajzok áttekintése, az interjúk lebonyolítása, valamint a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztása és ajánlása egy adott cég számára.

Interim menedzser

Ideiglenesen egy adott vezetői pozíciót tölt be egy szervezetben. Az interim menedzser feladatai közé tartozik egy adott projekt vagy feladat sikeres lebonyolítása, egy válságos helyzet megoldása, egy átalakulási folyamat támogatása vagy egy hiányzó vezető pótlása.

Fogalmak és jelentésük

TB

A társadalombiztosítás rövidítése. Ez egy olyan rendszer, amelynek célja a társadalom tagjainak bizonyos élethelyzetekben (pl. betegség, baleset, munkanélküliség, nyugdíj stb.) anyagi támogatás nyújtása. A társadalombiztosítást a munkavállalók és a munkáltatók járulékfizetésével finanszírozzák.

Szocho

A szociális hozzájárulási adó rövidítése. Ez egy olyan adófajta, amelyet a munkáltatóknak kell fizetniük az alkalmazottaik után. A szocho mértéke 2023-ban 13 %, és az alkalmazott bruttó bérének alapján kell megállapítani. A szocho bevételét a társadalombiztosítás finanszírozására fordítják.

Benchmarking

Célja egy adott folyamat vagy teljesítmény minőségének összehasonlítása más hasonló folyamatokkal vagy teljesítményekkel. A benchmarking segítségével a vállalatok meghatározhatják saját erősségeiket és gyengeségeiket, valamint azonosíthatják a fejlesztési területeket.

Órabér

Olyan fogalom, amely az alkalmazottak bérét óránkénti munkavégzés alapján határozza meg. Az órabér kiszámítása általában a következő képlet szerint történik: órabér = bruttó bér / ledolgozott órák száma. Az órabér mértékét befolyásolhatja a munkaidő-beosztás, a munkakörülmények, a munka jellege, a munkavállaló képzettsége és tapasztalata, valamint a munkaerőpiaci kereslet és kínálat.

Sourcing

Célja a megfelelő beszállítók, alvállalkozók, partnerek vagy munkaerő megtalálása és kiválasztása egy adott cég számára. A sourcing magában foglalja a piackutatást, a kapcsolatfelvételt, a tárgyalást, a szerződéskötést és a beszerzési folyamatok optimalizálását.

Balanced scorecard

Egy stratégiai vezetési eszköz, amely a szervezet teljesítményét négy szempontból közelíti meg és rendezi összefüggő, logikai rendszerré. A négy szempont a következő: pénzügyi nézőpont (hogyan ítélik meg a tulajdonosok a vállalat piaci pozícióját), vevői nézőpont (hogyan ítélik meg az ügyfelek a vállalat teljesítményét), belső szervezeti üzleti folyamatok (hogyan segítik elő a vállalati folyamatok a stratégiai célok elérését), tanulás és fejlődés (hogyan őrizhető meg a vállalat fejlődő képessége, hogyan biztosítható a jövőbeni célok elérése). A balanced scorecard segítségével a vezetőség gyors és átfogó képet kaphat a vállalat működéséről, valamint meghatározhatja és végrehajthatja a szervezet küldetését és stratégiáját.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezek a foglalkozások lesznek keresettek a magyar vidéken

Komoly hiány van villanyszerelőkből, karbantartókból, fémes munkák szakmunkásaiból, de az akkumulátorgyártással együtt új pozíciók is... Teljes cikk

Globális polikrízisek a logisztikában: sok a kihívás, de állandó az alkalmazkodás a szektorban

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) május folyamán számos szakmai rendezvénnyel, köztük több konferenciával is készült. Az események sokszínű... Teljes cikk

Így nő a nők befolyása a startupok világában

A startupok egyik legpezsgőbb városában, Tallinnban tartották a Female Founders Summitot, ami nemcsak egy hagyományos találkozó volt, hanem az... Teljes cikk