kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Foglalkoztatási támogatások 2022

Milyen munkavállalókra fordítható támogatásokra pályázhatnak a vállalkozások? A nyári diákmunkások felvételének támogatása az egyik legnépszerűbb, de lehet képzésre is forrást szerezni. Az orosz-ukrán háborúval megnyíltak a pénzcsapok a menekültek alkalmazására. Változás, hogy 2022. július 1-től számos munkatapasztalat-szerzési támogatás csak Budapesten és Pest megyében elérhető, a többi régióban nem. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál tájékozódtunk.

Foglalkoztatási támogatások-
images

1. Nyári diákmunka program

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére céljából 2022-ben ismét meghirdették 2 milliárd Ft keretösszeggel. Célcsoport: a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok.
 
A program vállalkozásokat érintő része:
 
Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén: Legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-át téríti az állam legfeljebb 2 hónapig. A támogatás megállapítása során havi munkabérként aszakképzettséget igénylő munkakör esetében 195.000 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 150.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A támogatási összeg arányosan csökken, ha egy cég napi 8 óránál kevesebb órában foglalkoztatja a fiatalt.
 
A program 2022. június 15. napjától 2022. augusztus 31. napjáig tart.  A diákok az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalnál regisztrálhatnak, míg a tényleges foglalkoztatásra 2022. július 1. napjától kerülhet sor.

2. Munkaerő-fejlesztési támogatás

Ez egy képzési pályázat, “A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül" című GINOP Plusz-3.2.1-21 kódszámú pályázatot takarja. A kérelem a második meghirdetési szakaszban 2022. augusztus 31. napjáig nyújtható be az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kijelölt, állami foglalkoztatási szerv hatáskörében eljáró kiemelt partnerként,a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hivatali kapuján.

3. Ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának/foglalkoztatásának támogatása

Több támogatási kategória létezik, a háború előtt és azóta ideérkezett emberek felvételére is igényelhető állami forrás legfeljebb 12 hónapra.

Bővebben:

Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek gazdasági társaságnál való munkavállalásának támogatása

Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek egyes költségvetési szervnél való munkavállalásának támogatása

Ukrajna területéről 2022. február 24-ét megelőzően érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek gazdasági társaságnál való foglalkoztatásának támogatása

Ukrajna területéről 2022. február 24-ét megelőzően érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek egyes költségvetési szervnél való foglalkoztatásának támogatása

A  támogatás iránti kérelmet a  munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell előterjeszteni.

 

Az alábbi pályázatok csak Budapesten és Pest megyében érhetőek el 2022. július 1-től, az ország többi részén felfüggesztették:

4. Fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

Akkor igényelhető, ha a munkaadó 30. életévét be nem töltött és utolsó szakképzettségét (iskolarendszerben vagy felnőttképzésben szakképesítést, szakképzettséget szerzett vagy felsőfokú végzettségű) 2011-ben vagy  azóta megszerzett álláskeresőt foglalkoztat munkaviszonyban, teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben. Elvárás, hogy a foglalkoztatott személy a 2011-ben vagy azóta megszerzett (valamelyik, tehát nem feltétlenül az utolsóként szerzett) szakképesítésének/szakképzettségének megfelelő foglalkoztatásra kerüljön sor a munkaadónál.

A támogatás folyósítási időtartama fix 90 nap lehet.

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100 %-a, de teljes munkaidő esetén a havi korlát legfeljebb a megállapítás napján hatályos garantált bérminimum kétszerese. A teljes támogatási összeg nem haladhatja meg a havi korlát háromszorosát.

5. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás (alacsony végzettségűek)

Akkor nyújtható be, ha a munkaadó alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztat teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben és vállalja, hogy elősegíti a munkavállaló támogatás nélküli képzését.
A támogatás folyósítási időtartama fix 90 nap lehet. A támogatás mértékea foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 100 %-a, teljes munkaidő esetén a minimálbér és annak szochója a felső korlát.

6. Hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

Akkor igényelhet a munkaadó támogatást, ha az alábbi hátrányos helyzetű nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztat teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben:
-        a 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresők közül azok, akik a szakképzett fiatalok munkatapasztalat-szerzési támogatása feltételeinek nem felelnek meg,
-        azok a nyilvántartott álláskeresők, akik a megelőző 12 hónapon belül csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban részesültek; illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesültek, vagy részesülnek,
-        a tartósan (legalább 6 hónapja, folyamatosan) nyilvántartott álláskeresők,
-        az 50 év feletti, nyilvántartott álláskeresők,
-        a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethető (a közfoglalkoztatásból 30 napnál nem régebben kilépett) nyilvántartott álláskeresők.
A támogatás folyósítási időtartama fix 90 nap lehet.
A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100 %-a, felső korlát teljes munkaidőben a minimálbér 150%-a (300 000 forint). A teljes támogatási összeg nem haladhatja meg a havi korlát háromszorosát.

7. Vállalkozások munkaerő támogatása

Akkor nyerhető el támogatás, ha az állami foglalkoztatási szervnél regisztrált 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszonyban. A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 6 hónap lehet.
A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglalkoztatás esetén 2022. február 1. napja után megállapított támogatásoknál legfeljebb 150 ezer Ft havonta.

8. Tartósan álláskeresők komplex elhelyezkedési támogatása

A támogatás a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segíti elő és annak hátrányos következményeinek enyhítését célozza. Folyamatosan igényelhető.
A támogatás szempontjából súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló olyan személy, aki:
a) legalább 24 hónapja regisztrált álláskereső; vagy
b) legalább 12 hónapja regisztrált álláskereső és
15 és 24 év közötti életkorú; vagy
alapfokú iskolai végzettségű; vagy
50 éven felüli személy; vagy
egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt.
A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésük esetén hat hónapig járó bérkiegészítést kaphatnak. Ha foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek, a minimálbér 30 százalékával megegyező összeghez, jelenleghavi 60 ezer forinthoz juthatnak. Mindezek mellett a munkaadó is támogatásban részesül, amennyiben súlyosan hátrányos helyzetű személyt alkalmaz, mivel a jogviszony első négy hónapjára a munkavállaló bérének felét megtéríti az állami foglalkoztatási szerv.

Bővebb információk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk