Megjelent: 13 éve

Fontos a kkv-k szerepe a romák alkalmazásában

A magyar munkaerőpiac legfontosabb jellemzője az alacsony munkaerőpiaci részvétel, melynek kezelésében nagy szerepet játszhat a társadalmi különbségek mérséklése. Az ILO ezért nagyon fontosnak tartja a roma népesség munkaerőpiaci integrálását. Ehhez a munkaerőpiaci folyamatok és intézkedések mellett a romákkal szembeni előítéletek leküzdésére is szükség van.

A romák foglalkoztatottsági szintje durván a fele, munkanélküliségi rátájuk három-ötszöröse a nem cigány lakosságénak. Aránytalanul rossz munkaerőpiaci helyzetűk elsősorban nem megfelelő iskolázottságuk, területi eloszlásuk, rossz lakáshelyzetük, és nem utolsó sorban a velük szembeni diszkrimináció következménye - áll az ILO sajtóközleményében, amelyet a Romák alkalmazása: Néhány tapasztalat az üzleti életből című jelentéssel kapcsolatban adtak ki.

A romákat nem lehet egy homogén csoportként kezelni, figyelembe kell venni a csoporton belüli különbözőségeket - fogalmaz a közlemény. A diszkrimináció azonban egy olyan hátráltató tényező, amellyel majdnem minden roma találkozik, ezért az ILO elengedhetetlenek tartja az ennek leküzdésére tett erőfeszítéseket.

A szervezet fontosnak tartja, hogy a kormányzat és a civil szféra mellett a vállalati magán szektor is foglalkozni kezdjen a témával. Az alkalmazottak képzése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vállalat megfelelőképpen tudja integrálni a különböző társadalmi, kulturális hátterű munkavállalókat.

Az ILO-nak 2005 óta van egy projektje, melynek célja a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának előmozdítása révén a munkahelyi diszkrimináció felszámolása és a befogadóbb és sokszínűbb vállalati kultúra kialakításának segítése. A projekt keretében kidolgoztak egy képzési anyagot, mely a magyar helyi és multinacionális vállalatoknak kíván segítséget nyújtani a diszkrimináció felismerésében, az esélyegyenlőséghez kapcsolódó jogi környezet megismerésében, és a vállalati esélyegyenlőségi/ fenntarthatósági tervek kidolgozásában.

Ma Magyarországon a foglalkoztatottaknak mintegy 60-70 százalékát a kis- és középvállalkozások alkalmazzák, és mivel a romák gyakran élnek az ország gazdaságilag kevésbé fejlett északi és keleti térségeiben, ahol a nagyvállalatok nincsenek olyan mértékben jelen, mint a fejlettebb központi régióban, ezért szerepük megkerülhetetlen a romák alkalmazásában - tér ki rá a közlemény.

A jelentést kiemelten fontosnak tartjuk abból a szempontból, hogy alapját képezheti egy meginduló párbeszédnek a cégek körében, és újabb eszmecseréket és kutatásokat generálhat.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter