Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

Főszerkesztő érkezett a HR Portal blog oldalához

Van a HR Portalnak egy olyan arca, ahol nem a szerkesztőkön múlik, mi jelenik meg. A HR Blog azoké, akik szeretnek hangosan gondolkodni a munkájukról, azzal a szándékkal, hogy tudást közvetítsenek, gondolatokat ébresszenek és véleményt fogalmazzanak. A HR terület felgyorsult fejlődése megkívánja, hogy még jobban hallhassuk a HR Blog szerzőinek hangját, ezért új kapcsolódási pontot biztosítsunk nekik, ahol beszélgethetnek, inspirálódhatnak. De ez csak előzetes elképzelés, hogy pontosan mi fog történni, egy olyan újságíróval beszélhetik meg, akitől már rengeteg HR-es cikket olvashattak. A HR Blog szerzőinek Karácsony Zoltán jelenti az új kapcsolódási pontot.

Elmondhatjuk, hogy ennek a beszélgetésnek a megjelenésekor te vagy a szerkesztőségi kapcsolatunk a HR Blog szerzői felé. Milyen érzésekkel kezdesz neki?

Izgatottan és lelkesen. Új projekteknél általában így startolok.

Nemrégiben még a HR Spirit szerkesztője voltál, most a Haszon Magazinnál vagy, ahol szintén hangsúlyos a HR téma. Biztos volt olyan pontja a pályádnak, amikor döntéshelyzetbe kerültél, hogy másfelé menj. Miért maradtál a HR-nél?

Az ELTE-n végeztem német-média szakon, nagy szerelmem az újságírás. 2001-ben kezdtem a HR-rel foglalkozni tartalomfejlesztőként - divatosan content managerként - még a jobpilot állásportálnál. Sokat köszönhetek ennek az oldalnak és az őt felvásárló Monsternek. Mindig volt valami nagy kihívás, ami továbbgörgetett a pályán. Legutóbb a HRSpirit.hu felépítése, amely azóta a Monster.hu-ra költözött és ahová külsősként továbbra is írok.

Szeretem ezt a világot, ami az én értelmezésemben - és ezt a Haszonnál dolgozva is látom - sokkal bővebb a HR szolgáltatóknál és a HR osztályokon dolgozóknál. Benne vannak a cégvezetők, a középvezetők, a startup vállalkozók, a HR-t tanuló egyetemisták és gyakorlatilag minden alkalmazott, aki szeretne előrelépni. A technológiai változásokkal pedig a következő években olyan mértékben alakul át a munka világa, amit bloggertársaimmal együtt át akarok adni az olvasóknak.

Hogyan kerültem ide? Tavaly év végén több megtisztelő megkeresést kaptam új projektekre - többek között Markovics Andrástól, a HR Portal ügyvezetőjétől. A HR Blog megújítása a HR Portal közreműködésével olyan feladat, amire csak igent tudtam mondani.

Minden új munka a helykereséssel kezdődik. Biztosan feltérképezted, hogy milyen a HR Blog most.

A legnagyobb hazai HR témájú blogoldal, amelyen szabadon publikálnak munkáról. Akad több nagyszerű blogger, akiknek az írásait évek óta olvasom. Korábban én is egyik szerzője voltam a HR Blognak, ahová most visszatérek kicsit más szerepben.

Szeretném, ha új lendületet kapna az oldal. Ennek egyik eleme a küllem: megújult dizájnnal jelentkezik a HR Blog, amelynek kialakításában már részt vettem. Ez az egyik előfeltétele annak, hogy vonzó legyen új bloggerek számára és az utóbbi hónapokban kevesebbet írók is felvegyék a régi ritmust.

Miben szeretnél újítani?

Élő kapcsolatban szeretnék lenni a bloggerekkel. A rendszeres hírlevelek mellett tervezek bloggertalálkozókat és véleményemet is megosztom velük a blogok fejlesztéséről, egy-egy poszt felépítéséről - már persze, ha utóbbira lesz igény.

Emellett folyamatosan monitorozom a máshol publikálókat vagy a még nem publikáló, de jó gondolatokat megosztókat. Akiket pedig nem sikerül idecsábítani, őket saját blogomban kérdezem vagy mutatom be. És persze arra biztatok mindenkit, indítson saját blogot, lépjen ki a komfortzónájából, csak így fejlődhet.

Milyennek képzeled el fél - egy év múlva vagy hosszabb távon a HR Blogot?

Egy nyüzsgő, hiteles szakmai műhelynek, ahol az elemzésektől az élménybeszámolókig széles lesz az írások palettája. Ezen kívül egy olyan véleményformáló oldalnak, amivel reggel több ezren kezdik munkanapjukat, ahol mindig kapnak legalább egy hasznos tanácsot.

Biztos indítasz személyes megkereséseket, mégis megkérlek, hogy mondj pár szót a bloggereknek arról, mit hoz számukra a belépésed?

Inkább úgy válaszolnék, mit hoz számukra a megújult HR Blogon való megjelenés. A HR Portal támogatásával már most több ezer - akár tízezer - szakmabelihez juthatnak el írásaikkal. A szakmai blog felépítése ismertséget hoz, építi a saját és a céges márkát, hatásos marketingeszköz. Emellett a blogger minden írásból, témagyűjtésből fejlődik és másoktól is tanul. Közép távon pedig érkeznek a megkeresések - előbb csak kérdések vagy visszajelzések formájában, majd fokozatosan lehet ennek üzleti hasznát látni. A blogírás hosszú távú befektetés, de megéri.

Hogy néz ki majd a napi rutin, a kapcsolattartás? Mi kell ehhez a részedről és mi a szerzőktől?

Emailben vagyok elérhető, emellett naponta reggel ránézek az oldalra és segítem a kiemelést a HR Portalra. Igyekszem minden megkeresésre 24 órán belül válaszolni. A hírlevelek és a személyes találkozók rendjének kialakítása még folyamatban van.

Elképzelem, hogy a bloggerek keresnek téged, te őket, témák cikáznak meg sok kérdés, például elmondod, hogy szerinted miként kell jól megfogni az adott sztorit, milyen a jó címadás stb. Melyik részét várod a legnagyobb lelkesedéssel ennek a munkának?

Új szerep ez számomra, eddig nagyrészt a saját cikkterveimet valósítottam meg saját erőből. Itt élő közösség kialakításán dolgozom régi és új szereplőkkel. Közös bennünk, hogy vannak gondolataink, hatni akarunk a környezetünkre írásainkkal és a médium teremtette nyilvánossággal. Jobbá, hatékonyabbá, érdekesebbé akarjuk tenni a munka világát.

Kihez fogsz a legjobban hasonlítani, olyan leszel, mint egy lapszerkesztő, vagy mint egy tréner, vagy mint egy coach?

Kitaposatlan ösvény ez, így nem akarok pozíciónevekben gondolkodni. Az impresszumban egyébként a HR Blog főszerkesztőjeként szerepelek. Ami talán közelebb visz a szerepemhez: házigazda leszek egy olyan virtuális közösségi épületben, ahová reményeim szerint jó lesz betérni.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Change menedzsment - avagy a WTF értelmezése másként

Számos díjnyertes csapat hullott atomjaira, csak mert valakinek változtathatnékja volt - írja Frank Benedek a BBCoaching blogon. Mikor és miért kell... Teljes cikk

Tipikus állásinterjú-hibák 2020-ban

A munkaerőhiány nem múlt el nyom nélkül az interjúztatók lelkében sem. Már másképp kell állásinterjúzni, mint munkaerőhiány idején, de úgy... Teljes cikk

„Az embereim számítanak rám” - a vezetők nagy lehetősége

A vezetőknek az elmúlt hetekben számos döntést kellett meghozniuk, akár olyanokat, amelyeket korábban soha vagy biztosan nem ilyen hirtelen. Olyan... Teljes cikk