Megjelent: 3 éve

Gondolatok a HR szakmáról

Pár éve már fontolgatom, hogy "ál-szakmaelhagyó" leszek. Azért csak "ál", mert imádom a szakmámat, semmi pénzért nem foglalkoznék mással, de elhagyó, mert szakmanevet kellene változtatnom. Bizony néha sok-az-ami-sok(k), írja gondolatébresztő és talán vitaindító cikkében Cser Adrienn, tehetségmenedzsment szakértő.

images

Hogy mire gondolok?

Hát például arra, amikor megkérdezik egy társaságban, hogy mivel foglalkozom és tuti, hogy van egy valaki (jobb esetben csak egy), aki elhúzza a száját: "Nnnnna, ez is csak egy munkaügyes."

Kérem szépen, semmi gond nincs a munkaügyesekkel, merthogy a mai munkaügyesek már nem a 30 évvel ezelőtti munkaügyesek. A HR pedig még ennél is több! Ha ugyanis mi jól végezzük a dolgunkat, akkor a munkavállalók is jobban tudják végezni az ő dolgukat. Igen, foglalkozunk toborzással-kiválasztással, bérezéssel, munkaügyi adminisztrációval, fejlesztéssel (ami nem egyenlő az oktatásszervezéssel), szervezetfejlesztéssel és még sok mindennel.

De a legfőbb feladatunk - szerintem, hogy kitaláljuk, hogyan tegyük sikeresebbé a vállaltunkat a kollégákon keresztül. Akárcsak a pénzügyi szakemberek, logisztikai szakemberek, informatikai szakemberek és még sorolhatnám, akik a saját eszközeikkel törekednek ugyanerre.

Mert a HR is egy szakma.

Egy szakma, ami ötvözi a közgazdaságtant, szociológiát, pszichológiát, antropológiát és még sorolhatnám. Gondolhatjátok mennyit kell tanulni ahhoz, hogy az ember fia-lánya naprakész maradjon. A napi munka mellett egy magára valamit is adó HR szakembernek kutya kötelessége, hogy jó példával járjon elől és fejlessze magát. Minden nap. Minden lehetőséget kihasználva. Értem én, hogy a suszternek is a cipője ilyen-olyan, de ha mi nem tanulunk és nem fejlődünk, akkor hogyan várhatom el hitelesen a vezetőimtől, hogy ők fejlődjenek?

Szeretem, hogy a szakmám színes: sokféle végzettségű és személyiségű ember választja. Semmi bajom nincs azzal, ha valaki pedagógus, sportmenedzser, kertészmérnök, introvertált, extrovertált és a HR-t választja hivatásául. Addig a pontig, amíg felvállalja az ezzel járó rengeteg tanulást is. Nem attól lesz valaki jó HR szakember, hogy eltölt X évet egy-két- három vállalatnál. Nem is attól, hogy ezt írják a névjegykártyájára. Hanem attól, hogy hittel, alázattal minden nap tesz azért - dolgozik, fejleszti magát-, hogy a kollégák jobb eredményt érhessenek el. Mert ez nekik is fontos... Agyontréningezzük a vezetőinket, miközben mi magunk alig fejlesztjük magunkat? Ez így nem OK.

Ezért is kérném meg nagy tisztelettel az önjelölt HR-eseket, hagyjanak fel azzal, hogy úgy tesznek, mintha...

Ez kérem nem a foci (ha jól hallottam, ahhoz is mindenki ért...).És akkor talán az utca embere is másképp gondolkodik rólunk...

Utógondolat: A végén mindig oda lyukadok ki, hogy én ezt a szakmát - és a nevét - soha el nem hagyom. Főként olyankor, amikor remek HR szakemberek vesznek körül. Mert szerencsére jó néhány van belőlük.

A cikk eredetileg a LinkedInen jelent meg.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter