Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Hat legnépszerűbb e-learning trend 2016-ban

A komoly játékok

A gamifikáció egyre növekvő népszerűségnek örvendett az elmúlt években. Minden jel arra mutat, hogy szerves részévé fog válni az online tréningeknek 2016-ban. A szervezetek elkezdték elismerni a sikeres gamifikációs stratégia értékét, főként a vonakodó és motiválatlan tanulók sikeres lekötésének következtében.

A komoly játékokhoz mindig tartozik, jelvény, ranglista, vagy valami hasonló, ami jelképezi az elkötelezettséget, és a látható eredmények elérésével motiválja a tanulókat arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat. A tanulóknak különböző szinteket kell teljesíteni a játék során, ezek mentén haladnak a tananyagban a tudás elsajátítása közben. Amennyiben nincs játék design tapasztalatod, fejleszthetsz olyan játékokat is amikben garantált a győzelem. Ebben segítségedre lesznek a megfelelő fejlett eszközök, amik a szükséges e-learning template-eket, témákat és eszköztárakat tartalmaznak.

Automatizált kurzus szerkesztés

Az automatizáció egy relatíve új koncepció az e-learning világában. Habár eddig is sok e-learning készítő ajánlott e-learning template-eket, témákat és egyéb online eszközöket, ebben az évben ez egy új szintre lépett. Mit jelent ez az e-learning szakértőknek? Az e-learning kurzusok költségeinek és fejlesztési idejének drasztikus lecsökkenését.

Számos eszköz integrál kódokat, amik automatizálják a folyamatot. Például ma már olyan automaizált e-learning értékeléseket és játékokat tudsz csinálni pillanatok alatt, amik érzékelik a tanulók erősségeit, preferenciáit és igazodnak hozzájuk, hogy minél testre szabottabbak legyenek.

Hordható tech tréning


A Google Glass, az Oculus Rift és az Apple Watch csak három a hordozható eszközök közül, amik hozzáférhetőbbé és megnyerőbbé tehetik a kurzusokat a tanulók számára, még a formális képzésben nem résztvevők részére is.

A közeljövőben a tanulóknak lesz esélyük körülnézni a virtuális tréning környezetben, és elmerülni olyan e-learning játékokban, amik igazi kihívást jelenthet számukra. A kibővített valóságnak van ereje drasztikusan megváltoztatni az e-learning ipart, és teljesen átalakítani az online tréningek természetét.

Az e-learning design folyamatát 3D szimulációk és forgatókönyv eszközök tehetik még könnyebbé és költséghatékonyabbá. A modern technológia fejlesztéseit elnézve, könnyen lehet, hogy már nem kell sokáig várni a virtuális valóságra…

A Nagy adat

A nagy adat egy nagy lehetőség manapság az e-learning világában 2016-ban. Megadja a fejlesztőknek a lehetőséget, hogy egy magasabb szintre fejleszthessék az e-learning kurzusaikat, minden interakciót testre szabjanak, és értékes betekintést nyerjenek a tanulóik viselkedésbe és preferenciáikba. A Learning Management Systems-re épülő analitikus eszközök használatával lehetősége nyílik finomhangolni az adott kurzus stratégiájátt, és biztosítja, hogy minden szempontból összhangban legyen a feladat a kitűzött célokkal.

Rengeteg féleképpen lehet visszacsatolást kapni, használhat felméréseket, fókusz csoportokat és tudásfelmérést. A Nagy adat analitikái konkrét adatokkal és számokkal támasztják alá a tanulóid e-learning élményét és a kurzusod sikerességét. Mielőtt kiválasztanád a következő LMS-ed, győződj meg róla, hogy a szükséges jelentéstípusokat/riportokat ajánlja és kurzusod design-jának és közönségkutatásának kulcsfontosságú területeire fókuszál.

Reszponzív LMS

A reszponzív design kurzusok minden platformon és készüléken hozzáférhetőek. Az LMS automatikusan beállítja az e-learning kurzusod elemeit a szövegdobozoktól a képekig, mindent. Ez biztosítja, hogy kurzus célközönségének minden tagja ugyanabban az e-learning élményben részesüljön, és ugyanannyi haszna legyen belőle.

Mikor az ideális reszponzív LMS-t keresed a kurzusodhoz, próbálj ki egy olyat, ami tartalmaz előnézeti funkciót és testre szabható. Ezek a funkciók lehetővé teszik, hogy megnézzed miként fog kinézni a különböző képernyőkön, majd manuálisan igazíthatsz még az elemek elhelyezkedésén igényeid szerint.

Felhő-alapú rendszerek

Ez a fajta a adattárolás nagyon effektív tud lenni, ez magyarázza, hogy mostanság miért váltott annyi LMS és egyéb tananyag szerkesztési eszköz erre a módszerre. A felhő-alapú tréningek népszerűsége már egy jó ideje folyamatosan növekszik, de 2016-ban még gyorsabb üteművé vált. Ez főleg annak köszönhető, hogy sok szervezet látja, mennyivel több előnye van, mint hátránya.

Az adatbiztonság nagy kérdés volt a múltban. Manapság a fejlett titkosítási intézkedések javítják az érzékeny adat biztonságát a felhőkben. A felhő-alapú rendszereket alkalmazó cégeknek van lehetőségük csökkenteni az online tréning költségeket és sokkal hozzáférhetőbbé tehetik a munkavállalók számára. Könnyedén indíthatnak újabb kurzusokat az alkalmazottaik számára, pillanatok alatt frissíteni tudják őket és frissebb tartalommal tölthetik meg.

Te már alkalmazod ezeket a trendeket az e-learning stratégiád részeként? Amennyiben még nem, itt az ideje, hogy kipróbáld őket!

E-learning HR Blog
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nemesdy Ervin válthatja Dabóczi Kálmánt a BKK élén

Nemesdy Ervin január végén válthatja Dabóczi Kálmánt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatói posztján - írja az MTI. Teljes cikk

300 millió forintos kárt okozott egy fiktív számlákat kiállító számlagyár

Háromszázmillió forintos kárt okozott a költségvetésnek egy számlagyár, amely hat budapesti székhelyű cég nevében fiktív számlákat állított ki - írja az MTI. Teljes cikk

Figyelmeztető sztrájk az Audi gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki... Teljes cikk

Szenvedélybetegség a munkahelyen

Furcsán viselkedik egy munkatársa, kiszámíthatatlanul változik a hangulata, hullámzik a teljesítménye, elkalandozik a figyelme, netán feltűnően... Teljes cikk

Komoly döntést kell hozniuk a Honvédkórház dolgozóinak

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak öt... Teljes cikk