Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

Helyben marad, de céget vált a GE 900 budapesti munkatársa

Mivel megszűntek üzletágak, ezért nincs szükség annyi munkavállalóra a budapesti GE központban. A fele, 900 fő átment egy másik céghez, a Genpecthez, ahol új karrierlehetőséget kaphatnak azok, akiknek a GE keretein belül a munkahelye meg is szűnhetett volna. Mivel a Genpact mostanában nem volt jelen a magyar piacon, ezért a vezetők, a HR-esek, a toborzók is a GE-től mentek át. "Nem volt meg az a luxus, hogy egy problémát átdobjak a másik oldalra, és utána lehúzzam a fejemet és elegánsan távozzak, mert nincs másik oldal, a másik oldal is én vagyok" - mondta Barcza Ilona, aki a GE Global Operations európai HR vezetőjeként benne volt az átszervezés sűrűjében.

images

Az év végi időszakban nem egyszer olvashattunk már a GE külföldi és magyarországi elbocsátásairól. Hallani arról, hogy most is változás van. Az év végén most is elkészült a leltár, és ennek tükrében tudunk beszélni a mozgásokról, vagy más a helyzet?

A HR bejelentések követik a pénzügyi ciklusokat, ezért tűnik úgy, hogy szezonalitás van bennük. A hazai jelentős változás, a kiszervezés december 1-jén történt, a GE globális átalakulásának részeként. Vállalatunknál több folyamat zajlik egyszerre: portfólió tisztítás van és egyes üzleti tevékenységek pedig eladásra kerültek. Az SSC tevékenység jellemzően a méretgazdaságosságra épül. Ahogy változik a vállalat mérete, úgy változik, hogy mit érdemes egyben tartani. Szerkezeti átalakítás is folyamatban van a GE-ben, a nagyon erős, központosított konglomerátum erőviszony átszerkesztése az önálló üzletági döntéshozatalra Így több önállósága lesz az üzletágaknak abban, hova fektetnek be, mire költenek. E két folyamat eredménye ez az outsourcing projekt.

Kik az érintettek?

A könyvelés, a szállítói számla könyvelést is beleértve, érinti a kintlévőség kezelést és a kereskedelmi tevékenységet támogató csapatot. Magyar és külföldi kollégákat egyaránt.

Mely üzletágak szűntek meg?


Magyarországon a Tungsram eladása a legismertebb, globális szinten az, hogy eladásra került az Industrial Solutions és a közlekedési ágazat, a GE Transportation, az olajipari tevékenység pedig vegyesvállalat formájában került ki önálló tőzsdei cégként, ez a Baker Hughes GE.

A budapesti GE szolgáltató központban milyen munkákat végeznek?

A budapesti GE SSC alapvetően az európai üzleti háttértevékenységeket támogatja. A pénzügyi, a kereskedelmi, az ellátási, beszerzési területek háttérmunkáit, jogi területet és a HR-t.

Az átalakítás hogyan hat ezekre a területekre, hány fő távozik és kihez mennek át?

Mint említettem, a vállalat átalakításakor megvizsgáltuk, milyen funkciókat érdemes egyben tartani és melyeket nem. Kitűnt, hogy az említett üzletágak távozása miatt a méretgazdaságosság fenntartása csak külső partner bevonásával lehetséges. Olyannal, aki másnak is szolgáltat. A Genpact a New York-i tőzsdén jegyzett, 80 ezer főt foglalkoztató vállalat, amely a GE-ben indult, majd 2005-ben kivált, vagyis közös a kultúránk, együttműködésünknek familiáris jellege van. Együtt terveztük meg azt a nagy folyamatot, aminek eredményeként 900 kollégánk került át december 1-jén a Genpacthez. A budapesti munkatársak mintegy feléről van szó, akik az átadás után ugyanúgy a Váci úti munkahelyükön maradtak, és egyelőre a tevékenységük is ugyanaz, mint, ami korábban volt, az új partnerhez kerülésük után is egy GE üzletágnak szolgáltatnak majd, csak már nem a GE dolgozójaként.

Annyian mentek át, amennyit szerettek volna, vagy nagyobb volt a távozók száma az átalakítás miatt?

Nem tapasztaltunk jelentős fluktuációt.

Sokaknak fontos a márkahűség, az életrajzban szépen mutat egy világcég neve. Ők válaszút elé kerültek most. Őket hogyan győzték meg?

Mindenkinél más súlyban van a márkahűség, a márka csengése számíthat az önéletrajzban, az SSC piacon ott lehet értékbeli különbség, hogy a szolgáltatás cégen belül történik, vagy harmadik fél által. Ezt úgy kezeltük, hogy minél kisebb legyen a változás a munkatársaknak, és tudják mi az érték, ami az új munkáltatónál is megmarad, pl. a rugalmasság, fejlődés, karrierlehetőség, érdekes munka, kapcsolódás a GE-hez, és mi az, amiben az ő értékpropozíciójuk életre tud kelni és újat mutatni. Amint a változásról tudtunk beszélni, azonnal információs fórumokat tartottunk, ahol be tudtak mutatkozni a Genpact vezetői. Sokan ismerték a céget, mert korábban szolgáltattak a GE-nek, de sokan nem tudtuk, hogy milyen fejlődési utat tettek meg, hol tartatnak pl. a digitalizációban és a mesterséges intelligencia fejlesztésekben, ami perspektívát nyújt az emberek számára.

Sok munkánk volt abban, hogy tájékoztatást adjunk, válaszoljunk minden kérdésre. Azt a visszajelzést kaptuk, hogy a legmegnyugtatóbb az volt, amikor a Genpacttel közösen beszéltünk a folytatásról, és partnerünk bemutatta, hogy nem lesz visszalépés, sőt, több lehetőség nyílik meg előttük.

Milyen előrelépést adhat az új munkáltató, amire nem volt lehetőség a GE-nél?

Meggyőző volt mindenki számára, hogy a Genpact ugyanúgy, mint a GE, integráló és inspiráló környezetet kíván nyújtani. Elmondták, hogy fontos nekik a munkatársak megtartása, támogatják a rugalmas és az otthoni munkavégzést, van lehetőség munkakörök között váltani és belső tréningekre, ami mind azt mutatja, hogy nagyon hasonló a perspektíva és a lehetőségek, mint nálunk.

De a GE-hez képest mégis csak egy ismeretlen cégről van szó.

A Genpact a GE súlyához mérten sem egy kis cég. A vállalat 80 ezer alkalmazottal jelen van szinte a világ összes országában, és olyan ügyfélpalettát mutattak be, amitől mindenkinek leesett az álla. Ez megmutatta a kollégáknak, hogy előrébb léphetnek a karrierjükben. Fejlődhetnek pl. a munkafolyamatok adatkezelésének, automatizációjának területén, vagy a mesterséges intelligencia alkalmazásában. E területeken a Genpact többet tud adni, mint a GE budapesti szolgáltató központja, hiszen mi a GE belső üzletágainak végzünk munkát, míg ők több nagy cégnek dolgoznak sok területen.

Én úgy összegzem, hogy mivel megszűntek üzletágak, ezért nincs szükség annyi munkavállalóra a budapesti GE központban, ezért a fele átment egy másik céghez, ahol majd új karrierlehetőséget kaphatnak azok, akiknek a GE keretein belül a munkahelye meg is szűnhetett volna. Ez az átalakulás nagy fluktuáció nélkül sikerült, tehát pozitív a mérleg. Ez így helyes összefoglalás?

A szándékra vonatkozóan helyes az összefoglalás, a jövőbeli eróziónak akartunk elébe menni, szerettünk volna a karrierutak szempontjából előremutató és biztonságos megoldást kínálni, azonban az üzletági eladások még nem jelentettek munka- és létszám csökkenést, bizonyos eladott üzletágaknak átmenetileg még szolgáltatunk. E tekintetben az is fontos, hogy a Genpact a GE-ből kivált üzletágaknak is tud szolgáltatni, mi pedig nem tudunk. Ez stratégiai döntés volt.

Az már a Genpacten múlik, hogy meg tud-e tartani egy volt GE üzletágat úgy, hogy a versenyben helyt áll.

Igen.

Ön a GE Global Operations európai HR-ét vezeti, ebben a stratégiai döntésben, hogy a budapesti központ dolgozóinak fele munkáltatót vált, milyen szerepe volt önnek és a HR-nek?

A budapesti központban dolgozó harmadik országból származó kollégáink munkáltató váltásakor az új munkáltatónak kérelmezni kellett a munkavállalási engedélyek kiadását, ehhez a teljes ciklusnak át kell futnia, ezért mi voltunk azok, akik először kommunikáltunk a változásról a cégcsoporton belül. Ehhez a változáshoz, mivel teljes egységek és tevékenységek kerültek át, kellett egy kereskedelmi és egy pénzügyi megállapodás, hogy ki mit vállal. Ezen kívül nagyjából HR projekt volt. Változásmenedzsment, megtartás, juttatások, intéznivalók, amelyek a telephelyet érintik. A GE szolgáltató üzletágának HR vezetője ott volt az egész szerződéses folyamatban, a Genpact oldaláról egy üzleti vezető,egy HR-es, aki a GE-ért felel, és egy európai HR vezető. Operatív szinten utóbbival és a csapatával dolgoztunk együtt, ők Bukarestben vannak. Én a 10 fős HR csapatommal vettem ebben részt.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Helyben marad, de céget vált a GE 900 budapesti munkatársa
2. oldal - Csipkedett persze, a recruiter társadalom
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csak Békésben 5500 álláshely menekült meg

Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az Innovációs és... Teljes cikk

Naponta több ezer kérelem érkezik a munkahelyvédelmi bértámogatásra

Már több mint 170 ezer munkavállaló után igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást, amelyet a kormány döntésének értelmében az év végéig... Teljes cikk

Több mint 13 ezer cég pályázott eddig munkahelyvédelmi bértámogatásra

Több mint tizenháromezer cég pályázott eddig munkahelyvédelmi bértámogatásra, amelyet eddig 170 ezer munkavállaló után kaptak meg a vállalkozások... Teljes cikk